Nokia Lumia 920

De Finse fabrikant Nokia krabbelt langzaam weer uit een dal. Met dit nieuwe model moet de wederopstanding definitief worden ingeluid. Vanaf januari is die beschikbaar in Nederland  en wij geven nu alvast een indruk van de Nokia Lumnia 920.

Naast dat dit het vlaggenschip is van Nokia, is dit toestel ook van groot belang voor Microsoft, want de Nokiaa Lumia 920 draait op het nieuwe Windows Phone 8 en dit moet een flinke boost gaan krijgen door de lancering van dit toestel. Het nieuwe toestel  van Nokia komt dus ‘pas’ in januari 2013 in Nederland, maar is nu al wel te krijgen in Duitsland, Groot-Brittanie en Frankrijk. Zonde voor de Nederlandse markt want de feestdagen zijn in januari natuurlijk al voorbij. Maar goed nu even over het toestel. Wat zijn de functionaliteiten en specificaties?

De Lumia heeft een dual-core processor (1,5Ghz Qualcomm S4-processor). Dat lijkt misschien niet top, maar loopt prima op de aanwezige software.  Het scherm van de Lumia (een 4,5 inch hd-scherm met een resolutie van 1280×768 pixels)  is mooi, groot en scherp en zou met de nieuwe PureMotion techniek ook beter te lezen zijn met fel zonlicht. Een andere mooie functionaliteit van het scherm is dat het ook met handschoenen aan te bedienen is, nu het echt koud begint te worden wel zo prettig.

Camera & draadloos opladen
De Nokia Lumia 920 heeft een 8.7 megapixel Carl Zeiss camera met een nieuwe vorm van beeldstabilisatie: Nokia PureView. Met PureView is je flits ook in iets donkere omgevingen niet perse nodig, vooral  in vergelijking met andere toestellen doet de Lumia het veel beter met wat minder licht. Door de beeldstabilisatie kan de sluitertijd verlengd worden en dus meer licht worden opgevangen. Naast Pure view heeft Nokia  met Smart Shoot nog een handige fotofunctie in handen: met een druk op de Smart Shoot knop maakt het toestel vanzelf meerdere foto’s, daarna kan je zelf de beste foto uitzoeken. Een goede toevoeging. Met de camera kan je overigens ook gebruik maken van de Citylens, een soort Layer applicatie die bij het scannen op straat laat zien waar de leukste winkels en bezienswaardigheden te zien zijn.

Een andere interessante noviteit is het draadloos opladen, je legt het toestel simpelweg op de oplader en de 2000 mAh batterij slurpt zich vol met energie. Vooral interessant als daar veel accessoires voor gaan verschijnen zodat opladen steeds mobieler wordt. Tot eind februari krijg je de draadloze oplader gratis bij het toestel (t.w.v € 69,95)

Geheugen en Window Phone 8
Het geheugen van de Nokia Lumia 920 is standaard 32 gb.  Bij aanschaf van het toestel krijg  je ook nog  7 gb aan opslagruimte op de cloud service van Microsofts Skydrive. Meer dan voldoende ruimte dus.

Verder maakt de Nokia Lumia 920 dus gebruik van het Windows Phone 8 besturingssysteem, dat zich vooral onderscheidt met de Live Tiles waardoor updates van onder andere social media overzichtelijk op je home scherm verschijnen en continu updaten.  Windows Phone 8  zorgt verder voor compatibiliteit met alle andere Microsoft  apparaten (Pc, Xbox 360 en Windows 8-tablets) zodat je overal makkelijk bij je data kan. In een  vorig artikel over  de HTC X8 staan de voordelen van Windows Phone 8 nog een keer op een rijtje.

Design
Het toestel heeft veel weg van de HTC X8, de vorm en de felle kleuren zijn kenmerkend voor het nieuwe Windows besturingssysteem, waar kleur een belangrijke rol speelt. Het toestel is relatief groot (dat zijn er wel meer tegenwoordig), maar ligt wel lekker in de hand door de bolling in de rug. Geen baanbrekend design, gewoon Finse degelijkheid. Daar is ook niks mis mee.

Nadelen
Grootste valkuil van de Nokia Lumia 920? Het gebrek aan apps, maar dat ligt vooral aan het besturingssysteem. Android en Apple bieden veel meer apps aan en zijn ook interessanter voor Appbouwers. Windows gaat wel de goede kant op, maar loopt nog verschrikkelijk achter.  Verder zal ook niet iedereen vallen voor het design en de omvang, maar dat blijft toch een persoonlijke mening.

Voordelen
De goede camera, het scherm en vooral het draadloos opladen zijn punten waarop de Lumia 920 zich echt onderscheidt van de rest van de toestellen. Verder biedt het nieuwe Windows Phone 8 een mooie platform voor Nokia om zich te profileren als alternatief voor Android en Apple toestellen.  Vooral  als je Windows 8 ook op je pc gebruikt heb je voordeel bij het gebruiken van dit toestel.

Conclusie
Toe aan een nieuw toestel? Dan is dit absoluut een goede keuze. Ben je een echte app geek? Dan kan je misschien beter kiezen voor een Android of Apple toestel, al heeft Windows ook redelijk wat keuze. Al met al een heel goed toestel met leuke nieuwe functies, waarmee Apple en Android worden gewaarschuwd. Of Apple en Android hier ook echt bang voor moeten zijn zal nog blijken.

De Nokia Lumia 920 gaat los 599 euro kosten en is vanaf medio januari beschikbaar bij Phone House. Wil jij op de hoogte blijven van de release van de Nokia Lumia 920? kijk dan even  hier.

UPDATE: De Nokia Lumnia 920 is vanaf NU online te bestellen bij  Phone House!

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant