Waarom zou je de iPhone 5s moeten aanschaffen?

Rond september is het altijd feest bij Apple als de nieuwe iPhone wordt gepresenteerd. Ditmaal  presenteerde Apple echter niet één, maar twee modellen: de iPhone 5s en de iphone 5c. Zoals gewoonlijk zijn de meningen over de nieuwe producten van Apple zeer uiteenlopend. Wij zetten de nieuwe functies van het paradepaardje, de 5s, even op een rij zodat je weet of de nieuwe iPhone wat voor jou is of niet. Aan het einde bespreken we ook nog kort de kleurrijke 5c,  maar eerst de functies die de aanschaf van een iPhone 5s kunnen rechtvaardigen.

Vingerafdruk
Touch ID is waarschijnlijk de meest vernieuwde functie van de 5s. Met een mooi stukje hardware en de bijbehorende software heb je geen wachtwoord meer nodig. Je houdt simpelweg je vinger op de homebutton om je telefoon te unlocken of om een nieuwe app te downloaden in de Appstore. Dit zijn echter alleen de basisfuncties, want met deze functie zullen tal van ontwikkelaars hopelijk ook creatief aan de slag gaan. Hele handige en innovatieve functie die het gebruiken van de telefoon sneller en veiliger maakt, jammer alleen dat je telefoon uitlenen een beetje lastig wordt.

Coprocessor M7
Naast de nieuwe supersnelle A7 processor van Apple is er ook nog een extra processor geplaatst die je beweging nauwkeurig in de gaten houdt. Deze chip moet de functie van de gezondheidsbandjes in de markt overbodig maken. De M7 chip neemt enkele taken over van de moederprocessor, zo hoeft de A7 hoeft geen energie meer te verspillen als accelerometer, gyroscoop en compas, dat doet de M7 voortaan. Nike heeft tegelijk met de keynote hun nieuwe applicatie Nike Move gepresenteerd als de applicatie die moet gaan profiteren van de nieuwe chip. Helaas is de chip alleen beschikbaar voor de 5s.

Camera
Apple heeft net als HTC (met hun HTC One) niet de hoeveelheid pixels van hun camera omhoog gegooid (het blijft een 8 megapixel camera), maar wel de grootte ervan. Naast de speciale pixelvergroting is ook de flash van het toestel groter geworden. Er is nu een dubbele flits aanwezig waardoor de belichting vanuit verschillende hoeken beter tot zijn recht zal komen. Tot slot heeft de camera van de 5s ook een slowmotionfunctie waardoor de her binnenkort een stuk anders uit gaan zien.

De Samsung S4 en de HTC One hadden al een slowmotionfunctie als is deze iets minder krachtig dan die van de iPhone 5s. Zie onderstaand filmpje voor een uitgebreide uitleg over de werking van de nieuwe camera.

 

Voor zover de pluspunten van de iPhone 5s die nu weer mee kan in de strijd in het topsegment van de smartphones. Net onder dit topsegment presenteerde Apple de kleurrijke iPhone 5c. Het veelbesproken ‘budgetmodel’ binnen de familie van Apple is voor een deel gelijk aan de iPhone 5s. Zo heeft het dezelfde camera en een scherm met dezelfde resolutie. Het grootste verschil is de kleurrijke plastic buitenkant  in vijf verschillende kleuren:  groen, blauw, rood, geel en wit. Verder mist de 5c de M7 processor, de Touch ID en heeft het de ‘oude’ A6 processor van de iPhone 5.

De prijs van de 5c is met 599 dollar niet echt een budgetmodel geworden, maar meer een kleurrijk alternatief. Als zullen er zeker nieuwe markten mee worden aangeboord, waarbij Azië voorop loopt. Wil je op de hoogte blijven over de release van beide toestellen? Kijk dan  hier voor meer informatie over de 5s en hier voor de 5c.

Wat is jouw mening over de nieuwe toestellen? Laat het ons weten in de reacties!

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant