De winter is weer begonnen! Het magische seizoen met de gezellige feestdagen, lekker eten, sneeuw en ijskoude dagen: het perfecte excuus om warme chocolademelk te drinken. Maar weet jij eigenlijk wat voor effect de vrieskou heeft op jouw smartphone?
Bron afbeelding: Pixabay
Waarschuwing van fabrikanten
In de algemene voorwaarden waarschuwen smartphonefabrikanten om smartphones niet bij extreem lage temperaturen te gebruiken. Zo geeft Apple aan dat iPhones bestand zijn tegen temperaturen tussen de 0 en 35 graden Celsius. De smartphones van Samsung kunnen tegen temperaturen tussen de -20 en 50 graden Celsius. Volgens onderzoek ligt de temperatuur waarbij smartphones niet meer werken rond de -40 graden Celsius. Toch kun je al veel eerder problemen ondervinden met je smartphone. Zo wordt het scherm van de meeste smartphones al een stuk minder fel bij 10 graden Celsius en krijgen sommige smartphones accuproblemen bij een temperatuur van -10.
Bron afbeelding: I Create Magazine
De batterij valt eerder uit
Waarschijnlijk heb je het al gemerkt dat de batterij van je smartphone binnen no-time leeg is wanneer het buiten koud is. De meeste smartphones hebben een lithium-ion-batterij. Deze batterij bestaat uit een negatieve en een positieve elektrode waartussen talloze ionen bewegen. Wanneer het buiten kouder is, kunnen de ionen zich minder snel bewegen tussen waardoor de temperatuur zakt, kan de batterij niet genoeg spanning leveren en kunnen deze ionen zich moeilijker bewegen. Hierdoor kan jouw telefoon ineens uitvallen.
Bron afbeelding: Ze.nl
Wat kun je zelf doen?
Een van de dingen die je zelf kunt doen is je smartphone warm houden. Dit kun je doen door je telefoon in jouw jas of broekzak te houden. Wat je ook kunt doen is je telefoon uitzetten. Zet de telefoon weer aan wanneer je in een warmere omgeving bent om zo de batterij te sparen. Laadt je telefoon pas op wanneer deze iets is opgewarmd. Anders kan de levensduur van de batterij eronder lijden. De meest simpele oplossing is het gebruiken van een telefoonhoesje. Je hebt namelijk speciaal isolerende smartphonehoesjes die jouw smartphone beschermen tegen de vrieskou.
Bron afbeelding: Bustle
Andere problemen door vrieskou
Naast dat je batterij een stuk sneller leegloopt, ondervindt je smartphone nog andere problemen wanneer het buiten vriest. Zo ontstaat er vaak condens schade door wisselende temperaturen. Ook kan het voorkomen dat het touchscreen van je telefoon sneller breekt aangezien deze broos kan worden door de vrieskou.