Ubuntu: Binnenkort ook op je smartphone

Nu sommige besturingssystemen zoals Symbian nagenoeg dood zijn verklaard, zijn er nieuwe (open-sourced) besturingssystemen voor de smartphone. Eentje is het net gepresenteerde Ubuntu. Misschien ken je dit open-sourced besturingssysteem al voor de computer. Maar nu komt het dus ook naar de mobiele telefoon. Ubuntu heeft als kernwaardes dat het simpel, snel en gratis is. Gratis? Ja, doordat het ontwikkeld wordt door software experts die geloven in gratis en open systemen. Zij bieden hun service belangeloos aan om dit systeem draaiende te houden en bij te werken. Dit kenmerkt de open-sourced systemen waarvan de meeste (zo ook Ubuntu) zijn gebaseerd op Linux. Hieronder een korte ’trailer’ van het mobiele Ubuntu besturingssysteem.

Wat onderscheidt Ubuntu van bijvoorbeeld Android en Apple? Vooral het feit dat ze veel gebruik maken van het verschillende veeggebaren (als je ze zo kan noemen) over het scherm om de verschillende functies van het toestel te gebruiken. Ze willen hiermee de ervaring die je hebt op een computer naar een mobiele telefoon brengen.  In plaats van veel klikken kan je nu als het waren overal naartoe ‘scrollen’.  De verschillende functies, apps en instellingen zitten verstopt in de randen van je scherm. Als je bijvoorbeeld een korte beweging maakt aan de linkerkant van je scherm komen je favoriete apps tevoorschijn, met een langere veeg open je alle apps die momenteel open staan. Zo is er bij elke rand een andere optie. Waarschijnlijk zal het dus wel wat oefening vergen voordat je precies weet waar welke functie verstopt zit en hoe je die kunt openen. Als je dit echter onder de knie hebt lijkt de gebruikerservaring vernieuwend en goed. Niet alleen werkt het vernieuwend ook ziet het erg fraai en minimalistisch uit. Geen overbodige buttons in beeld, maar ze pas tevoorschijn halen als je ze nodig hebt.

Tot slot wil Ubuntu ook dat de telefoons moeten fungeren als opzichzelfstaande computers. Dus als je de telefoon koppelt aan een beeldscherm switcht hij automatisch over naar de computer interface van Ubuntu. Dan is je telefoon daadwerkelijk je  desktop computer.

Ubuntu is nu dan wel gepresenteerd, helemaal winkelklaar zijn de toestellen nog niet. Er moet nog behoorlijk wat hardware ontwikkeld en goedgekeurd worden voordat de eerste toestellen in de winkel liggen en dat duurt nog wel een jaar. Als het goed is verschijnt het besturingssysteem wel al binnen enkele weken op de Google Nexus.

Lijkt jou het Ubuntu-systeem wel wat of juist niet? We horen graag je mening! 

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant