Telefoon geheugen (bijna) vol? Phone House adviseert.

Memory card zoomed in to detail

Heb je vaak het probleem dat je telefoon aangeeft dat het geheugen (bijna) vol is? Het maakt vrijwel niet uit hoeveel geheugen je telefoon heeft, vroeg of laat hebben we er allemaal een keer last van. Je zou natuurlijk een toestel met enorm veel geheugen kunnen kopen, maar deze zijn vaak duurder. Het is ook niet altijd mogelijk om een extern geheugenkaartje toe te voegen aan je toestel. We hebben hieronder wat handige tips voor je op een rijtje gezet om gemakkelijk geheugen vrij te maken op je telefoon.

Sla foto’s en bestanden op in de cloud

Je krijgt wat foto’s binnen via Whatsapp, je maakt zelf wat foto’s, je verstuurt een aantal gifjes, en voor je er erg in hebt is krijg je de melding ‘geheugen (bijna) vol’. Je zou natuurlijk al je Whatsapp gesprekken constant kunnen verwijderen, maar het kan ook handiger. Bij iPhone kun je natuurlijk gebruik maken van iCloud, maar ook andere smartphone merken hebben zo’n cloud. Zo heb je al je foto’s en bestanden ook nog binnen handbereik wanneer je bijvoorbeeld je telefoon verliest, of deze opstuurt voor reparatie. Let wel op, het kan geld kosten om je opslagruimte te vergroten bij sommige van deze services.

blue sky with clouds

­­Leeg de caches

Zonder dat jij het door hebt slaat je telefoon allemaal informatie op van websites die je bezocht hebt. Die hoeveelheid informatie kan ik korte tijd flink oplopen. Je telefoon doet dit automatisch om het gebruiksgemak van je telefoon te verhogen, wat we natuurlijk enorm waarderen. Het kost namelijk redelijk wat batterijvermogen om steeds bij iedere website alle afbeeldingen en tekst opnieuw te laden, zeker wanneer je een website vaker bezoekt. Toch is het voor de opslag op je telefoon niet gunstig. Je moet de cache van je telefoon zien als een soort kastje met lades waar na ieder internet bezoek een beetje rommel in gaat. Op een gegeven moment wordt het kastje simpelweg te klein voor alle informatie. Het legen van je cache kun je selectief doen, door precies aan te geven welke gegevens je wel en niet wilt behouden.

ladekast ivm geheugen bijna vol

Opnieuw installeren van apps

Niet alleen websites slaan veel informatie op. Apps doen dit namelijk ook. Bij de instellingen van je telefoon kun je onder het kopje ‘geheugen’ precies zien welke apps en mappen er het meeste geheugen in beslag nemen. Wanneer je bijvoorbeeld een spelletje als Candy Crush speelt op je telefoon, houdt deze app alle voortgang bij die je met dit spel geboekt hebt. Onnodig, want je bent ingelogd met je e-mailadres of facebook account. Wanneer je deze app van je telefoon verwijderd en opnieuw installeert, blijft je voortgang bestaan, maar alle overbodige data is gewist. Kijk ook eens kritisch naar alle apps die je in de loop van de tijd hebt verzameld op je telefoon. Wellicht zijn er een aantal niet meer relevant, of kom je er achter dat je sommige apps helemaal niet gebruikt. Zo wordt ruimte vrijmaken op je telefoon ineens een stuk gemakkelijker.

apps geheugen bijna vol

Streamen

We doen het allemaal wel eens: het downloaden van video’s en muziek voor onderweg. Voor ons dataverbruik is het een godsgeschenk, voor het geheugen op je telefoon is het echter wat minder… Het is voor je smartphonegeheugen altijd beter om te streamen, zeker wanneer je gebruik kunt maken van een wifi-spot. Je zou natuurlijk je gedownloade video’s, films en muziek weer kunnen verwijderen uit je steaming app. Dit garandeerd echter niet dat de bestanden dan daadwerkelijk niet meer op je telefoon staan. Wil je de bestanden toch verwijderen, dan komen we weer uit op de tip die in dit artikel al eerder vermeld staat: het opnieuw installeren van je apps. Alleen dan verwijder je echt alle info die geheugen inneemt op je telefoon.

Smartphone met YouTube app

Sommige telefoons hebben nou eenmaal een kleiner intern geheugen. Deze tips zullen je helpen meer geheugen vrij te maken. Mocht je nou toch merken dat je oude telefoon steeds vaker deze melding geeft, dan wordt het wellicht tijd om eens na te denken over een telefoon met een groter intern geheugen. Bye “geheugen (bijna) vol” , tot nooit meer ziens.

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar alle telefoons met veel geheugen bij Phone House? Kijk dan eens op onze website. Heb je een iPhone en ben je opzoek naar handige iPhone tips? Kijk dan hier. Wil je specifieke tips voor het opschonen van je iPhone? Kijk dan hier. Wil je specifieke tips voor het opschonen van je Adroid toestel? Kijk dan hier.

Share

Annemieke Roozeboom

is de Social Media marketeer voor Phone House en een van onze top notch blog-schrijvers. Met een passie voor technologie, schrijven en memes creëert zij telkens weer nieuwsartikelen met relevante informatie waar jij als lezer je voordeel mee kan doen! Vragen, ideeën, verbeterpunten? Altijd welkom! Stel ze via het Facebook of Instagram kanaal en help ons jouw ervaring nog beter te maken.

Ook interessant