Sony introduceert de Xperia Z3 en Xperia Z3 compact

Waterliefhebbers opgelet! Sony heeft haar nieuwste twee flagship smartphones aangekondigd: de Sony Xperia Z3 en de Xperia Z3 Compact. Bij de nieuwste toptelefoons van Sony heb je de volledige keuze welk formaat telefoon je wil hebben, zonder flink in te leveren op de specificaties: de Z3 Compact is een high-end smartphone maar dan een stuk kleiner!

Sony staat bij ons allemaal bekend als een meester in het maken van waterdichte smartphones, lees voor de grap de klantenreacties onder het blog over waterdichte telefoons maar. En de twee nieuwste aanwinsten doen er een stapje bovenop door nu ook de hoogste IP-classificatie te krijgen voor stofbestendigheid. Beide telefoons hebben een IP68 certificaat meegekregen, waarmee ze ook volledig waterdicht zijn; Sony geeft zelf aan dat de telefoons met gesloten klepjes 30 minuten lang in 1,5 meter diep zoet water ondergedompeld kunnen worden. 

waterdicht

De Sony onderscheidt zich ook met de camera-technologie. De telefoons hebben een sensorgrootte 1/2.3″, wat vergelijkbaar is met de sensor uit de betere compact camera’s. De camera op de achterkant telt 20.7 megapixels, vergelijkbaar met de camera van de Z2. Maar de 25 mm groothoeklens van de camera pakt nu nog meer van je omgeving mee en de camera beschikt over ISO 12.800, waardoor je betere foto’s bij weinig licht kunt schieten. Hierdoor maak je ook bij weinig licht (of zelfs onder water!) mooie foto’s.

Een andere mooie ontwikkeling is de accu van de Sony Xperia Z3 en Z3 Compact. Om klachten over de accuduur tegen te gaan, hebben veel fabrikanten een goede battery saving mode op de telefoons geïnstalleerd, maar Sony heeft de accu zelf een boost gegeven. Volgens Sony’s eigen onderzoek kan de accu van beide telefoons het twee dagen volhouden bij gemiddeld smartphonegebruik.

Voor deze test is de smartphone vijf uur per dag gebruikt voor standaard werkzaamheden: 1 uur per dag muziek geluisterd, 40 minuten video gekeken (waarvan 20 minuten streaming), 10 minuten besteed met de camera, 1 uur op het internet gesurft en 20 minuten over het scherm ge’swyped’. 

Xperia_Z3_camXplode

Als we kijken naar de technische specificaties van deze nieuwe flagships, zien we redelijk weinig verschil. De Xperia Z3 is de grootste variant in de nieuwe Xperia Z-serie. De telefoon heeft een 5,2″ Full HD scherm met een pixeldichtheid van 424 pixels per inch. De telefoon is met 146 x 72 x 7,3 millimeter iets kleiner dan zijn voorganger. De smartphone heeft een 2.5 GHz Quad-core processor, 3 GB RAM geheugen en 16 GB opslaggeheugen, die uitbreidbaar is met een Micro-SD kaart.

De Xperia Z3 Compact is nagenoeg gelijk aan de Z3, maar dan een stukje kleiner (127.3 x 64.9 x 8.6 mm). De telefoon heeft dezelfde camera, processor en opslaggeheugen, maar mist het Full-HD scherm. Het 4,6″ HD-scherm van de Z3 Compact heeft door het kleinere scherm toch een pixeldichtheid van 319 pixels per inch, wat toch een premium gevoel geeft bij dagelijks gebruik. De andere grote verschillen tussen beide telefoons zitten in het RAM geheugen (2 GB) en de iets kleinere accu. In de praktijk zal de accuduur nagenoeg gelijk zijn, omdat het scherm ook kleiner is.

Sony timmert hard aan de weg en zal verschillende gebruikers tevreden tellen met deze nieuwe telefoons. Iedereen die baalt van de grote schermen op flagships kunnen nu een compacte high-end smartphone kiezen. Mensen die bang zijn voor stof- en waterschade hoeven niet bang meer te zijn, nu de IP-classificatie nog beter is dan het al was. Houd je van foto’s maken? Ook hier heeft Sony flinke stappen gezet met een groothoek lens, mooie sensor en hoge ISO rating.

Wij zijn heel benieuwd naar deze twee smartphones, en wat vinden jullie van de nieuwe aankondiging? Welke telefoon heeft jouw voorkeur? Een groot scherm, of toch lekker compact?

Je kunt beide telefoons nu bij ons pre-orderen. Iedereen die de telefoon pre-ordert krijg er ook een gratis Sony MDR-ZX750 Wireless Headset t.w.v. 149,99 bij!
Zie: Sony Xperia Z3 of Sony Xperia Z3 Compact.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant