Sony Xperia M4 Aqua: volledig waterdicht en toch betaalbaar

Vorig jaar introduceerde Sony tijdens het Mobile World Congress de succesvolle Sony Xperia Z2, wat toen de flagship van Sony werd. Veel mensen hadden daarom verwacht dat Sony tijdens het MWC de nieuwe Xperia Z4 smartphone aan zou kondigen, maar een nieuwe flagship bleef echter uit. Sony introduceerde wel de Sony Xperia M4 Aqua, een betaalbare telefoon die ook volledig waterdicht is.

 

Over de Xperia M4 Aqua

Sony heeft de Xperia M4 Aqua uitgebracht als een betaalbare waterdichte telefoon. Voor een adviesprijs van € 299,- krijg je een telefoon met een 5″ HD scherm, een octacore processor, 4G en Android 5.0. De nieuwe telefoon heeft een plastic behuizing, terwijl de duurdere lijn gemaakt is van een combinatie van glas en plastic. Wellicht is dit om geld te besparen, maar het doet niets af op het uiterlijk van de telefoon. Pas wanneer je de telefoon in handen neemt merk je het verschil met de duurdere Xperia smartphones. mm=px incl sony

De M4 heeft (uitbreidbaar) 8GB opslaggeheugen, 2GB RAM-geheugen en een Qualcomm Snapdragon 615 octa-core processor. Vier kernen uit deze processor zijn geklokt op 1,5 GHz en de resterende vier kernen op 1 GHz. Dit is niet heel zwaar, maar is in vergelijking met de concurrentie in deze prijsklasse meer dan voldoende. De processor kan de belasting van de openstaande apps goed verdelen en is goed geschikt voor multitasking.

Mede door de processor kan de Xperia M4, net als de Xperia Z3 en Z3 Compact, zeer goed met de accu omgaan. Met licht tot normaal gebruik kun je tot twee dagen op een acculading doen. Als de batterij bijna leeg is, heeft Sony een uitgebreide gebruiksmodus (voor een 14% langere accuduur) en de Ultra STAMINA-modus ingebouwd. Met de STAMINA modus beperk je de mogelijkheden van de telefoon tot enkel de hoofd noodzakelijke functies, zodat je de laatste procenten optimaal benut.

 

Waterdicht

Net als de Xperia Z3 en de Xperia Z3  Compact is de nieuwe Xperia M4 Aqua een volledig stof- en waterdichte telefoon met een IP68 certificering. Dit is op dit moment de best mogelijke stof- en waterdichtheid in een telefoon. De telefoon is goed bestand tegen opspattend water en kan zelfs een half uur lang op 1,5 meter diepte ondergedompeld worden. Let wel: deze waterdichtheid geldt enkel in zoet water en wanneer de poorten afgesloten zijn. Zout water kent een andere waterdruk waar de telefoon minder goed tegen kan, daarnaast kan het zout zorgen voor corrosie aan de telefoon. Let wel op dat wanneer je de M4 Aqua in het water gebruikt hebt, je de telefoon na afloop even onder de kraan afspoelt.

liggend

 

Camera

Dat de Sony Xperia M4 Aqua waterdicht is, is natuurlijk heel mooi tijdens flinke regenbuien of een wild avondje in de kroeg. Maar waarvoor kun je dit verder gebruiken? Sony telefoons zijn uitermate goed geschikt voor onderwaterfoto’s (klik hier voor een aantal voorbeelden). Zo ook de Xperia M4 Aqua: omdat het touchscreen onder water niet goed reageert, heeft de M4 Aqua een fysieke cameraknop waarmee je boven- en onder water de beste foto’s kunt maken.

De nieuwe Sony smartphone heeft een 13 megapixel camera die ook met 30 beelden per seconde in Full HD kan filmen. Aan de voorkant zit een 5 megapixel camera met een 22mm groothoeklens, zodat je niet alleen zelf, maar ook je omgeving op de selfie zet. Beide camera’s zijn uitgerust met een geavanceerde automatische stand waarmee de instellingen aanpast worden aan jouw omgeving en een HDR-functie die harde schaduwen in foto’s egaliseert.

camera

Ben je na afloop toch niet overtuigd van de foto? Dan heeft Sony verschillende camera-apps meegeleverd om de foto te retoucheren of om effecten in de foto te zetten. Sony heeft daarnaast nog een groot scala aan camera-apps die je zelf kunt downloaden, zodat je verzekerd bent van de beste kiekjes.

 

Tot slot

Voor een adviesprijs van € 299,- hoef je niet de telefoon met de zwaarste specificaties te verwachten, maar je krijgt er met de Sony Xperia M4 Aqua behoorlijk veel voor! De telefoon heeft een 5″ HD-scherm, een camera met interessante opties, 4G, een zuinige batterij, een octacore processor en is volledig waterdicht!

Het is daarmee een ideale telefoon voor iemand die de telefoon wel eens in het toilet laat vallen, graag in bad of onder de douche een muziekje of filmpje op wil zetten of ook aan het zwembad wil internetten, maar niet het geld voor een Xperia Z3 (Compact) heeft. Voor het geld krijg je een leuke telefoon die er stijlvol uitziet en die tal van opties heeft.

De Sony Xperia M4 Aqua wordt in de loop van april in Nederland verwacht in de kleuren zwart en wit.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant