Smartphone shoppen: Waar let je op?

YESS! Het is zo ver, je mag een nieuwe telefoon uitzoeken. Maar hoe zat het ook alweer? Minimaal 5”, heel veel Ghz en mAh en minstens een octa-core processor én een smartphone die goede foto’s maakt, toch? We helpen je even op weg.

Besturing

IOS en Android zijn veruit de bekendste en populairste besturingssystemen. Wat je fijn vindt werken is heel persoonlijk. De één zweert bij iOS terwijl de ander niks liever wilt dan Android. Maar waar zit nou het verschil in?

Android

Android is het besturingssysteem van Google. Het grootste voordeel van Android is dat deze heel open en transparant opgezet is. Ben je technisch en vind je het leuk om het naar eigen wens aan te passen? Dan is Android de keuze die je kunt maken. Daarnaast is een voordeel van Android dat er veel keuze aan apps is in de Google Play Store.

iOS

Hebben we het over iOS dan hebben we het over het besturingssysteem van Apple. Hierdoor vind je dit besturingssysteem alleen op iPhones. Het systeem is gesloten en de apps in de App Store staan onder streng toezicht van Apple. Voordeeltje van iOS is dat het systeem wel heel stabiel en veilig is.

android-of-apple

Processor

Wil je een snelle telefoon? Neem dan maar een duik in de specificaties van de processor. Vaak lees je bij een processor termen als dual,- quad,- of octa-core. Maar grote kans dat je dan nog steeds niet weet wat je moet hebben. De kracht van een processor wordt bepaald door de hoeveelheid kernen en hoe snel deze kernen werken. Een moderne telefoon heeft al snel 2 (dual), 4 (quad) of 8 (octa) kernen. De snelheid van deze kernen wordt uitgedrukt in gigaherz (GHz). De makkelijkste uitleg? Hoe meer kernen en hoe hoger het aantal GHz, hoe sneller de processor werkt.

Werkgeheugen

Zeg je werkgeheugen, dan zeg je RAM. Dit geheugen zorgt ervoor dat je snel kan schakelen tussen apps en taken die op de achtergrond uitgevoerd worden. De meeste smartphones die in 2016 de markt op zijn gekomen hebben een RAM werkgeheugen van 4GB. Maar afhankelijk van hoe jij je smartphone gebruikt, kan 3GB ook genoeg zijn. De vraag die je jezelf moet stellen: hoe intensief gebruik jij je telefoon?

Batterij

De tijden dat je Nokia 3210  pas na 5 dagen leeg was zijn voorbij. Maar het smartphone gebruik was toen minder intensief. Een paar keer bellen en een potje Snake per dag en dat was het wel. We vragen tegenwoordig veel meer van onze telefoons. Grote displays, altijd online zijn, locatie bepalen en minstens 6 apps actief hebben, dat kost een hoop batterij. Wil je een telefoon die het einde van de dag zekerweten haalt? Dan kijk je naar de hoeveelheid milliampère-uur (mAh). Ook hierin geldt: hoe meer, hoe beter. Maar let op: niet elke smartphone is even efficiënt in het gebruik.

DSC00071

Wil je echt nooit zonder zitten? Wat dacht je van een powerbank als back-up? Je vindt ze hier!

Camera

Voor sommige mensen is een goede camera een must bij het kopen van een smartphone. Niet zo gek, je Instagram-account wordt er een stuk kunstzinniger van als je mooie foto’s kan maken on the go. Maar wat maakt een camera goed?

Natuurlijk heeft de resolutie invloed op de kwaliteit van een foto, maar het zegt niet alles! Soms heeft een smartphone meer licht nodig om een goede foto te maken, of zorgt de lens ervoor dat de foto’s kwalitatief goed zijn. Tech-site Tweakers heeft medio 2016 de smartphones met de beste camera’s op een rijtje gezet.

DSC00021

Look and feel

Het oog wil ook wat. Ga je voor een smartphone met ronde hoeken of houd je van een vierkante telefoon? Hoe ligt ‘ie in de hand? En in welke kleuren is de telefoon beschikbaar? Vragen die minstens zo belangrijk zijn als de specificaties van de telefoon. Je moet er toch snel zo’n 2 jaar naar kijken!

Wat vind jij het belangrijkste als je een smartphone koopt?

Share

Ook interessant