Samsung Galaxy S7 en S7 edge – op alle vlakken verbeterd

Samsung heeft tijdens het Unpacked Event in Barcelona de nieuwe Samsung Galaxy S7 en S7 edge aangekondigd; de opvolgers van de succesvolle Galaxy S6 en S6 edge. Samsung heeft bij de productie bewezen goed naar haar klanten te luisteren: de nieuwe S7 serie is namelijk niet alleen sneller, maar heeft ook een grotere accu, is waterdicht en accepteert weer uitbreidbaar geheugen! In dit artikel bekijken we alle ontwikkelingen die de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge met zich meebrengen. 

 

Design

Voor de introductie van de Galaxy S6-familie heeft Samsung extra aandacht besteed aan een nieuw, premium design. Samsung stond in het verleden bekend als fabrikant die enkel plastic telefoons maakte, maar deze strategie is volledig op de schop gegaan. Voor het ontwerp van de Galaxy S6 en S6 edge was er gekozen voor het sterke Gorillaglass in combinatie met een aluminium frame. Dit zorgde ervoor dat de telefoons niet langer goedkoop aanvoelden, maar dat je een echt luxueus designobject in de hand had.

s6 zijkant

 

Zoals verwacht heeft Samsung ook voor de introductie van de Galaxy S7 dit nieuwe design aangehouden, maar wel met wat verbeteringen. De glazen achterkant van de Galaxy S7 bolt iets mee met de hand zodat de grip beter is, de cameramodule steekt veel minder uit dan voorheen en de Galaxy S7 Edge is iets groter geworden. De S7 heeft – net als vorig jaar – een 5,1” scherm en de Samsung S7 edge heeft dit keer een 5,5” scherm. Dit is slechts een fractie kleiner dan de Galaxy Note 4 en de Galaxy S6 Edge+ phablets, die beiden een 5,7” scherm bevatten.

grootteverschil s5-s7

Samsung heeft de nieuwe smartphones daarnaast in nieuwe kleuren gehuld. De hele Samsung S7 familie komt uit in de kleuren zwart, wit en goud. De groene en blauwe kleur kwamen dit jaar te vervallen. Opvallend is dat de zwarte variant dit keer echt zwart is, terwijl de zwarte Galaxy S6 eerder een donkerblauwe gloed had.

 

Grote verschillen met de S6

SD-kaart

Ook al zie je het van buiten nauwelijks, maar Samsung heeft met de Galaxy S7 grote sprongen gemaakt. De Galaxy S6 (edge) ontving vorig jaar weinig punten van kritiek, maar de verbeterpunten die aangedragen werden zijn met open armen ontvangen. Te beginnen met het intern geheugen.

SD kaart

De Galaxy S6 ondersteunde namelijk geen Micro SD-kaarten en kwam uit in de vaste geheugenvormen 32, 64 en 128 GB. De filosofie hierachter was dat de consument nog wel de keuze uit een hoeveelheid intern geheugen en tegelijkertijd kon genieten van het snelste geheugen wat in een telefoon te vinden was (DDR4). De eerste geluiden waren echter minder positief: Samsung klanten willen liever de vrijheid van een SD-kaart. Daarom heeft de Koreaanse fabrikant de Micro SD terug gehaald naar de Galaxy S7 (edge). Deze kaart kan gewoon bij de simkaart ingestoken worden. Standaard heeft de nieuwe telefoon 32GB geheugen en er zijn geen varianten meer verkrijgbaar in 64 of 128 GB. Maar wie heeft dat nodig, als je ook een een SD-kaart van (max.) 200GB kunt nemen?

Waterdicht
Een andere belangrijke verandering is dat de Samsung Galaxy S7 en de Samsung S7 edge weer spatwaterdicht zijn. Beide telefoons zijn IP68 gecertificeerd – dezelfde klasse als de Sony Xperia Z5 (Compact) heeft. Dit houdt in dat de telefoons volledig stofdicht zijn en beter tegen water kunnen dan de Samsung Galaxy S5, met de IP67-classificatie. De nieuwe telefoons kunnen een waterdruk aan die gelijk is aan 30 minuten op 1,5 meter onder water. We hoeven dus niet langer bang te zijn dat een flinke regenbui de telefoon kapot maakt en zelfs de afwasteil of toilet zijn geen bedreiging meer voor de telefoon. Let wel op als je wil gaan snorkelen: De waterdichtheid is over het algemeen bedoeld voor zoet water; zeewater heeft een andere druk en het zeezout kan het materiaal aantasten waardoor het niet meer waterdicht blijft.

Accu
Samsung heeft bij de product van de S7 ook gekeken naar de batterijduur. De accu van de S6 had een bescheiden capaciteit van 2.550 mAh. Dit werd vervolgens gecompenseerd door minder voorgeïnstalleerde apps en achtergrondtaken in de software te zetten, maar toch waren er opmerkingen dat de batterijduur beter kon. In de Galaxy S7 zit een 3.000 mAh accu en de S7 Edge heeft zelfs een 3.600 mAh accu, zodat je nog langer gebruik kunt maken van de smartphone. Volgens Samsung kun je zonder problemen een heel seizoen Game Of Thrones op de telefoon kijken en nog steeds ruimte overhouden voor een Wikipedia bezoek om te achterhalen welke karakters er allemaal familie zijn van elkaar.

En een grotere batterij betekent niet automatisch dat het langer duurt voordat het weer opgeladen is; in tegendeel zelfs! Samsung heeft de snellaad techniek van de vorige Galaxy smartphones verder ontwikkeld, waardoor de accu nog sneller opgeladen is. En hiervoor maakt het niet uit of je ‘m met snoer of draadloos oplaadt.

 

Camera

De camera van de Samsung Galaxy S6 is vorig jaar meermaals uitgeroepen tot een van de beste smartphonecamera’s. Samsung legde de nadruk namelijk op de techniek van de camera. Ineens was het diafragma (hoeveel licht komt er op de sensor terecht?) van een camera belangrijk, terwijl een smartphone camera het eerder moest hebben van het aantal megapixels (hoe groot is de foto op de computer?) of de softwarematige extra’s.

fotovergelijking

Deze succesverhalen heeft Samsung voor de Galaxy S7 verder uitgewerkt. De hoofdcamera is zelfs van 16 naar 12 megapixels gezakt, maar heeft daarvoor in de plaats extra grote pixels en een groter diafragma gekregen.

Het diafragma is gestegen van f/1.9 naar f/1.7 – de grootste lensopening die tot nu toe in een smartphone te vinden is – en de pixels zijn gegroeid van 1.12 naar 1.4 um (micron). Door de pixels groter te maken passen er wel minder pixels op de camerasensor, maar kunnen de individuele pixels meer licht opvangen. Hierdoor zal er minder ruis op de foto terecht komen. Deze nieuwe pixeltechniek in combinatie met de extra grote lensopening, zorgen ervoor dat de camera van de Galaxy S7 (edge) nog beter geschikt is voor foto’s in alle lichtomstandigheden. Zelfs ’s avonds zal de camera snel foto’s kunnen maken zonder dat er een felle flitser nodig is.

Maar dat zijn niet de enige nieuwe technieken in de camera: Samsung heeft ook de Dual Pixel technologie in de Galaxy S7 geïntroduceerd. Deze technologie is eerder door Canon gebruikt in haar spiegelreflexcamera’s en zorgt ervoor dat er nog sneller gefocust kan worden op het onderwerp. Elke pixel wordt opgedeeld in 2 vlakken die samen het focuspunt bepalen. De camera voegt vervolgens deze twee vlakken samen om een scherp beeld te creëren. Hierdoor gaat het scherpstellen op het onderwerp nog sneller, zelfs wanneer het onderwerp veel beweegt!

 

Kleine veranderingen in de software

Vorig jaar heeft Samsung de software en processor in zijn geheel aangepakt. De TouchWiz interface van de Galaxy S6 was minder zwaar gemaakt zodat de batterijduur langer werd en je meer opslagruimte overhield. Zoals verwacht heeft Samsung deze trend aangehouden voor de Galaxy S7 en S7 edge. Er zijn weinig voor geïnstalleerde apps en ook de beveiligingssoftware KNOX is nog steeds aanwezig.

Wat wel nieuw is, is de Always-on functie in de software. Hiermee kun je zelf bepalen welke content je kunt blijven zien wanneer de rest van het scherm uit staat. Zet bijvoorbeeld de tijd en agenda op het scherm en dit zal altijd op het scherm te zien zijn, zonder dat je de telefoon helemaal aan hoeft te zetten.

taskbar appdrawer

Maar de grootste softwarematige verandering is bij de Samsung Galaxy S7 edge te vinden. De ‘edge’ heeft namelijk een aantal extra mogelijkheden gekregen. Je kunt nu snelkoppelingen naar alle apps plaatsen en extra content oproepen via de edge. Deze extra content hoeft niet langer afhankelijk te zijn van hetgeen wat Samsung introduceert, want Samsung heeft de edge volledig vrijgesteld voor externe ontwikkelaars. Het zal dus niet lang meer duren tot je jezelf kunt abonneren op edge-content voor je favoriete nieuwssite.

 

Betere processor

Naast de software heeft Samsung ook een nieuwere processor in de smartphones gezet. Vorig jaar was Samsung overgestapt van de Qualcomm chipsets naar haar eigen Exynos processoren. Dit blijkt succesvol, aangezien Samsung dit jaar wederom voor zijn eigen processor heeft gekozen. De nieuwe Exynos 8 Octa 8890 processor is tot 30% sneller dan de processor van de Samsung Galaxy S6. Vier van de acht rekenkernen zijn geklokt op 1,6 GHz en de overige vier draaien op 2,3 GHz. Dit houdt in dat voor de dagelijkse processen de zuinige 1,6 GHz processor voldoet, maar dat taken door een hoger geklokte processor worden opgevangen wanneer je bezig bent met zware processen, zoals gaming.

Over gaming gesproken: Samsung heeft zich met de S7 ook volledig gericht op high-end gaming op de smartphone! De grafische chip is 63,3% zwaarder dan die van de voorgaande Galaxy smartphones en de telefoon wordt dankzij de ingebouwde koeling niet meer warm, zelfs tijdens het spelen van grafisch intensieve games. De nieuwe smartphones ondersteunen ook de Vulkan API, waardoor er nog mooiere games op de telefoons beschikbaar komen. En dankzij softwarematige aanpassingen kun je ongestoord verder blijven spelen. Zet bijvoorbeeld alle notificaties van WhatsApp uit wanneer je aan het spelen bent en blokkeer de aan-uitknop, zodat je het spel niet per ongeluk uitschakelt. Het is nu allemaal mogelijk!

 

Tot slot

Voor de Galaxy S7 en S7edge heeft Samsung alles uit de kast getrokken: het premium design van de Galaxy S6 is nog verder ontwikkeld, de telefoon heeft een grotere batterij, is sneller, heeft weer toegang tot micro SD-kaarten, ondersteunt grafisch zware games, heeft een betere camera en is zelfs waterdicht! De telefoons zijn vanaf 11 maart verkrijgbaar in Nederland, in combinatie met alle netwerken. Wat vinden jullie van de ontwikkelingen? 

Voor de snelle beslissers hebben we een speciale aanbieding: iedereen die de Galaxy S7 of Galaxy S7 edge voor 11 maart bestelt krijgt een gratis Samsung Gear VR t.w.v 99,-! De Galaxy S7 (edge) kan eenvoudig in deze Virtual Reality headset geklikt worden en je begeeft je gelijk in een volledig andere wereld: van een reisje op Mars tot zwemmen tussen de haaien tot het podium van Coldplay, het kan allemaal! En dat alles vanuit je luie stoel. Maar let op: deze actie loopt alleen op bestellingen t/m 10 maart. 

Klik hier om gebruik te maken van deze actie. 

gear vr actie

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant