Samsung Galaxy S5 vs Galaxy S6: Wat zijn de verschillen?

Samsung heeft alles uit de kast gehaald voor de introductie van de nieuwe Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge. De telefoons zijn compleet anders dan wat wij tot nu toe van Samsung gezien hebben. De camera, software en het design zijn vanaf de basis opnieuw opgebouwd. Maar hoe verhouden deze twee nieuwe telefoons zich tot het topmodel van vorig jaar? Samsung Galaxy S5 vs Galaxy S6: Wat zijn de verschillen?

 

Design

De Samsung Galaxy S5 viel vooral op door de achterkant van de telefoon. Samsung had afstand genomen van de glanzende plastic achterkant, zoals we onder andere bij de Galaxy S4 zagen, en koos voor een rubber-achtige backcover. Deze geperforeerde achterkant zorgde voor extra grip, maar dit ontwerp heeft geen stand gehouden bij de nieuwe Galaxy smartphones. Samsung heeft voor de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge gekozen voor een compleet nieuwe materiaalsoort: een aluminium frame met een voor- en achterkant van het supersterke Gorilla Glass 4. Dit glas is tot 50% sterker dan het glas van de Galaxy S5, waardoor de kans op een schermbreuk na een ellendige val nog kleiner is.

In tegenstelling tot de trend van de afgelopen jaren, is de Galaxy S6 met 143.4 x 70.5 x 6.8mm over het algemeen kleiner geworden dan de Samsung Galaxy S5, die 142 x 72.5 x 8.1mm telde. De telefoon is 1 millimeter langer geworden, maar hiervoor krijg je wel een telefoon die 2 millimeter smaller, een ruime millimeter dunner en 7 gram lichter is. En dit terwijl het 5,1″ scherm even groot is gebleven.

groottevergelijking s4 s5 s6 s6edge

 

Dit alles is mogelijk dankzij Samsungs’ keuze om de achterkant niet meer verwisselbaar te maken. De Koreaanse fabrikant heeft een bewuste keuze gemaakt om de telefoon helemaal ‘dicht’ te maken. Dit houdt in dat de telefoon kleiner en lichter is, maar niet meer waterdicht is en geen verwisselbare accu of uitbreidbaar geheugen heeft.

Volgens Samsung is dit ook niet meer nodig: Samsung heeft ervoor gezorgd dat de software minder belastend is voor de batterij zodat je langer op een acculading kunt doen. Daarnaast is het nu mogelijk om de telefoon extra snel op te laden: 10 minuten aan de stroom is genoeg voor 4 uur batterijduur! Het uitbreidbaar geheugen van de S5 heeft plaats gemaakt voor vast DDR4-geheugen van 32GB, 64GB of 128GB. Dit is het snelst mogelijke geheugen dat op dit moment in een telefoon te vinden is, waardoor de hele telefoon uiteindelijk sneller aanvoelt.

 

Processor en software

De keuze van Samsung was bij de Galaxy S5 gevallen op een Qualcomm 2,5 GHz quad-core processor met 2GB RAM-geheugen. Een jaar terug was dit ook echt de top van de mogelijke processorkracht. Zoals verwacht heeft Samsung dit maal de rekenkracht van de nieuwe Galaxy nog verder verbeterd; de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge hebben 3GB RAM met Samsungs’ eigen octa-core processor.

Deze super zuinige processor bestaat uit acht kernen, waarvan vier op 1,5 GHz geklokt zijn en de andere vier op 2.1 GHz. Voor het dagelijkse werk heb je dan genoeg aan de rekenkracht van de eerste vier kernen, maar als je echt zware apps, games of films afspeelt zullen de 2.1 GHz kernen de druk overnemen. Doordat de Galaxy S6 en S6 Edge alle acht de kernen aan kunnen spreken, kunnen de twee nieuwe Galaxy smartphones 34% sneller zijn dan de Galaxy S5.

Maar dat is niet alles: Samsungs’ softwarelaag TouchWiz vraagt veel minder geheugen dan voorheen. Waar in het verleden de zware softwarelaag voor haperingen kon zorgen, is dat voor de S6 niet het geval. De nieuwe TouchWiz is helemaal gestript tot een fraaier ogende, snelle laag. Er zijn minder knoppen, de ruimteverdeling is prettiger en er zijn minder pop-ups.

Ben je bang voor vollopend geheugen, baal je dat de achtergrondprocessen de telefoon langzaam maken of ben je bang voor een virus op de telefoon? Dat is allemaal verleden tijd met Samsung KNOX. De ingebouwde feature geeft je alle (geheugen)inzichten die je nodig hebt, gooit het cache-geheugen met één druk op de knop leeg en heeft tot slot van rekening ook nog een ingebouwde virusscanner!

Samsung heeft ook bij de S6 geluisterd naar de klanten wat betreft het aantal apps. Er zijn bij de Galaxy S6 veel minder apps voor geïnstalleerd dan voorheen! Tegenwoordig worden er nog maar vier Samsung apps vooraf geïnstalleerd:  S-Voice, S-Health, KNOX en de Samsung marketplace. Als je een andere Samsung app vaak gebruikt, kun je deze nu zelf downloaden via de speciale marketplace.

 

Camera

We zullen niet zeggen dat de camera van de Galaxy S5 slecht was. Sterker nog: de basis is hetzelfde gebleven! De frontcamera telt nu nog steeds 16 megapixels, foto’s stel je nog steeds even snel scherp (0,3 seconden) en je filmt nog steeds Full HD met 60 beelden per seconden of 4K-resolutie met 30 fps.

Wat is er dan wel veranderd? Ten eerste: de camera is super snel opgestart. Je kunt de camera-app nu in 0,7 seconden opstarten door twee maal op de homeknop te drukken. Zowel de front- als de hoofdcamera kunnen nu beter omgaan met licht, wat een hele grote vooruitgang is. De diafragma van f/1.9 zorgt ervoor dat er minder licht nodig is om een foto te schieten, wat er ook weer voor zorgt dat er minder ruis en meer detail in de foto komt. Ook heeft de camera een optische beeldstabilisatie waarmee de lens zelf de bewegingen corrigeert, zodat je minder last hebt van bewogen foto’s.

s5 vs s6

 

Softwarematig zijn er ook enkele dingen veranderd aan de camera. De camera-app heeft standaard een time-lapse en een slow-motion filmfunctie, je kunt objecten een 3D-effect geven en de HDR is nu dynamisch. Dit houdt in dat je niet langer hoeft te wachten tot na het fotograferen om het eindresultaat van de foto te zien. Dynamisch HDR maakt al tijdens het rondkijken de onderbelichte vlakken lichter en overbelichte vlakken donkerder. Je hebt dus door de hele foto een egaler beeld.

 

Specificatielijst

Er is te veel veranderd om op te noemen. Zie daarvoor hieronder wat er veranderd is en welke telefoon er op een bepaalde specificatie uitspringt ten opzichte van de voorganger.

specs naast elkaar

 

 

Tot slot: Galaxy S5 vs Galaxy S6

De Galaxy S5 was vorig jaar een ware flagship smartphone. De telefoon was iets groter dan de Galaxy S4, de camera was beter, er was een processor-upgrade, de grip was verbeterd en de telefoon was spatwaterdicht. Maar toch leek de telefoon redelijk veel op zijn voorgangers en vroeg men zich af of het een grote vooruitgang was.

Bij de Samsung Galaxy S6 is deze twijfel er compleet niet meer. De telefoon is compleet opnieuw vormgegeven! De S6 heeft nieuwe materialen die stevig in de hand liggen, een beter scherm, een 34% snellere processor, een lichtere softwarelaag en een veel betere camera. De accu is minder groot, maar heeft wel een zuinigere processor en lichtere software, waardoor je toch even lang met de telefoon zou kunnen doen. Als je batterij dan toch leeg is, kun je de S6 draadloos opladen of extra snel opladen.

Sommige mensen zullen vallen over het feit dat de nieuwe Galaxy S6 smartphones niet meer spatwaterdicht zijn (al zouden we niet aanraden om de Galaxy S5 langer onder water te houden) en dat de S6 helemaal dicht gebouwd is. De Galaxy S6 heeft geen verwisselbare accu meer en er is gekozen voor vast geheugen van 32/64/128 GB in plaats van uitbreidbaar geheugen. Het voordeel hiervan is wel dat de snelheid van de telefoon er flink op vooruit gaat; Samsung heeft gezorgd voor het snelste geheugen wat op dit moment verkrijgbaar is in smartphones (DDR4), zodat de telefoon veel sneller aanvoelt dan voorheen. Je hebt ook geen last meer van de langzame lees- en schrijfsnelheden van de SD-kaarten.

Naast het design is de camera één van de grootste wijzigingen. Het aantal megapixel is gelijk gebleven, maar Samsung heeft gekozen voor een extreem lichtsterke camera die het goed doet met weinig licht. En je hebt door de optische beeldstabilisatie minder last van bewogen foto’s; de cameralens beweegt fysiek mee met de schokken. Bij de Galaxy S5 was dit nog digitaal ingeregeld, waardoor je een minder mooi effect kreeg.

Zoals hierboven te lezen, zijn wij ervan overtuigd dat de Galaxy S6 een ware vooruitgang is voor Samsung. Qua design, maar ook qua mogelijkheden. Wat vinden jullie ervan? Is het een vooruitgang of vond je de Galaxy S5 een betere upgrade? Laat het ons weten!

 

 

Zie ook:
Hands-on: Een eerste blik  op de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 vs Galaxy S4: is het de overstap waard?

Sneak Peek: Camera Galaxy S6
Eye Opener: Samsung Galaxy S6 video review
Eye Opener: Samsung Galaxy S6 Edge video review
Eye Opener: S6 & S6 Edge hoesjes


Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant