Nokia Lumia 1520: De grote vooruitgang van Windows Phone

Binnenkort komt de Nokia Lumia 1520 eindelijk in Nederland. Tot nu toe hadden Windows Phones altijd een bescheiden formaat, omdat een groter scherm gewoonweg niet mogelijk was bij Windows. Die tijd is nu dan eindelijk voorbij, en Nokia pakt gelijk groots uit! Lees hier onze hands-on review van de Nokia Lumia 1520: de grootste en snelste Windows Phone ooit en de eerste met een full-HD scherm!

 

Groot
Laatst vroegen wij via Facebook naar het ideale schermformaat, en de reacties waren opvallend: 61% van de deelnemers gaven aan dat ze een groot scherm van meer dan 5,5” prettig vonden. Deze mensen kunnen hun hart gerust ophalen met dit toestel: de Nokia Lumia 1520 heeft een scherm van maar liefst 6”! Deze ‘phablet’ is dan ook een van de grootste die op het moment op de markt is, en stijgt zelfs boven de grootte van de Samsung Galaxy Note 3 uit.

Is de grootte een nadeel? Wij vinden van niet. De telefoon is namelijk ook ontzettend dun en met 200 gram best licht, zodat je niet het gevoel hebt met een baksteen in de broek te lopen. Dit grote scherm wordt benut door een extra rij ‘Live Tiles’ op het hoofdscherm te plaatsen. Deze Windows Phone heeft voor het eerst ruimte voor 3 grote Tiles naast elkaar, 6 Tiles als je voorkeur uit gaat naar kleine blokken.

Door het grote scherm werkt het typen zeer prettig, al moet je er wel aan wennen dat je voortaan met twee duimen gaat werken. De telefoon bedienen met een hand zit er helaas bij deze telefoon niet meer bij. Zelfs als je grote handen hebt, lukt het je niet om met je duim de andere kant van het scherm aan te raken.

De 1520 is de eerste Windows Phone met een Full-HD IPS scherm, wat een flinke toegevoegde waarde is op dit formaat. De afbeeldingen lijken door de hoge resolutie van je scherm af te springen. De kleuren van het scherm zijn redelijk koel in vergelijking met de Nokia Lumia 1020. Het scherm van de Lumia 1520 lijkt een lichte blauwe gloed te hebben waar de Lumia 1020 een wat warmer ogend scherm heeft.

Verder dan de extra rij snelkoppelingen op het hoofdscherm, benut Windows Phone het grote scherm nog niet optimaal. Waar je bij een Android telefoon als de Samsung Galaxy Note 3 het scherm kunt splitsen, worden bij Windows Phones vooralsnog alleen de letters groter. Wellicht worden de mogelijkheden van een groot scherm in de toekomst beter benut, maar met de huidige software moet de gebruiker het vooral met grotere letters en een extra rij Live Tiles doen.

 

 

Snel
Naast de grootste, kan de Nokia Lumia 1520 zich ook de snelste Windows Phone noemen. De 1520 heeft een 2,2 GHz Quad-Core processor en voelt daardoor een stuk sneller aan dan de voorgaande Windows Phones. Al zorgt het OS ervoor dat de Windows Phones niet langzaam aanvoelen, merk je het verschil duidelijk wanneer je bijvoorbeeld apps opstart. Zelfs wanneer je deze nieuwe telefoon naast de Nokia Lumia 1020 legt, merk je dat de 1520 net een stukje sneller en vloeiender reageert.

 

Batterij
De accuduur van de Nokia Lumia 1520 is ronduit goed te noemen. De 3400 mAh accu van de 1520 houdt het langer vol dan de accu van de (letterlijk) grootste concurrenten: HTC One Max, Samsung Galaxy Mega, de Samsung Galaxy Note 3, de LG G Flex en de Sony Xperia Z Ultra. Bij zwaar gebruik houdt de accu van de 1520 het makkelijk een dag vol.

 

Camera
Nokia wil graag bekend staan om de goede camera en camera-opties, en zo ook de 1520. De 1520 heeft net als de Nokia Lumia 1020 een Nokia PureView camera, die de gebruiker veel vrijheid geeft in het fotograferen. Ook dit toestel maakt weer gebruik van een Zeiss lens, wat zorgt voor een mooi contrast in de foto’s en zeer levendige kleuren.

  

De 1520 heeft alleen een paar dingen in moeten leveren ten opzichte van de Lumia 1020. Zo heeft deze nieuwe telefoon een kleinere sensor met ‘maar’ 20 megapixels en een LED-flitser in plaats van een Xenon-flitser, wat de flits minder sterk maakt. De kleinere sensor van de Lumia 1520 is zowel positief als negatief voor de telefoon. Al kun je na afloop minder ver inzoomen, de telefoon is er wel een stuk slanker door.

De foto’s worden opgeslagen in een 20 megapixel en 5 megapixel formaat. De downscaling vanaf 20 megapixel zorgt voor minder ruis in de foto. Wil je achteraf inzoomen, kan dit met het bijgeleverde programma Nokia Camera.

Menig fotografie liefhebber zal enthousiast worden van de vele instelmogelijkheden van de camera. Natuurlijk kun je gewoon in de automatische stand foto’s maken, maar de software van de Lumia 1520 gaat veel verder. Wil je echt artistieke foto’s maken, kun je alles handmatig instellen, of zelfs een foto in RAW schieten. 

Instelmogelijkheden:

  • Witbalans:  Automatisch/bewolkt/zon/neonlicht/gloeilamp
  • ISO: Tot 4000
  • Sluitertijd: 1/16000 tot 4 seconden
  • Belichting: -3.0 tot +3.0
  • Flits: Uit/automatisch/aan/alleen scherpstellampje/geen scherpstellampje
  • Scherpstelpunt

 

Na afloop kun je de foto’s met een RAW bewerkingsprogramma editen, maar er is ook een en ander mogelijk in de telefoon zelf. Zo kun je het scherpstelpunt in de foto wijzigen, zelf objecten uitlichten en kun je de witbalans aanpassen.

 

Tot slot

De Nokia Lumia 1520 is duidelijk het nieuwe Windows Phone toptoestel. De telefoon is groter, sneller en heeft een mooier scherm. Al voelt Windows Phone nooit langzaam aan, merk je dat apps een stuk sneller opstarten dan bij de andere Nokia toptoestellen. Een game openen en spelen gaat vloeiend en door het Full HD scherm gaat alles een stuk meer leven. De camera van de 1520 is goed te noemen, de kleuren zijn dankzij de ingebouwde Zeiss lens zeer levendig en de foto’s zijn contrastrijk. De camera is door de vele instelmogelijkheden een verademing voor de grote fotografieliefhebber, al heeft de 1520 wel wat in moeten leveren ten opzichte van de Nokia Lumia 1020. Hierdoor is de telefoon echter wel een stuk slanker gebleven.

 

Het is wel jammer dat deze mooie specificaties in een 6” toestel gezet zijn, waardoor Nokia de doelgroep een stuk beperkt. Je moet echt een liefhebber zijn van grote toestellen, en helaas hecht nog steeds een grote groep waarde aan een kleiner toestel die met een hand te bedienen is.

Wat vind jij van dit toestel? Gaat dit jouw volgende telefoon worden, of blijf je liever bij een wat kleinere smartphone? Zijn er nog dingen die je graag over deze telefoon uitgelicht wil hebben? Laat het ons weten!

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant