Nokia Lumia 1020

Aan het eind van dit jaar verschijnt een gloednieuwe cameratelefoon van Nokia, de Nokia Lumia 1020. Het toestel werd onlangs gepresenteerd in New York en zal net als de voorgaande Lumia-toestellen gebruiken maken van het Windows Phone besturingssysteem.

41 Megapixels
De fabrikant uit Finland voorziet het toestel met een camera die een maximale resolutie heeft van maarliefst 41 megapixels. De enorme hoeveelheid pixels wordt vooral gebruikt om ruis uit de foto’s te halen en achteraf in te kunnen zoomen. Bij het fotograferen wordt gebruikt gemaakt van de zogenaamde Pureview-techniek die eerder al gebruikt werd in het gelijknamige toestel van Nokia. Met Pureview worden 7 losse pixels samengevoegd tot één ultrapixel waardoor de ruis afneemt bij lagere resoluties.

Wat de 1020 erg bijzonder maakt is het achteraf zoomen en het zoomen tijdens het filmen. Het achteraf uitvergroten van de foto is mogelijk doordat het toestel twee plaatjes tegelijk schiet. Eentje in lage en eentje in hoge resolutie. Het filmen gaat in Full Hd (1080p) en dan is 4x zoomen mogelijk, bij een lagere resolutie (720p) kan zoomen zelfs 6x zonder verlies van beeldkwaliteit. Handig voor het opnemen van sport of bijvoorbeeld tijdens een concert waarbij je niet altijd de eerste rij kan bemachtigen.

Hardware
Buiten de fenomenale camera is het toestel niet heel bijzonder. De hardware bestaat namelijk uit slechts een dualcore processor (S4 Snapdragon) en ook de batterij ontstijgt niet de middelmaat (2000 mAh). De lens van Carl Zeiss en de Xenon flitser zijn dan wel weer een stuk beter dan die van de gemiddelde smartphone. Het Amoled-scherm lijkt op het eerste gezicht ook prima met een resolutie van 1280×768.

Design
Het uiterlijk is opvallend, maar zeker niet lelijk. Het toestel is wat dikker dan de gemiddelde telefoon, maar toch veel dunner dan andere cameratelefoons zoals de Pureview 808 van Nokia. Verder is het toestel geheel in stijl met de Lumia-stijl en zelfs lichter dan de Lumia 920. Goed design dus! Het toestel biedt tot slot ook extra’s voor de echte foto fanaat. Er komen namelijk ook  gripjes en statieven beschikbaar voor een nog betere foto-ervaring. Zou jij de aanschaf van dit fraaie toestel overwegen? In onderstaande promo zie je de 1020 in actie!

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant