Nieuwe Nokia modellen

De Nokia Lumia familie breidt zich uit met de toegankelijke nieuwe Nokia modellen Lumia  720 en 520  die zijn gepresenteerd op het World Mobile Congress in Barcelona. Degelijke telefoons die iets betaalbaarder zijn dan de grote broers 820 en  920. De grootste verschillen zitten in de hardware, maar andere functies zijn behouden gebleven. De 720 heef t bijvoorbeeld wel NFC aan boord en kan draadloos worden opgeladen. Door de opvallende kleuren en vormgeving herken je de toestellen direct als leden van de Lumia Familie. De Lumia’s waren niet de enige toestellen die werden gepresenteerd, ook twee low-end toestellen, de Nokia 301 en 105, komen binnenkort op de markt.

Nokia Lumia 720

De 720 is met zijn 9 mm 1,7 mm dunner dan zijn grootste broer, de 920, uit de Lumia familie en heeft een 4,3 inch scherm met een resolutie van 800×480 pixels. De 920 staat daar een stukje boven met 1280×768 pixels. Het met Gorrila Glass 2 afgewerkte scherm is overigens gevoelig genoeg om te bedienen met handschoenen aan. Jammer dat dit toestel waarschijnlijk pas op de markt is als  handschoenen niet meer nodig zijn.

Het toestel beschikt over een prima 6.7 megapixelcamera met Carl Zeiss-lens en heeft daarnaast ook een camera met 1.3 megapixel aan de voorkant. Zoals al benoemt in de inleiding heeft de 720  NFC aan boord en kan hij draadloos worden opgeladen met een eventueel bijgeleverde oplaadcover.

Het toestel beschikt over 512MB aan werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 8GB. Het mooie is dat de capaciteit makkelijk is uit te breiden met een (goedkoop) SD-kaartje tot 64GB. De dual-core processor draait met een snelheid van 1 Gigahertz en heeft een batterij van 2000 mAh. Allemaal specificaties die passen bij een smartphone die zich ophoudt in het midden van de markt en dat is ook af te zien aan de acceptabele prijs van 299 euro.

Nokia Lumia 520

De 520 heeft een iets kleiner en ronder design gekregen dan de 720 en heeft een kleiner 4-inch scherm (800×480 pixels). Ook de 520 heeft een opslagcapaciteit van 8GB met SD –slot, uitbreiding voor de grootgebruiker is dus mogelijk.
De 520 heeft een leuk speels karakter gekregen met verwisselbare covers in verschillende felle kleuren: geel, cyaan, wit en rood. Typische Nokia retrofunctie, wie kent de frontjes van de oude 3310 en 3410 immers niet ?

Natuurlijk heeft dit modelletje ook een camera, al is dit ‘slechts’ een 5 megapixel uitvoering. Aan de voorkant is hij cameraloos, het maken van zogenaamde ‘selfies’ kan dus alleen in de spiegel of met een arm op de foto.

De 520 is een instapmodel en kost slechts 139 euro, daarmee is het tot nu toe het goedkoopste Windows Phone 8 toestel op de markt. Simpel, speels, maar degelijk dat zijn de kernwoorden die dit toestel definiëren. Voor net wat betere specificaties ben je aangewezen op de 720 die tegen de top aanzit met een verrassend goede camera en mooi dun design.

Nog twee basistoestellen
Wil je echt alleen de basis? Dan kan je binnenkort aan de slag met de Nokia 301 of de meest uitgeklede versie de 105.  De 301 kost 65 euro heeft een 3,2-megapixel camera, bluetooth en 3G. Browsen gaat via Nokia Xpress en  Whatsapp, Ebuddy, Facebook en Twitter zijn al geïnstalleerd.

Waar je met de 301 nog een fotootje kan schieten of een whatsapp kan versturen heeft de 105 als extra features  alleen een zaklamp en een FM-radio. Dit ultieme budgetmodel kost dan ook maar 15  euro en blijft maximaal zo’n 35 dagen stand-by, wat een luxe! Handig als back-up telefoon of gewoon als radio ..

Nokia 105 (links) en Nokia 301

 

Nieuwe Nokia modellen
Conclusie
Nokia zorgt met de Lumia 920 en in iets minder mate met de 820 niet alleen voor het topsegment, maar breidt hun Lumia-lijn uit met degelijke telefoontjes om Windows Phone 8 te promoten. Om ook het allerlaagste segment te bedienen nog twee modelletjes die kiezen voor simpel en betrouwbaarheid ten top. Nokia bouwt naast kwaliteit ook vooral aan kwantiteit.

Wat is jouw mening over deze toestellen? 

Kijk ook eens op onze Google + pagina

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant