Google kondigt Nexus 6 en Android Lollipop aan

Op het moment is Android het meest gebruikte besturingssysteem op smartphones. In augustus kwam het nieuws dat er nu 18.796 Android apparaten zijn. Al deze apparaten hebben een ander schermformaat, een andere Android versie en verschil in de processor. Google heeft daarom in 2010 de Nexus lijn in het leven geroepen, zodat ontwikkelaars een goede basis hebben voor het maken van apps. Afgelopen week heeft Google haar zesde smartphone aangekondigd: de Nexus 6. 

Nexus 6

Omdat Google zelf geen hardware ontwikkelt, maakt de multinational gebruik van haar grootste hardwareleveranciers om de Nexus-serie te maken. HTC, Samsung en LG zijn de revue al gepasseerd en nu is het de beurt aan Motorola, tot voor kort onderdeel van Google.

vergelijking

De Nexus 6 is een high-end smartphone geworden met een 5,96″ groot quad-HD display. De telefoon zelf wordt hierdoor ook vrij fors: de smartphone wordt zelfs iets groter dan de iPhone 6 Plus. Maar ook onder de motorkap is het een behoorlijke telefoon: de telefoon krijgt een 2,7 GHz Quad-core processor, 3 GB RAM geheugen en minimaal 32 GB opslaggeheugen. Ook is de smartphone voorzien van een 13 megapixel camera met een 2 megapixel frontcamera. Door de combinatie van de f/2.0 diafragmade optische beeldstabilisatie en de krachtige flitser kun je zelfs met weinig licht scherpe foto’s schieten. De smartphone kan met een 4K resolutie filmen met 30 beelden per seconde.

Om de telefoon van voldoende stroom te voorzien heeft de Nexus 6 een 3220 mAh accu gekregen. Volgens Google gaat de telefoon met een volle accu ruim 24 uur mee. Mocht de telefoon toch te snel leeg gaan, kun je de telefoon extra snel opladen. Door de Turbo charging technologie zorgt een kwartiertje laadtijd voor 6 uur extra accuduur.

In tegenstelling tot de Nexus 5 is de nieuwe Nexus wel een stuk duurder geworden. Waar de vorige Nexus met al te krijgen was voor 350 euro, gaat de Nexus in Amerika $ 649,- kosten.

 

 

Android Lollipop

Van Nexus apparaten zijn we gewend dat deze op kale Android-versie draaien, zo ook de Nexus 6. De telefoons moeten als eerste de nieuwe Google versies kunnen draaien en worden daarom niet voorzien van een merkgebonden software schil, zoals we dit bij andere Android smartphones gewend zijn.

De Nexus 6 krijgt vanuit de doos Android LollipopAlle Android versies tot nu toe hebben de naam gekregen van een lekkernij en dat is voor Android 5.0 niet anders gebleken. De naam Lollipop is deze keer een zeer goed geheim geweest: tot aan gisteren waren er geruchten te lezen over de naam van de nieuwste Android versie: het begon ooit met Lollipop, maar Lemon Pie of Liquorice waren ook goede kanshebbers. Er werd zelfs gesproken over het in stand houden van ‘Android L’, zoals het in juni aangekondigd was.

De nieuwe Android is compleet anders dan wat we tot nu toe gewend waren van het besturingssysteem. Google heeft het design compleet veranderd en heeft aan de achterkant een flinke optimalisatieslag gemaakt. Hierdoor zal de accuduur erop vooruit gaan, is de software makkelijker te schalen naar de verschillende schermformaten en apparaten (zoals Android Wear) en werkt de besturing iets anders. Lees ons blog over Android L voor een uitgebreide omschrijving van de nieuwe software.

 

Tot slot

In tegenstelling tot de vorige Nexus telefoons zal de Nexus 6 zich qua prijs meten aan de concurrentie in hetzelfde segment. De telefoon gaat nu terug naar de gedachte waar de eerste Nexus One ook voor bedoeld was: een ontwikkelaars smartphone met een kale Androidversie, waar als eerst de updates voor uitkomen. Zoek je dit, dan heb je een leuke telefoon voor een mooie prijs.

De Nederlandse lanceerdatum en prijs zijn nog niet officieel bekend gemaakt. De telefoon komt eind oktober in Amerika voor 649 dollar. Wanneer de telefoon in Nederland verkrijgbaar zal zijn en voor welke prijs, is helaas nog niet bekend. Zodra dit wel bekend gemaakt is, zullen we dit artikel bijwerken.

 

 

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant