LG Nexus 5X vs Huawei Nexus 6P – Welke past bij jou?

Google brengt in 2015 niet één, maar twee Nexus telefoons uit. De populaire ‘ontwikkelaar-telefoons’ zijn al sinds 2011 een begrip onder smartphone liefhebbers omdat de telefoon puur Android draait zonder zware schil van een fabrikant. Voor dit jaar kunnen we de LG Nexus 5X en Huawei Nexus 6P verwelkomen. 

Toen vorig jaar de Motorola Nexus 6 werd aangekondigd, waren de meeste opmerkingen dat de telefoon zo groot en duur was in vergelijking met de voorganger. De LG Nexus 5 van het jaar ervoor was namelijk een stuk kleiner en dat vonden sommige klanten toch prettiger. Ook de introductieprijs was relatief hoog omdat er alleen de beste specificaties in de smartphone moesten. Google biedt daarom voor dit jaar keuze uit twee verschillende Nexus telefoons, die de klant keuze geven uit betere specificaties met een hogere prijs of een iets mindere specs maar voor een mooiere prijs. Welke past het best bij jou? Lees de 4 grootste verschillen tussen beide Nexus smartphones.

 

1. Grootte

Google biedt bij de nieuwe Nexus serie keuze tussen een grotere telefoon voor als de Nexus 6 of toch het kleinere formaat van de Nexus 5. De LG Nexus 5X telt een 5,2″ Full HD scherm waardoor de telefoon gemakkelijker met één hand te bedienen is. Het Full HD display is met een pixeldichtheid van 424 ppi meer dan voldoende voor de meeste gebruikers.

Gebruik je de telefoon voornamelijk voor het kijken van films of games, dan kun je wellicht een groter scherm goed gebruiken. De Huawei Nexus 6P is een echte ‘phablet’ met groot een 5,7″ qHD display, qua grootte en resolutie vergelijkbaar met het scherm van de populaire Note 4 en de S6 Edge+. De telefoon is hierdoor wel minder goed met één hand te bedienen, maar past het nog wel in de gemiddelde broekzak.

Naast de fysieke grootte zit er ook verschil in de opslaggrootte. De Nexus 6P heeft standaard 32GB opslagruimte en de 5X heeft standaard 16GB, al kun je ook kiezen voor de 32GB versie tegen meerprijs. Dit geheugen is helaas niet uitbreidbaar met een MicroSD kaart.

 

2. Uiterlijk

De twee Nexus telefoons zien er compleet anders uit. De lager geprijsde LG heeft een kunststof body met een ronde cameramodule aan de achterkant. Vlak onder de camera zit een ronde knop, wat de vingerafdruk scanner is van de telefoon. De Huawei heeft een premium aanvoelende metalen behuizing. Omdat metaal zelf geen GSM- en WiFi signalen doorlaat, heeft Huawei bovenaan de achterkant een glazen balk gezet, waarin de camera ook gestopt is. Net als de LG heeft Huawei in het midden een vingerafdruk lezer, zodat je er met je hand goed bij kunt.

nexus

 

3. Processor

De LG Nexus 5X heeft een minder zware processor dan de Huawei, wat gezien het prijsverschil ook een logisch gevolg is. De LG heeft een 1,44 GHz Snapdragon 808 processor met 6 rekenkernen, terwijl de Huawei een Snapdragon 810 heeft met 8 kernen. Dit is de nieuwe generatie 810-processor, dus de smartphone heeft geen last meer van het overhittingsprobleem wat sommige telefoons met de eerste generatie van de 810 hadden.

Door de octa-core processor kan de Huawei iets beter multitasken; de zware achtergrondtaken worden namelijk over meerdere kernen verdeeld. Ook heeft de Huawei 3GB RAM-geheugen tegenover de 2GB van de LG. Hierdoor kunnen meer cachegegevens opgeslagen worden in het korte termijn geheugen. Deze processorverschillen zul je overigens vooral merken in de zwaardere taken en processen. Sommige flagship telefoons van dit jaar maken nog steeds gebruik van de Snapdragon 808 en die doen met gemiddeld gebruik niet of nauwelijks onder voor telefoons met een 810 processor.

 

4. Camera

Zowel de LG Nexus 5X als de Huawei Nexus 6P wordt geleverd met een 12 megapixel camera met een dubbele flitser. Deze camera wordt ondersteund door een laser autofocus, die we al eerder in de LG G3 en G4 gezien hebben. Hierdoor kan de camera zich al in 0,3 seconden focussen op het onderwerp! In de Nexus 5X is deze autofocus goed zichtbaar naast de flitser (het zwarte balkje), bij Huawei zit de autofocus verstopt achter de brede zwarte balk waar ook de cameramodule in zit.

Voor de selfies zit er wel een verschil tussen beide camera’s. De Nexus 6P heeft een 8 megapixel camera en de goedkopere Nexus 5X moet het doen met 5 megapixels.

 

De Huawei Nexus 6P en de LG Nexus 5X zijn vanaf november verkrijgbaar. De Huawei Nexus 6P krijgt een adviesprijs van 649,- en de LG Nexus 5X 16GB gaat 479,- kosten. De 32GB versie gaat 50,- meer kosten. Voor welke Nexus ga jij?

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant