Jolla, de alternatieve smartphone

Ben je op zoek naar wat anders dan een Samsung, Sony, Nokia of iPhone? Dan is de Jolla jouw nieuwe telefoon. De Jolla doet alles net even wat anders dan de rest. Om te beginnen maakt het toestel gebruik van het besturingssysteem Sailfish.

Sailfish
Het besturingssysteem is open source en gebaseerd op Mer dat aan de basis stond van MeeGo, een samenwerkingsproject van Nokia, Linux en Intel. Het is dan ook geen toeval dat de Jolla koos voor Sailfish, aangezien het is opgericht door ontevreden Finse medewerkers van Nokia die meer heil zagen in MeeGo dan het grote Windows Phone waar Nokia uiteindelijk voor koos.

Sailfish legt de nadruk van  hun besturingssysteem op het inventieve multitasken en het hippe design. Hoe dat design eruitziet? Met dit filmpje krijg je een indruk:

Naast het design en het multitasking kan Sailfish ook gebruik maken van van Android applicaties, wel zo handig nu apps bijna eerste levensbehoefte zijn op smartphones. Hoe de app-winkel van dit besturingssysteem er precies uit gaat zien is echter nog niet bekend.

Het toestel
Wel is duidelijk dat het multitasken op Sailfish wordt gezien als de unieke en belangrijkste feature van het besturingssysteem ten opzichte van de concurrenten. Al moet gezegd worden dat Android en zelfs Apple met hun nieuwe iOS 7 het multitasken ook vrij goed werkt.

Goed, genoeg over het besturingssysteem; wat zijn de kwaliteiten van het toestel zelf? Om te beginnen is er een degelijke dual-core processor en een opslagruimte van 16 Gb dat je uit kan breiden met een micro-SD. De foto’s worden gemaakt met een 8 megapixelcamera en het scherm is 4,5 inch groot. Tot slot is het toestel ook helemaal klaar voor 4G.

Leuke specificaties, maar zonder het toestel daadwerkelijk te hebben getest kunnen we daar weinig mee. Het is in ieder geval niet briljant, maar ook niet heel slecht. De verdere look van het toestel sluit mooi aan op de look van het besturingssysteem en heeft als speciale feature dat je de achterkant kan verwisselen. In dat opzicht dus een echte retro-telefoon, want ook de oude Nokia’s hadden verwisselbare frontjes.Nog een leuk filmpje ter illustratie:

Nu is het nog even afwachten totdat de Jolla daadwerkelijk op de markt komt, hij moet het einde van dit jaar verschijnen voor de redelijke prijs van 399 euro. Zou jij hem willen hebben?

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant