iPhone 6s vs iPhone 6s Plus: Wat is het verschil?

Net als vorig jaar heeft Apple voor het komende jaar niet één, maar twee iPhones aangekondigd: de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Apple heeft zelf geen aandacht besteed aan de verschillen tussen deze telefoons, maar toch zijn er een aantal voordelen aan de 6s Plus die goed van pas kunnen komen in het dagelijkse gebruik. iPhone 6s vs iPhone 6s Plus: wat zijn de verschillen? 

 

Grootte

Voor de hand liggend en wellicht ook overbodig om te noemen, maar de iPhone 6s Plus is groter dan de iPhone 6s. Beide telefoons zijn gemaakt van een stuk aluminium. De afmetingen van de iPhone 6s zijn 138,3 x 67,1 x 7,1 millimeter en de iPhone 6s Plus telt 158,2 x 77,9 x 7,3 millimeter. Dit houdt in dat de iPhone 6s Plus bijna 2 centimeter langer is, bijna 1 centimeter breder en nauwelijks dikker.

mm=px bron2

Als je vanaf een 4″ iPhone 5 of 5s komt, kan het flink wennen zijn om direct naar een iPhone 6s Plus te gaan. De 5 en 5s waren namelijk 123,8 x 58,6 x 7,6 millimeter groot; dat is 3,5 centimeter korter dan de iPhone 6s Plus en bijna 2 centimeter smaller. Om zeker te weten hoe de telefoon in de hand ligt, kun je altijd langs één van onze winkels gaan. De grootte van de iPhone 6s Plus verschilt weinig van de grootte van de iPhone 6 Plus.

 

Schermresolutie

Een grotere telefoon betekent gelukkig ook een groter scherm. Hierdoor krijg je op de iPhone 6s Plus meer ruimte om films te kijken, te internetten, en – wat door het 3D touch screen wel ideaal is – te gamen. Maar er is nog een leuk voordeel: de schermresolutie van de iPhone 6s Plus is hoger dan dat van de iPhone 6s. De iPhone 6s heeft ‘maar’ een 4,7″ Retina HD display met een pixeldichtheid van 326 ppi. Hierdoor heeft de iPhone, ondanks het grotere scherm, dezelfde pixeldichtheid als de iPhone 5 en 5s hadden.

De iPhone 6s Plus heeft een 5,5″ Full HD display  met 401 pixels per inch. Hierdoor is het beeld op de iPhone 6s Plus nog scherper dan je voorheen had op je iPhone.

Ook al hebben concurrenten als de Galaxy S6 en de LG G4 tegenwoordig al quad-HD schermen met een pixeldichtheid tot 577 ppi, blijft Apple volhouden aan een resolutie van tussen de 300 en 400 ppi. Volgens Apple is de pixeldichtheid van hun retina schermen voldoende om geen pixels meer te kunnen onderscheiden, en we moeten ze daar zeker gelijk in geven. En een iets lagere resolutie betekent dat de telefoon langer op de accu kan doen!

 

Camera

Zowel de iPhone 6s als de iPhone 6s Plus hebben een vernieuwde 12 megapixel iSight camera met een diafragma van f/2.2 voor de donkere shots. Het grote verschil tussen beide telefoons is de optische beeldstabilisatie, die ontbreekt in de ‘normale’ iPhone 6s. Hierdoor kun je met de iPhone 6s Plus wel beter foto’s maken en filmen met weinig licht; de camera van de 6s Plus vangt namelijk zelf actief de schokken op, terwijl het bij de iPhone 6s digitaal gebeurt.

De frontcamera van beide nieuwe iPhones blijft gelijk. Beide telefoons hebben een upgrade gekregen van 1,2- naar 5 megapixel en er zit tegenwoordig een flits in het scherm gebouwd. Bij het maken van een selfie wordt het scherm even 3x zo fel als normaal, waardoor je gezicht opgelicht wordt voor de foto.

 

Batterij

Niet alleen de telefoon, maar ook de batterij van de iPhone 6s Plus is groter. In de 6s zit een 1715 mAh batterij en in de Plus-variant zit 2915 mAh. Deze extra kracht is sowieso nodig om het grotere scherm aan te sturen, maar je kunt in werkelijkheid ook langer met de accu van de Plus doen dan met de ‘normale’ iPhone.

Enkele voorbeelden vanuit Apple zelf: Waar Apple aangeeft dat je 14 uur kunt bellen met de accu van de iPhone 6s, kun je met de iPhone 6s Plus wel 24 uur bellen voordat je de lader op moet zoeken. De standby tijd van de 6s is totaal 10 dagen en die van de iPhone 6s Plus is 16 dagen.

 

Software

Naast alle hardware verschillen aan de telefoon zelf, zitten er natuurlijk ook een aantal software toepassingen op de 6s Plus die de ‘normale’ iPhone 6s niet heeft. Een groot voordeel is de landscape functie van de iPhone, waardoor je de telefoon in liggende stand goed kunt gebruiken. Apple voet hier een split-screen toe bij sommige applicaties. Bijvoorbeeld bij SMS krijg je aan de linkerkant van het scherm een lijst met afzenders en aan de rechterkant zit dan het bericht. Zo kun je nog makkelijker werken met het grote scherm.

 

Tot slot

Naast een groter scherm, krijg je bij de iPhone 6s Plus werkelijk ook wat functionaliteiten terug bij de Plus-variant. Wat is jouw favoriete iPhone? Een grote iPhone 6s Plus, de 4,2″ iPhone 6s of verlang je toch terug naar de 4″ of 3,5″ schermen van vroeger?

Wil jij de eerste zijn die de iPhone 6s of 6s Plus in handen heeft? Je kunt ‘m nu al bestellen! Hoe eerder je ‘m besteld, des te eerder kun je er straks mee spelen! Klik hier

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant