iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: wat is het verschil?

Apple heeft deze week niet één, maar twee iPhones aangekondigd. Het merk is echter niet ingegaan op de echte verschillen tussen beide telefoons, dus dan doen wij dat maar! De iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: wat is nou eigenlijk het verschil?

Scherm

Tijdens de keynote van Apple is er vooral ingegaan op het verschil in grootte van beide Apple telefoons. En dat is ook begrijpelijk, de iPhone 6 Plus is ook een flinke stap groter dan de iPhone 6. Even ter vergelijking: de iPhone 6 Plus is groter dan de 5,7″ Samsung Galaxy Note 4 en zelfs een flinke stap groter dan de LG G3, al heeft de 6 Plus een even groot scherm als de LG. De grootte van de iPhone 6 Plus is ideaal voor surfen op het internet of films kijken, maar wel minder praktisch als je ‘m in je broekzak mee wil nemen.

vergelijking2

Het formaat zegt niet alles, ook de resolutie van de iPhone 6 Plus is hoger. De iPhone 6 Plus heeft een Full HD-Retina scherm van 1920 x 1080 pixels, terwijl de iPhone 6 een HD-retina scherm van 750 x 1334 pixel heeft. De pixeldichtheid van de iPhone 6 Plus ligt ook hoger: 401 pixels per inch in plaats van 326 pixels per inch. Dit houdt overigens niet in dat het scherm van de iPhone 6 slecht is: de pixeldichtheid is even hoog als die van de iPhone 5s.

Landscape

In de presentatie van Apple hadden ze het over het horizontaal gebruiken van de iPhone, net als bij de iPad mogelijk is. Deze functie is helaas alleen beschikbaar voor de iPhone 6 Plus, het hoofdscherm van de iPhone 6 is alleen verticaal te gebruiken. Apps zijn natuurlijk wel in liggende stand te gebruiken, zoals we van iPhones (en andere smartphones) gewend zijn. Het gaat hier enkel over het hoofdscherm en enkele applicaties zoals bijvoorbeeld de berichten-app, waar er in de zijbalk extra opties tevoorschijn komen.

landscape

Camera

De sensor en specificaties van beide iPhone-camera’s zijn gelijk. Er zit alleen wel een verschil tussen camera’s van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. De iPhone 6 Plus heeft een optische beeldstabilisatie, in plaats van digitaal. Dit houdt in dat de cameramodule de schokken van de smartphone opvangt en zal dus minder snel bewogen foto’s of schokkerige video’s maakt. Bij de iPhone 6 wordt de afbeelding digitaal rechtgetrokken.

Batterij

De iPhone 6 Plus is groter en heeft dus ook meer ruimte voor een grotere batterij. De verhoogde batterijcapaciteit van de iPhone 6 Plus laat de telefoon iets langer op de accu doen. De standby tijd van de iPhone 6 Plus is tot 384 uur, terwijl die van de iPhone 6 tot 250 uur is. De batterijduur van iPhone 6 is goed vergelijkbaar met die van de iPhone 5s.

Conclusie

Er zijn dus wel degelijk verschillen tussen beide iPhones, al zijn ze niet immens groot. Vergelijk het maar met de Sony Xperia Z3 en de Z3 compact waar de Z3 toch iets zwaardere specs heeft meegekregen, maar de telefoons in essentie gelijk zijn. De iPhone 6 Plus is iets exclusiever, al betaal je daar straks ook meer voor. Het prijsverschil tussen beide smartphones wordt geschat op € 100,-.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant