iPhone 6 en iPhone 6 Plus: het grote wachten is voorbij

Het zal weinig ontgaan zijn: Apple heeft gisteren de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus aangekondigd. De twee nieuwste iPhones hebben een compleet ander ontwerp: ze zijn ronder, dunner en ook groter. Met deze nieuwe aankondiging sluit Apple zich aan bij de wens naar grotere schermen, iets wat de concurrentie al langer toepast. 

Uiterlijk

De keuze voor een flink groter scherm is een interessante vanuit Apple. Het merk heeft jarenlang vastgehouden aan de kleine schermen die makkelijk te bedienen zijn met één hand en goed in de broekzak passen. Het was een grote verrassing toen Apple in 2012 met iPhone 5 afscheid nam van het 3,5″ scherm en de keuze maakte voor 4″. De nieuwe iPhones worden nu nog groter: de iPhone 6 zal een 4,7″ HD scherm krijgen en de iPhone 6 Plus krijgt een immens Full HD scherm van 5,5″.

iphones size

Dit maakt beide iPhones nog prettiger om films op te kijken, maar je kunt er nog veel meer mee. Apple maakt het bij de nieuwe iPhones mogelijk om het hoofdscherm in landscape te gebruiken en bepaalde apps kunnen nu nog beter horizontaal gebruikt worden: lees bijvoorbeeld een sms-bericht terwijl de complete berichtenlijst aan de zijkant blijft staan. Het landscape toetsenbord krijgt nu ook extra knoppen voor de commando’s knippen, kopiëren en plakken.

Apple stapt met de nieuwe iPhones van de hoekige zijkant af en komt met een slank, afgerond aluminium design. Omdat het scherm nu groter is, is de aan-uitknop naar de rechter zijkant verplaatst zodat je deze nog steeds met één hand kunt bedienen. Het is opvallend hoe dun Apple de nieuwe iPhones heeft kunnen maken: de iPhone 6 is slechts 6,9 mm dik en de iPhone 6 Plus is 7,1 mm dik. Beiden zijn ze dus dunner dan de 7,6 mm dikte van de iPhone 5/5s, die destijds geprezen werden om hun slanke looks. Omdat de telefoon een stuk dunner is geworden, steekt de cameramodule wel iets uit.

achterkant iphone

 

Onder de motorkap

Het uiterlijk is niks zonder het innerlijk, en dat is natuurlijk ook zo bij de nieuwe iPhone 6. Beide telefoons krijgen een gloednieuwe A8 processor die krachtiger en efficiënter is dan de A7 processor van de iPhone 5s. De nieuwe A8 processor is tot 50x sneller dan de processor van de eerste iPhone en de grafische kracht van de iPhone 6 is zelfs tot 84x sneller. Hierdoor kan de iPhone nog betere games ondersteunen die niet ten onder doen voor gaming consoles.

De processor wordt ondersteund met een M8-coprocessor, die de sport- en fitness mogelijkheden van data kan voorzien. Deze chip registreert bewegingen en kan de hoogte en luchtdruk meten met de ingebouwde barometer.

 

Camera

De iPhone 6 heeft ‘slechts’ een 8 megapixel camera. Dit zal vast opvallen met de marketingkreten waardoor de consument jaren dacht dat de megapixel gelijk stond aan de kwaliteit van de camera. Apple heeft besloten voor kwaliteit te kiezen, in plaats van megapixel-kwantiteit.

De iPhone 6 heeft een verbeterde sensor met zogeheten Focus Pixels. Hierdoor kan de nieuwe camera twee keer zo snel focussen als de iPhone 5s. Daarnaast is de gezichtsherkenning verbeterd waardoor de iPhone nu ook gezichten in de achtergrond kan herkennen. Voordat je de foto schiet kun je ook nog de belichting selecteren, zodat je zeker weet dat de foto niet onderbelicht is.

camera

Met weinig licht
Heb je snel last van bewogen foto’s? Dan is de iPhone 6 Plus echt wat voor jou. De grotere versie heeft namelijk een optische beeldstabilisatie, waardoor de lens meebeweegt met de schokken. Hierdoor krijg je veel betere foto’s, vooral met weinig licht.

De iPhone 6 heeft de optische beeldstabilisatie niet, maar maakt wel gebruik van een erg lichtsterke lens. Beide versies hebben een lens met f/2.2, die 80% meer licht doorlaat tijdens het schieten van een foto.

Selfies
Selfies zijn het afgelopen jaar een focuspunt geworden voor telefoonfabrikanten, en zo ook voor Apple. De front-camera heeft een burst-mode, waardoor er 10 foto’s in een seconde genomen worden. Uit deze foto’s kun je vervolgens je beste (of slechtste) selfie kiezen.

De camera aan de achterkant maakt deze keuze zelf. De camerasoftware heeft ‘smile and blink-detection’ en geeft suggesties welke foto’s je het best kunt verwijderen.

Video
De iPhone 6 maakt full-HD films met een snelheid van 60 frames per seconde. De camera focust continu op het onderwerp waardoor de film niet onscherp wordt. Een leuke gimmick aan de nieuwe videocamera is de super slow motion video. De camera legt 240 frames per seconde vast in HD, waardoor je prachtige effecten kunt vastleggen.

 

Apple Pay

Op NS-stations kun je tegenwoordig al je koffie betalen met je OV-chipkaart en we verwachten dat een dergelijke betaalwijze steeds vaker in het straatbeeld gaat komen. Apple heeft gisteren Apple Pay aangekondigd, waarmee je met de vingerafdruk lezer op de iPhone transacties kunt doen. Deze optie zagen we al eerder met PayPal in combinatie met de Galaxy S5, maar Apple gaat nog een stapje verder. 

Als je de telefoon op een draadloze betaalterminal legt en je vinger op de vingerafdruklezer houdt, kun je nu met de NFC chip betalen. Apple Pay wordt ook mogelijk bij een groeiend aantal online retailers: in de VS zijn er al 220.000 bedrijven die deze betaalwijze accepteren. De betaalwijze wordt ondersteund door Visa, MasterCard en American Express en bankpassen van veel verschillende (Amerikaanse) banken. We hopen dat dit binnenkort ook mogelijk gaat zijn bij Nederlandse bankpassen.

Apple maakt standaard gebruik van je creditcardgegevens die aan iTunes gekoppeld zijn, maar het is ook mogelijk om een andere creditcard te koppelen aan Apple Pay. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een foto van je creditcard te maken en dan wordt deze automatisch in Passbook geladen.

pay

Veiligheid staat natuurlijk voorop, dus Apple heeft hier extra maatregelen voor genomen. De informatie wordt niet lokaal op de iPhone opgeslagen en is niet beschikbaar op de servers van Apple. De kaart- en adresinformatie wordt op een aparte chip opgeslagen, de zogeheten ‘secure element’. Ben je de telefoon verloren? Geen zorgen: met een druk op de knop kan Find My iPhone deze chip leeghalen, zonder dat je de kaart hoeft te blokkeren bij de bank.

 

Tot slot

We zijn zeker enthousiast over de nieuwe iPhone. De telefoon is sneller, dunner en nu ook zelfs groter. De tijd dat je naar de concurrenten moest kijken als je een groter scherm wilde, is met de 5,5″ iPhone 6 Plus compleet voorbij. Opvallend is wel dat de ‘kleine’ iPhone 6 al een scherm van 4,7″ krijgt, wat niet echt klein te noemen is. Wil je nu nog voor 4″, dan moet je genoegen nemen met de iPhone 5c 8GB of de 16 en 32GB varianten van de iPhone 5s.

Het is jammer dat de iPhone 6 geen Full HD-scherm krijgt, dit is alleen voor de iPhone 6 Plus bestemd. Maar de pixeldichtheid van de iPhone 6 is gelijk gebleven aan de dichtheid van de iPhone 5s (326 ppi) wat, in onze mening, ruim voldoende is voor een mooi beeld.

De camera heeft een mooie uplift gekregen. De filmkwaliteit en slow-motion video is een mooie vooruitgang en er ligt meer focus op de kwaliteit van de sensor en lichtsterkte van de camera. Apple heeft besloten te investeren in de kwaliteit van de foto, in plaats van de kwantiteit van de megapixels. Een goede investering, aangezien megapixels enkel beeld geven over de grootte van de foto.

Apple Pay is een leuke toevoeging, al vragen we ons wel af in hoeverre dit in Nederland gebruikt gaat worden. Apple richt zich in de presentatie vooral nog op de Amerikaanse markt waar creditcards veel gebruikt worden. Zou dit het creditcardgebruik in Nederland populairder maken? Of zullen de Nederlandse banken hun bankpassen hiervoor openstellen? De tijd zal het leren…

De iPhones worden binnenkort in Nederland verwacht in de kleuren goud, zilver en space grey. Je hebt naast het formaat en de kleur ook keuze in het opslaggeheugen: 16, 64 of 128 GB.

Wat vinden jullie van deze nieuwe aankondiging? Is het wat jullie van de nieuwe iPhone(s) verwacht hadden? Gaan jullie over op een van deze nieuwe iPhones, of blijven jullie bij je oude iPhone, Android of Windows Phone? En wat verwachten jullie van Apple Pay? Laat het ons weten!

 

Lees ook:

 

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant