iPhone 5s onder de loep genomen

iPhone5s

Door: Ewoud Groot 

Winnaar Facebook actie

De populariteit van de Apple iPhone is ongekend. Vanaf het eerste moment dat Apple met de iPhone in Nederland kwam, is de smartphone gekte in Nederland losgebarsten. Was toen een echte smartphone naast de Windows Mobile en Symbian telefoons nog bijna ondenkbaar, kwam men in 2008 ineens in de wereld terecht van de apps. Je hield ervan of niet, maar uiteindelijk heeft Apple er wel voor gezorgd dat de smartphone nu een vast onderdeel in de consumentenmarkt is geworden. Vijf jaar na de introductie in Nederland introduceerde Apple de iPhone 5s, volgens Apple de meest geavanceerde telefoon die op dit moment te koop is.

De  iPhone 5s is uitgerust met een nieuwe en snelle A7 processor, een extra M7 processor om jouw bewegingen bij te houden en heeft als eerste telefoon ter wereld een 64-bits structuur. Daarnaast heeft de telefoon een vernieuwde camera met nieuwe functies,  4G-ondersteuning  voor supersnel internet en natuurlijk niet te vergeten: Touch ID – de vingerafdrukscanner in de thuisknop.

Via Facebook verlootte Phone House een iPhone 5s en de goedkopere iPhone 5c. Lees hier de bevindingen van Ewoud Groot, de winnaar van de  iPhone 5s.

 

Vormgeving
De iPhone 5s ziet er goed uit: mooie randen, stevige knoppen en een strakke, grijze rand. Hij ligt lekker in de hand en voelt goed aan; vanaf de eerste keer vasthouden valt op dat hij ontzettend licht en dun is. Gelukkig wordt er door het gewicht of de dikte niks ingeleverd qua stevigheid; de iPhone voelt zeer degelijk aan. De rand voelt lekker aan en de vorm van de iPhone zorgt ervoor dat ik hem er strakker uit vind zien dan bijvoorbeeld de iPhone 4(S). Apple heeft met de 5s de kleuren ook aangepast. Zo is er in plaats van de zwarte variant nu een antraciete ‘Space Grey’ versie, in plaats van de witte iPhone een ‘Silver’ en voor het eerst een gouden iPhone, wat eerder champagnekleurig is. Ik heb zelf de ‘Space Grey’ versie, dat maakt voor mij niet veel uit. Of de telefoon nou echt zwart of grijs is, hij wordt er niet echt meer of minder strak door.

 

Processor
Vanaf de eerste keer opstarten is te merken dat de iPhone bloedsnel is: Apps starten binnen een seconde op, de camera is altijd direct klaar voor gebruik en het ontgrendelen met de vingerafdrukscanner gaat verbazingwekkend snel, maar daar later meer over. Zoals gezegd start de camera erg snel op, maar daarbij komt dat je ook erg snel foto’s achter elkaar kan maken. Uit de snelheid blijkt dat Apple een goeie nieuwe processor heeft ontwikkeld, maar of het ook komt doordat er een tweede processor naast zit is moeilijk te zeggen.

Het is nog niet mogelijk om de M7 processor hard aan het werk te zien, omdat er nog te weinig apps beschikbaar zijn die het maximale uit de processor halen. Dat de nieuwe M7 chip de accu zou moeten ontzien is wel te merken, de accu gaat verrassend lang mee bij normaal gebruik. Dit komt doordat de M7 processor bepaalde taken overneemt van de A7 chip, die daarvoor minder energie zou verbruiken.

 

Camera
De camera in de iPhone 5s is geweldig. Scherpe foto’s, mooie kleuren, een vernieuwde flitser en daardoor krijg je goede foto’s bij weinig licht. Zoals gezegd is de camera ook erg snel, hij start bijzonder snel op en kan snel plaatjes achter elkaar schieten. Ook wisselen tussen de verschillende opties van de camera-app gaat snel. Van de vernieuwde functies in de camera-app zijn er toch wel twee erg leuk: het live zoomen tijdens filmen en de slow-motion functie.

Live zoomen tijdens filmen was nog niet eerder aanwezig op de iPhone, maar blijkt toch wel erg handig. Het slow-motion filmen is nog leuker en werkt ook nog eens hartstikke goed.

Een klein puntje van kritiek kan ik maken op het fotograferen met gebruik van de flitser. Volgens Apple past de flitser de kleur van het licht aan dat hij uitzendt aan de hand van de omgeving. Er wordt dus eerst gekeken naar welk licht het beste past, en dat kost tijd. Bij gebruik van de flitser duurt het opvallend lang voordat een foto is gemaakt, waardoor soms het moment wat je wilt fotograferen al voorbij is. Dit neemt niet weg dat er wel goede foto’s worden gemaakt bij weinig licht, maar het duurt erg lang.

 

Touch ID
De vingerafdrukscanner is toch wel het neusje van de zalm van Apple’s nieuwe iPhone. Allereerst ziet de thuisknop er ietsjes anders uit dan voorheen: hij is plat en niet meer naar binnen gebold, en hij heeft niet meer het witte, afgeronde vierkantje in het midden. Het verschil lijkt niks, maar het is toch opvallend.

Over het algemeen werkt de Touch ID sensor goed. Het instellen van verschillende vingerafdrukken gaat gemakkelijk en het is duidelijk aangegeven hoe het moet. Een groot pluspuntje bij de sensor is dat hij vanuit elke richting werkt: het maakt niet uit hoe je de iPhone vast hebt en hoe je je vinger op de scanner legt, hij doet het. Ook is het ideaal dat je je vingerafdruk in de AppStore kan gebruiken en niet meer elke keer je wachtwoord in hoeft te vullen, je vingerafdruk is namelijk je wachtwoord.

Hoewel het ontgrendelen beduidend sneller gaat dan met de toegangscode en elke ontgrendeling een glimlach op mijn gezicht tovert, moet er gezegd worden dat hij niet 100% van de keren dat hij gebruikt wordt goed werkt. Niet vaak, maar in twee weken tijd is het 2 keer gebeurd dat hij mijn vinger niet herkent. Soms heeft hij niet door dat je je vinger op de scanner legt en dan ontgrendelt hij niet, en geeft hij ook geen ‘foutmelding’ zoals hij zou doen als je de verkeerde vinger op de scanner legt.

 

Conclusie
Apple heeft een mooie telefoon gemaakt met geweldige nieuwe functies. De nieuwe, snellere processoren zorgen voor geweldige prestaties en een prima accuduur. De camera heeft leuke vernieuwde functies en maakt bijzonder goede foto’s. Bij weinig licht worden ook goede foto’s gemaakt door de nieuwe flitser, alleen dit kost wel merkbaar veel tijd.

De Touch ID sensor is een geweldige toevoeging en als ik een telefoon zonder in mijn handen krijg moet ik echt weer wennen aan het ontgrendelen zonder vingerafdruk. De snelheid van het ontgrendelen is fenomenaal, alleen kan het af en toe voorkomen dat hij je vinger niet direct herkend wordt. Al met al is de telefoon zeker een aanrader en kan hij de competitie zeker aan.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant