iOS 7: een haat-liefdeverhouding

De release van een nieuw Apple-product zorgt altijd voor een hoop ophef . Bij de  nieuwe iPhones van vorige week waren de reacties al heftig, maar het nieuwe besturingssysteem iOS 7 dat deze week beschikbaar werd voor het grote publiek zorgde voor zonodig nog meer reacties. De omgeving waar sommige mensen zich al jaren in thuis voelde werd compleet omgegooid. Is dit een goede of juist een slechte zet geweest van Apple? We zetten de veranderingen voor je op een rij.

Design
Er is een hoop veranderd in het nieuwe besturingssysteem, om te beginnen is dat het uiterlijk in zijn algemeen. De appicoontjes en de structuur is gebleven, maar het uiterlijk  is compleet veranderd. De symbolen zijn een stuk abstracter geworden net als de algehele look van de instellingen: veel wit in combinatie met enkele felle kleuren. Een veelgehoord commentaar hierbij is dat het veel wegheeft van Windows en Android. Persoonlijk vind ik het een fijne strakke look, maar smaken verschillen: De 4-jarige Derek Colling (die ondertussen trending is op YouTube) kon zijn tranen niet bedwingen:

Navigatie
Het design van het nieuwe besturingssysteem is vooral een kwestie van smaak, maar het veranderen van het gebruik en navigatie ligt iets anders. Vooral bij mensen die niet houden van verandering is dit een probleem. Bepaalde dingen, zoals de zoekfunctie (spotlight) vind je niet meer in het meest linkerscherm. Spotlight kan je nu oproepen door in het scherm van boven naar beneden te vegen, misschien iets simpeler, maar wel iets waar je aan moet wennen. Ook het beginscherm roept in het begin al verwarring op doordat het herkenbare ‘ontgrendelbalkje’ is verdwenen. Toch is het vegen over het hele scherm eigenlijk een simpelere oplossing.

Dit zijn veranderingen die vooral door gewenning wel goed komen. Iets waar meer tijd voor nodig is zijn knoppen en kleuren in het menu. Zo zijn veel symbolen nu teksten geworden, waardoor het niet meer echt duidelijk is wanneer iets een knop is en wanneer tekst en dus niet aanklikbaar. Hieronder een voorbeeld:

Een van de grootste pluspunten is het control center dat veel Android-telefoons al tijden kennen. Je kan nu vanaf onder een menubalk tevoorschijn halen waarbij het makkelijk wordt om volume, helderheid en zaken als bluetooth en vliegtuigstand te regelen. Ook een ingebouwde knop voor de zaklamp is een uitvinding die veel andere telefoons al kenden, maar daarmee het iPhone gebruik wel een stuk prettiger maken.

Mutlitasken
Eindelijk is het nu mogelijk om beter te multitasken, met het nieuwe besturingssysteem laat Apple veel meer apps toe om op de achtergrond te draaien, zodat je makkelijk kan switchen. Ook het dubbel drukken op de homeknop zorgt voor een overzicht in de apps en niet meer alleen voor icoontjes.

Conclusie
Er zijn nog talloze andere veranderingen die voor sommige als verbeteringen worden gezien en voor andere als onnodig en onhandig. Grootste nadeel vind is waarschijnlijk de batterijduur die iets geslonken is.  Over één ding kunnen we het in ieder geval over eens zijn: het nieuwe iOS ziet er fris en nieuw uit, het laat je oude iPhone/iPad als nieuw aanvoelen. Wat is jouw mening over het nieuwe iOS 7? We horen het graag!

Meer weten over alle veranderingen? Kijk dan onderstaande video van Geeksquad agent Sander of lees  onze eerdere bespreking van iOS 7

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant