Nu Apple de iPhone 6s officieel aangekondigd heeft, is het wellicht leuk om te kijken wat Apple afgelopen jaren allemaal op de markt gezet heeft en welke stappen er per jaar gedaan zijn. We blikken even terug op de geschiedenis van de iPhone.
2007 – iPhone
[one_third]
[/one_third]
[two_third_last]
In 2007 kondigde Steve Jobs de eerste iPhone aan als revolutie in de technologiewereld. Het was een unieke combinatie tussen een iPod, een telefoon en een apparaat om op te internetten. Er waren tegen deze tijd al wel smartphones beschikbaar, maar deze waren vooral ingericht om te kunnen bellen, e-mailen en een beetje te internetten. Ze waren daarnaast niet echt gebruiksvriendelijk.
Daar richtte Apple zich op met de iPhone. Door de herkenbare en intuïtieve home-button en het 3,5″ capacitief (niet drukgevoelig) display was het een unieke telefoon op de markt. Het nadeel was dat de telefoon erg duur was en officieel niet in Nederland uitgebracht is. [/two_third_last]
2008 – iPhone 3G
[one_third]
[two_third_last]
Om het logisch te houden: Na de eerste iPhone kwam niet de iPhone 2, maar de iPhone 3G.
De iPhone was door de witte of zwarte plastic achterkant een stuk goedkoper dan de eerste iPhone met een metalen achterkant. Ook kreeg de iPhone, zoals de naam al doet vermoeden, voor het eerst 3G connectiviteit voor internet, maar ook GPS en de geliefde app-store zagen het licht. De iPhone was nu ook in Nederland verkrijgbaar via T-Mobile. [/two_third_last]
2009 – iPhone 3Gs
[one_third]
[/one_third]
[two_third_last]
In 2009 kwam de iPhone 3Gs uit, een telefoon die van buiten nagenoeg identiek was aan zijn voorganger. De achterkant van de 3Gs was wederom gemaakt van plastic, maar nu met zilveren letters op de achterkant. Bij de introductie van de 3Gs richtte Apple zich op de snelheid en de camera. De iPhone ging van een 2mp camera naar een 3 megapixel camera met een filmfunctie. Ook de gebruiksvriendelijkheid is verder uitgebreid met de introductie van de (toentertijd veel gevraagde) knip-, kopieer- en plakfuncties in iOS 3. [/two_third_last]
2010 – iPhone 4
[one_third]
[/one_third]
[two_third_last]
Apple stapte in 2010 van de gebogen plastic body’s af en introduceerde de iPhone 4, bestaande uit een combinatie van metaal en glas. Zowel de voor- als de achterkant waren gemaakt van glas en het rechte ontwerp was een grote afwijking in het design van de voorgaande iPhones. Met het nieuwe design introduceerde Apple ook een frontcamera en Facetime zodat je met vrienden kon beeldbellen.
Het scherm van de iPhone 4 werd ook voor het eerst aangepast. Apple introduceerde de Retina-schermen, schermen die zo scherp waren dat je geen pixel kon onderscheiden. Hiervoor moest het 3,5″ display minimaal 300 pixels per inch hebben. De camera heeft bij de introductie van de iPhone 4 een upgrade naar 5 megapixel gekregen en er was voor het eerst een flitser beschikbaar.
In Nederland kon je kort na de introductie de iPhone 4 met meerdere netwerken bestellen De iPhone kwam ook verkrijgbaar op het Vodafone- en KPN-netwerk.
[/two_third_last]
2011 – iPhone 4s
[one_third]
[/one_third]
[two_third_last]
Net als bij de upgrade van de iPhone 3G naar de iPhone 3Gs, zag de iPhone 4s er nagenoeg identiek uit aan de iPhone 4, maar kreeg vooral van binnen een grote upgrade. Toen na introductie van de iPhone 4 bleek dat het vasthouden op bepaalde posities van de metalen rand kon zorgen voor slechter mobiel bereik (in de volksmond de ‘antennagate’ genoemd), heeft Apple bij de iPhone 4s de dubbele antenne in de band geplaatst.
Naast het verbeterde bereik introduceerde Apple de 64Gb variant en werden specificaties uitgebreid. De processor werd geüpgraded en hiermee kreeg de iPhone 4s voor het eerst een dual-core processor. Ook was er een verbetering in de camera: vanaf nu had de iPhone een 8 megapixel camera en kon je ook in Full HD filmen. Bij de nieuwe iPhone zag de digitale spraakassistent Siri ook het licht, al bleef een Nederlandse variant lange tijd uit.
[/two_third_last]
2012 – iPhone 5
[one_third]
[/one_third]
[two_third_last]
In 2012 werd de volgende grote designverandering geintroduceerd voor de iPhones. Er werd voor het eerst afscheid genomen van de 3,5″ schermen en de 4″ iPhone 5 was geboren. Omdat Steve Jobs in het verleden altijd had aangedrongen op de ligging in de hand, was de iPhone vooral langer geworden en niet breder. De achterkant was niet langer van glas maar van aluminium, waardoor de iPhone een stuk dunner en lichter kon worden.
Deze veranderingen zorgden er ook voor dat Apple afscheid moest nemen van de oude vertrouwde 30-pins connector. De iPhone 5 kreeg een lightning adapter die op elke manier in de laadpoort gestopt kon worden. Voor de muziek werden nieuwe oordopjes geïntroduceerd die minder snel uit de oren zouden vallen.
Apple heeft de processor voor de iPhone 5 een boost gegeven en heeft het RAM-geheugen uitgebreid naar 1GB. Ook kreeg de iPhone ondersteuning voor 4G, al bleek dit na afloop niet ondersteund te worden door de meeste Nederlandse netwerkfrequenties.
De hoofdcamera bleef van dezelfde resolutie, maar kreeg wel een saffieren lens tegen krassen. Aan de voorkant kon je nu ook in HD filmen, waardoor je nog beter gebruik kon maken van FaceTime.
[/two_third_last]
2013 – iPhone 5s en iPhone 5c
[one_third]
[two_third_last]
iPhone 5s
Apple kondigde in 2013 niet één, maar 2 iPhones aan. Het paradepaardje was de iPhone 5s, die ook gelijk veranderingen in de kleur kreeg. Zwart werd Space Grey en naast de wit/zilveren versie kwam er ook een gouden iPhone. Voor het eerst werd er ook afscheid genomen van de standaard home-knop en kreeg de iPhone een vingerafdruklezer. Hiermee kun je door enkel je vinger op de homeknop te leggen de telefoon ontgrendelen. Met de nieuwe telefoons heeft ook iOS een nieuw ontwerp gekregen. De ‘natuurlijke look’ van de eerdere iOS-versies heeft plaats gemaakt voor hippe, platte en kleurrijke icoontjes.
Zoals we bij S-versies gewend zijn, is er onder de motorkap ook een en ander veranderd. De iPhone kreeg in Nederland eindelijk 4G-ondersteuning en kreeg de processor hulp van een M7 motion coprocessor. De M7 chip neemt enkele taken als de gyroscoop, accelerometer en het kompas over, zodat de processor hier geen omkijken meer naar heeft. Hierdoor heb je in principe geen smartbands meer nodig; je iPhone kan alles voor je registreren.
De camera is blijven hangen op 8 megapixels, maar de pixels zijn wel groter om meer licht te kunnen vangen bij het maken van foto’s. Ook heeft Apple de flitscapaciteit omhoog gegooid door een 2e flitser te plaatsen.
iPhone 5c
Er werd langere tijd gewacht op een goedkopere iPhone en de geruchten zijn een tijd gegaan over een gekleurde iPhone. Helaas viel de prijs met maar € 100,- verschil t.o.v. de iPhone 5s, aan het begin tegen. Maar Apple heeft dit later rechtgetrokken door ook een 8GB versie te introduceren. De iPhone 5c is een mooie gekleurde versie geworden van de iPhone 5, maar dan met 4G ondersteuning.
[/two_third_last]
2014 – iPhone 6 en iPhone 6 Plus
[one_third]
[/one_third]
[two_third_last]
Net als het jaar ervoor heeft Apple niet één, maar twee iPhones aangekondigd. En wel een opvallende keuze. Het merk dat altijd vasthield aan de kleinere schermen is gezwicht voor de wens van de markt voor grotere telefoons. De iPhone 6 kreeg al een redelijke upgrade van 4″ naar 4,2″, maar de grote variant, de iPhone 6 Plus, kreeg een groot 5,5″ scherm. De resolutie is gestegen naar HD in de iPhone 6 en Full HD in de iPhone 6 Plus.
Ook het design kreeg een grote verandering. Er werd afgestapt van het hoekige design van de iPhone 4 en de keuze was gevallen op een ronder aluminium ontwerp. Van binnen is er ook gekozen voor verbeterde hardware. De ingebouwde A8 processor is volgens Apple 20% sneller en de grafische rekenkracht is er met 50% op vooruit gegaan. Ook de motion coprocessor kan nog meer bijhouden, waardoor sportarmbanden niet meer nodig zijn.
De camera blijft wederom 8 megapixels, maar is uitgebreid met Focus Pixels. Hierdoor kan de iPhone 2x zo snel focussen op het onderwerp en volgt de camera het onderwerp als deze beweegt. Filmen is nu mogelijk in Full HD met 60 beelden per seconde en de iPhone 6 Plus heeft hier ook optische beeldstabilisatie bij.
Tijdens de introductie is er ook mobiel betalen met Apple Pay aangekondigd, maar dit is vooralsnog niet beschikbaar in Nederland.
[/two_third_last]
iPhone 6s en 6s Plus
Nu heeft Apple de nieuwe iPhone 6s en 6s Plus aangekondigd, twee telefoons die van buiten veel lijken op de iPhone 6 en 6 Plus, maar met grote verbeteringen van binnen. Zo is de iPhone sneller, is TouchID 2x zo snel geworden, is de camera beter en heeft Apple 3D touch aangekondigd waardoor er 3 soorten aanrakingen geregistreerd kunnen worden.
Prijzen en leverdatum van de iPhone 6s zijn helaas nog niet bekend, maar we kunnen je wel op de hoogte houden! Schrijf je nu in en wij houden je als op de hoogte van de veranderingen! Klik hier.