Samsung Galaxy S7 vs Galaxy S5 – is het de overstap waard?

Het is alweer twee jaar terug dat Samsung de Galaxy S5 aangekondigd heeft. Het was de eerste Samsung flagship die volledig waterdicht was, die zich volledig op gezondheid richtte en waarmee je razendsnel foto’s kon maken. Het was twee jaar geleden zonder meer één van de beste telefoons die verkrijgbaar was. Nu de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 edge zijn aangekondigd, is de belangrijkste vraag of het de overstap waard is, of dat je beter af bent met een sim-only en volgend jaar verder kunt kijken. Daarom hebben we de vergelijking voor je gemaakt. Samsung Galaxy S7 vs Galaxy S5: is het de overstap waard? 

 

Design

De Samsung Galaxy S5 was de laatste Samsung flagship telefoon met een plastic body. De telefoon viel vooral op vanwege de rubber-achtige achterkant die de telefoon extra grip gaf, terwijl de andere Samsungs een gladde plastic achterkant hadden. Toen vorig jaar de Galaxy S6 en S6 edge uitkwamen, bleek Samsung een heel andere weg ingeslagen te hebben. De belangrijkste materialen waren glas en metaal geworden! Deze trend heeft Samsung aangehouden. De Galaxy S7 is wederom gemaakt van glas en metaal, al is dit wel iets fijner afgewerkt dan bij de Galaxy S6. Zo is de achterkant meer naar de hand gebold, zodat de telefoon een prettiger grip heeft.

Het scherm van de Galaxy S7 is even groot als dat van de S5, maar de nieuwe versie is wel een stukje slanker. De S7 is 142.4 x 69.6 x 7.9 mm groot, terwijl de Galaxy S5 142 x 72.5 x 8.1 mm groot is. Wanneer je de S7 vast houdt voel je dit gelijk. De S5 voelt breder aan, terwijl het maar enkele millimeters scheelt. De Galaxy S7 edge is overigens wel een stuk langer, maar deze heeft ook een 5,5″ scherm in plaats van 5,1″.

grootteverschil s5-s7

 

 

Waterdicht

De Samsung Galaxy S5 was de eerste Samsung flagship die spatwaterdicht was met een IP-67 certificaat. Toen de S6 niet waterdicht bleek te zijn, waren we bijna bang dat Samsung hiervan afgestapt was. Gelukkig is de nieuwe Samsung GalaxyS7 wel weer waterdicht, en zelfs beter dan voorheen! De nieuwste Galaxy smartphones zijn beide waterdicht met een IP-68 certificaat. Dit houdt in dat de telefoon volledig stofdicht is en zichzelf waterdicht mag noemen. De Galaxy S7 en S7 edge kunnen een half uur lang op 1,5 meter diepte ondergedompeld worden in zoet water.

In tegenstelling tot de Galaxy S5 hoef je bij de nieuwe flagship geen rekening meer te houden met de klepjes. De waterdichtheid is namelijk van binnenuit verwerkt. Dit is goed te zien wanneer je de SD- en simkaartadapter eruit haalt: aan het einde zit een rubberen randje die voorkomt dat er water in de telefoon kan lopen. Dit rubberen randje zit ook bij de aansluiting van de oplaad-module en koptelefoon ingang. Je hoeft niet meer bang te zijn dat de klepjes goed afgesloten zijn, Samsung heeft deze zorg al voor je weggehaald!

 

Camera

Kijk je bij de camera vooral naar het aantal megapixels, kun je beter voor de Samsung Galaxy S6, de LG G5 of een sim-only gaan. De nieuwe S7 heeft namelijk ‘slechts’ 12 megapixels, terwijl de Galaxy S5 16 megapixels heeft. Dit is geen probleem, aangezien het aantal megapixels puur wat zegt over de grootte van de foto; het hoeft niks te zeggen over de werkelijke kwaliteit. Waar Samsung zich afgelopen jaren vooral mee bezighoudt is de kwaliteit van de foto’s, en dan met name bij weinig licht. De cameralens kan nog meer licht binnen laten dankzij het diafragma van f/1.7, terwijl de S5 nog een diafragma van f/2.2 had. Naast de lensopening heeft de nieuwste Galaxy ook grotere pixels. Door deze pixels groter te maken kunnen de individuele pixels meer licht opvangen, waardoor je met weinig licht minder ruis krijgt.

Een andere slimme (en wellicht meest ondergewaardeerde) functie van de Galaxy S7  is de techniek achter de autofocus. De Galaxy S5 had als eerste Samsung een Hybride autofocus, waarbij er gekeken werd naar het gezicht in combinatie met het contrast van de afbeelding. Hierdoor kon de S5 in 0,3 seconden scherpstellen op het onderwerp. Samsung heeft bij de Galaxy S7 een nieuwe techniek aangeboord: Dual Pixels. Deze techniek is pas recentelijk in de nieuwe Canon spiegelreflexcamera’s geïntroduceerd en is nu al te vinden op de S7 (edge). Normaliter wordt minder dan 5% van alle pixels op de sensor gebruikt om te focussen op het onderwerp. Met de dual pixel technologie is elke pixel op de sensor getraind om naast het vastleggen van de afbeelding, ook te kunnen focussen. Hierdoor is een foto nog sneller genomen.

focus

Tot slot

Samsung blijft niet stil zitten en dit is bij de Samsung Galaxy S7 ongelofelijk veel veranderd. Te beginnen met het design: de Samsung telefoons zijn niet langer gemaakt van plastic maar bestaan enkel uit premium materialen. De telefoon is daardoor zwaarder geworden, wat wel prettig in de hand voelt. De S7 heeft door de gebolde achterkant een prettige grip en voelt stevig aan. Maar buiten het design heb je aan de Galaxy S7 een volwaardige upgrade van de S5. De telefoon is nog steeds waterdicht en kan zelfs nog beter tegen water dan de S5 deed. De camera die van de S5 al goed was door de snelle autofocus, is nog beter geworden door de dual pixels. Daarnaast heeft Samsung geïnvesteerd in een camera die vooral ’s avonds uitblinkt.

Natuurlijk is de telefoon ook een heel stuk sneller geworden door de nieuwste octa-core processor die bij zware processen ook nog eens water gekoeld is en de speciale grafische kaart die gamen tot een compleet nieuw niveau brengt. Wij vinden het een prachtige upgrade, maar er is te veel veranderd om op te noemen. Bekijk daarom de complete vergelijking hieronder.

Wat vinden jullie van de upgrade?
Vergelijking

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant