Toen Samsung in 2013 de Samsung Galaxy S4 aankondigde, was het zonder twijfel een van de beste smartphones op de markt. De telefoon was dunner en sneller dan voorheen en had een groter Full HD scherm. Nu Samsung twee jaar later de Galaxy S6 en S6 Edge aangekondigd heeft, rijst de vraag: Samsung Galaxy S6 vs Galaxy S4; Is het de overstap waard?
Design
Terwijl Samsung de Galaxy S4 twee jaar geleden een meer ‘premium look’ heeft gegeven, heeft het Koreaanse merk dit maal echt gekozen voor premium materialen. Het plastic van de Galaxy S4 is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een stevige metalen rand en een glazen voor- en achterkant. Schrik niet van het woord ‘glas’; het is namelijk niet zo maar glas: De voor- en achterkant zijn gemaakt van het ultra-stevige Gorilla Glass 4. Dit glas is twee maal zo sterk als het glas wat voorheen in de S4 gebruikt werd.
Ook is het glas 25% dunner, wat in de dikte van de telefoon te merken is: Terwijl Samsung gekozen heeft voor premium materialen, is zijn de twee nieuwe S6 telefoons niet dikker geworden. Sterker nog: de nieuwe smartphones zijn zelfs ruim een millimeter dunner dan de Samsung Galaxy S4! Ook in de breedte is de telefoon nagenoeg gelijk gebleven. De Galaxy S6 en S6 Edge bevatten een groter 5,1″ scherm (ten opzichte van de 5.0″ van de Galaxy S4), maar de telefoons zijn maar een halve millimeter breder. De telefoon is wel een stukje langer geworden, wat in de afbeelding hieronder goed te zien is, maar dit heeft voor het gebruiksgemak weinig effect. De telefoon ligt even lekker in de hand en past nog met gemak in de broekzak. Ook qua gewicht zit het wel goed: de Galaxy S6 is maar 8 gram zwaarder dan de Galaxy S4 en voelt door de nieuwe materialen een stuk steviger aan.
Samsung heeft bij de Galaxy S6 en S6 Edge gekozen om de achterkant niet verwisselbaar te maken. Volgens de fabrikant is dat niet meer nodig, nu de accu lang genoeg mee gaat en in no-time opgeladen kan worden. Een laadcyclus van 10 minuten is bij de nieuwe S6 genoeg voor 4 uur gebruiksgemak. Ook is er geen mogelijkheid meer om een SD-kaart te gebruiken. In plaats daarvan wordt de S6 met 32GB opslaggeheugen (DDR4) geleverd, maar kun je ook kiezen voor een 64GB of 128GB variant. DDR4 is het snelst mogelijke geheugen dat op dit moment in een telefoon te vinden is, waardoor de hele telefoon uiteindelijk sneller aanvoelt.
Processor en software
Dat de Galaxy S6 ook van binnen een grote upgrade heeft gehad, zal waarschijnlijk geen verrassing zijn. Het RAM-geheugen van 2GB is verhoogd naar 3GB en de 1.9 GHz quad-core processor van chipleverancier Qualcomm heeft plaats gemaakt voor een Samsung-chip met acht processorkernen. De helft van deze processor is geklokt op 1,5 GHz voor de alledaagse bezigheden en de andere vier kernen zijn geklokt op 2.1 GHz, wat ideaal is voor zwaardere processen als HD films en 3D-gaming. De acht kernen van de nieuwe processor kunnen nog beter omgaan met het dagelijkse gebruik, wat voordelen geeft voor de accuduur. Daarnaast is de Exynos processor door Samsung zelf ontwikkeld, waardoor de processor nog beter aansluit op de rest van de telefoon.
Natuurlijk wordt de nieuwe Samsung geleverd met Android 5.0 Lollipop, de nieuwste versie van het Google platform. Net zoals voorheen plaatst Samsung hier haar eigen TouchWiz interface overheen, maar ook deze softwareshil heeft grote veranderingen doorstaan. Samsung heeft kritisch gekeken naar haar software en heeft het verder geoptimaliseerd. De software is minder zwaar, bevat minder pop-ups en knoppen en er worden nog maar vier Samsung apps vooraf geïnstalleerd: S-Voice, S-Health, KNOX beveiliging en de Samsung marketplace. Hierdoor heb je zelf meer ruimte om de telefoon helemaal eigen te maken. Gebruik je een andere app van Samsung vaak? Geen nood: je kunt deze altijd nog downloaden via Samsungs’ eigen marketplace.
Camera
Ook de camera van de Galaxy S6 is verbeterd ten opzichte van de S4. De camera van de Galaxy S4 telde 13 megapixel en heeft een diafragma van f/2.2. Al was dit helemaal geen slechte camera (de Galaxy SIII had slechts een 8MP camera met f/2.6 – lager f/-getal is beter), heeft Samsung het maximaal haalbare uit de camera van de S6 gehaald.
De frontcamera van de Galaxy S6 telt 5 megapixels en de hoofdcamera heeft 16 megapixels met optische beeldstabilisatie. Zowel voor- als achterop de camera zit een f/1.9 lens, wat ervoor zorgt dat er extra veel licht op de camerasensor kan vallen. Hierdoor kun je zelfs met weinig licht nog steeds de beste foto’s en/of selfies maken, zonder de flitser te gebruiken.
Naast de technische specificaties heeft Samsung ook enkele leuke features aan de camera toegevoegd. Met de camera van de Galaxy S6 kun je slow-motion of time-lapse filmpjes maken (extra langzaam, of juist extra snel), kun je panoramafoto’s schieten, achteraf het focuspunt in de foto verleggen en kun je 3D-effecten toevoegen aan jouw onderwerp. Daarnaast heeft de camera dynamische HDR, waarmee je de onderbelichte onderdelen in de foto van extra licht voorziet. In tegenstelling tot normale HDR zie je bij de Galaxy S6 al tijdens het focussen hoe het HDR effect eruit gaat zien. Je hoeft dus niet meer te wachten tot na het maken van de foto!
Specificatielijst
Er is te veel veranderd om op te noemen. Zie daarvoor hieronder wat er veranderd is en welke telefoon er op een bepaalde specificatie uitspringt ten opzichte van de voorganger.
Tot slot
Er is sinds de introductie van de Samsung Galaxy S4 veel gebeurd.Terwijl de Galaxy S4 in 2013 een van de beste telefoons beschikbaar was, zijn de mogelijkheden voor smartphones nu nog verder ontwikkeld. De telefoons hebben meer kracht gekregen, de schermen hebben een hogere resolutie en de camera’s hebben een boost gekregen. Waar het enkele jaren terug nog draaide om het aantal megapixels, maken fabrikanten zich nu drukker om de werkelijke kwaliteit van de camera. Zo ook de S6: de camera (zelfs de frontcamera) doet het erg goed met weinig licht, heeft een dynamische HDR functie en heeft optische beeldstabilisatie. Je moet dus erg veel moeite doen om een bewogen foto te krijgen!
Daarnaast heeft Samsung het design een flinke upgrade gegeven. Samsung heeft eindelijk afstand genomen van de plastic behuizing en kiest nu voor een combinatie van plastic en metaal. De telefoon ligt hierdoor nog lekkerder in de hand en voelt echt stevig aan. Daarnaast is het extra stijlvol: de kleuren van de S6 hebben een metallic glans en stralen de luxe uit die je verwacht voor een high-end smartphone.
De processor en het geheugen hebben een flinke verbetering ondergaan die in geen mogelijkheid te vergelijken is met de S4. De octa-core processor die van Samsung afkomt sluit nauw aan met alles uit het binnenwerk van de telefoon, waardoor er nog beter omgegaan wordt met de rest van de telefoon. De TouchWiz softwarelaag is flink gestript zodat je ook hier een goede snelheid aan overhoudt. Het aantal Samsung-apps is verminderd en je hebt nu zelf meer in de hand wat je op de smartphone wil installeren. De telefoon heeft daarnaast afscheid genomen van de SD-kaarten maar kiest voor haar eigen DDR4-geheugen. Hierdoor vliegt alles over je scherm heen en geniet je altijd van de optimale snelheid van de telefoon.
Ook kun je genieten van de nieuwste snufjes: ga je voor innovatie en design, kijk dan echt eens naar de Galaxy S6 Edge. Pas als je deze telefoon in handen hebt genomen zie je waarom iedereen zo lyrisch over deze telefoon is; het is echt een mooie ontwikkeling. Maar beide telefoons hebben ook de mogelijkheid om draadloos te laden, waardoor je in de toekomst zelfs je IKEA meubel kunt gebruiken als laadblok!
De Galaxy S6 heeft voldoende snufjes extra gekregen om een geweldige upgrade te zijn voor de Galaxy S4. Ben jij al overtuigd? Bestel de Samsung Galaxy S6 dan hier, of kijk eens naar de Samsung Galaxy S6 Edge.
Zie ook:
Hands-on: Een eerste blik op de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 vs Galaxy S4: is het de overstap waard?
Samsung Galaxy S6 vs Galaxy S5: Wat zijn de verschillen?
Eye Opener: Samsung Galaxy S6 video review
Eye Opener: Samsung Galaxy S6 Edge video review
Eye Opener: S6 & S6 Edge hoesjes
Sneak Peek: Camera Galaxy S6