Blackberry 10

Blackberry heeft afgelopen week twee nieuwe toestellen gepresenteerd: de Q10 en de Z10, waarvan laatstgenoemde in maart in de schappen verschijnt. De strak vormgegeven Z10 is het paradepaardje, de Q10 met het vertrouwde qwerty-toetsenbord voor de doorgewinterde Blackberry gebruiker.  De langverwachte nieuwe toestellen werden gepresenteerd met het eveneens totaal vernieuwde besturingssysteem van Blackberry;  Blackberry 10 (BB10).

We geven nu alleen even aandacht aan de Z10, aangezien dit als het topmodel wordt gepresenteerd en ook als eerst op de markt komt. Wat heeft de Z10 te bieden en kan dit toestel de concurrentie aan? Een compleet vernieuwd besturingssysteem, fijne vormgeving en een berg aan nieuwe features. We zetten de drie beste eigenschappen van de Z10 en BB10 voor je onder elkaar.

Efficient en snel typen
De fanbase van Blackberry bestaat voor een deel uit echte sneltypers, mede door het grote, ingebouwde qwerty-toestenbord ging typen bij de vorige modellen van een leien dakje. Dat wordt nu alleen maar beter dankzij hele woorden die je kan met één  klik direct  kan invoeren. Op het virtuele toetsenbord voorspelt het systeem wat je wil gaan typen en onthoudt het je taal en typgebruik. Slimme technologie die de Blackberry 10 van extra waarde voorziet.

Besturingssysteem
Het nieuwe BB10 besturingssysteem werkt op basis van gebaren, geen homeknoppen of andere ‘ingewikkelde’ navigatie. Lekker vegen voor snel en effectief gebruik. Blackberry duidt het systeem vooral aan als een besturingssysteem waarin ‘Flow’ centraal staat. Met de Blackberry Hub hoef je niet langer apps de openen en te sluiten maar kan tijdens het bekijken van je Facebook wall spieken (in Blackberry taal ‘Peeken’) in je mail als je een notificatie binnenkrijgt. Blackberry  probeert zich met de Blackberry 10 dus te onderscheiden met het in een ‘flow’ switchen tussen de verschillende taken en dat klinkt veelbelovend. Hieronder de nodige uitleg in videovorm:

Zakelijkheid
Blackberry heeft altijd een goede reputatie gehad in de zakenwereld en dat zijn ze bij Blackberry niet vergeten bij de ontwikkeling van de nieuwe toestellen.  Je kan met de Blackberry 10 namelijk switchen tussen Prive en Zakelijk. Het voordeel van de zakelijke modus is dat het veiliger is, zo zal bedrijfsgevoelige informatie makkelijker binnenskamers blijven dankzij vergrendeling en is het ook vanaf afstand te ordenen.

Overig
Natuurlijk zijn er nog een aantal andere nieuwe functies, zoals het videochatten en Timeshift fotograferen. Met BMM-video kan je videogesprekken voeren, maar daarnaast ook bestanden en je scherm delen met andere. Timeshift is een nieuwe fotofunctie die milliseconden voor en nadat je een foto schiet  ook al een opname maakt . Zo kan je de foto nog iets in tijd verplaatsen. Dit kan handig zijn wanneer iemand net voor de foto zijn of haar ogen dicht heeft. Het wordt hiermee makkelijker de perfecte foto te schieten met de 8 megapixel camera.

Conclusie
Blackberry doet hetgeen wat nodig is om weer mee te spelen op de smartphone markt: een degelijke camera, mooi scherm en gelikt design. Het nieuwe besturingssysteem onderscheidt zich ook met  de Blackberry Hub en een effectieve  typefunctie. Toch blaast het niet elk ander toestel en besturingssysteem van de kaart. Vooral door het gebrek aan apps gaat de Blackberry 10 het nog lastig krijgen. Ander goed nieuws? Alicia Keys is de nieuwe creative director, dat doen ze in ieder geval goed!

Wat is jouw mening over Blackberry 10 en de nieuwe toestellen Z10 en Q10?

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant