WhatsApp verlopen? Trap er niet in!

Afgelopen week zijn er verschillende meldingen binnengekomen van mensen die een pop-up kregen dat WhatsApp verlopen is. In de pop-up zouden gebruikers de mogelijkheid krijgen om WhatsApp te updaten. Doe dit niet, het is een truc om geld af te troggelen! 

WhatsApp is ’s werelds grootste sms-dienst, wat het voor oplichters interessant maakt om hier op in te springen. De pop-ups die nu rond gaan melden in gebrekkig Nederlands dat het WhatsApp abonnement binnen enkele dagen verloopt, met de vraag om het abonnement te verlengen. In werkelijkheid  wordt er een sms-abonnement verkocht zonder dat je het door hebt.

 

Hoe herken je deze scam?

Wanneer je op de pop-up krijgt, valt het allereerst op dat de tekst in gebrekkig Nederlands geschreven is. Als je doorklikt ga je vervolgens naar een website waarvan de URL veel lijkt op WhatsApp. Er worden meerdere varianten gebruikt, maar de site Whatsapap.com komt vaak voor.

[one_half]scam 1[/one_half][one_half_last]scam 2[/one_half_last]

Wanneer je doorklikt, wordt er gevraagd om je telefoonnummer. Vervolgens krijg je een sms waarmee er naar alle waarschijnlijkheid een abonnement wordt afgesloten op een bepaalde dienst. In het verleden bestonden deze diensten voornamelijk uit ringtones, wallpapers of andere content. Hier was je dan al snel € 50,- per maand aan kwijt.

 

Hoe kom je ervan af? 

Omdat er gedreigd wordt met een datum in de nabije toekomst en omdat men bang is dat alle WhatsApp gesprekken en afbeeldingen kwijt raken, zullen mensen eerder klikken op de link. Doe dit niet! Heb je toch doorgeklikt en een telefoonnummer ingevoerd? Kijk dan op de website van Stichting Gedragscode Mobiele Diensten of het abonnement ertussen staat. 

 

Checken wanneer jouw WhatsApp abonnement wel verloopt

WhatsApp is helaas niet gratis. De messaging dienst houdt vast aan het beleid om geen advertenties te tonen, waardoor een klein bedrag van € 0,89 per jaar betaald moet worden om de dienst te gebruiken. Gelukkig houdt WhatsApp zich hier niet zo streng aan en wordt er vaak een kostenloze verlenging gegeven. Ook zijn er mensen die eenmalig hebben betaald voor WhatsApp, die dus nooit meer hoeven betalen. Er zullen dus niet veel mensen zijn die werkelijk elk jaar betalen voor de dienst.

Wil je wel zien wanneer je WhatsApp account verloopt, kun je dit als volgt checken:
Android: Account > Betalingsinformatie
iOS: WhatsApp > Instellingen > Account > Betaalgegevens
WP: WhatsApp > Meer > Instellingen > Account > Betaalgegevens

screener_20151030121419

 

Meerdere scams

Helaas is er weinig te doen aan deze scams, verder dan elkaar hiervan op de hoogte brengen. Zo kwamen wij er toevallig achter dat er ook een zelfde pop-up is dat Android verlopen is, zie de screenshot hieronder. Natuurlijk kan een pop-up dit niet aangeven, enkel de telefoon zelf doet dit. Je ziet dan bovenin ook een icoontje staan in de taakbalk.

Wil je zeker weten of er een update is voor jouw Android telefoon, ga dan naar Instellingen > Systeem > Toestel Info > Software Update. 

s6 leeg scherm

Bron

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant