Wat kunnen we van Android Marshmallow verwachten?

Afgelopen jaren heeft Google tijdens het I/O developers congress in juni een nieuwe Android-versie aangekondigd, en dat is dit jaar niet anders. Tijdens het event werd er voornamelijk gesproken over Android M, maar vanaf deze kunnen we het Android 6.0: Marshmallow noemen. De nieuwste versie van het populaire besturingssysteem heeft redelijk dezelfde uitstraling als haar voorganger met vooral wijzigingen onder de motorkap. 

 

1. Permissies verbeterd

Elke keer wanneer je een app download, krijg je nu nog een waslijst te zien met de mogelijkheden die een app vraagt van de telefoon. Zelf kun je er nog weinig aan doen dat een app standaard vraagt om toegang tot je locatie of je adresboek, maar dat gaat veranderen! Bij Android Marshmallow download je gewoon de app, maar zullen er bij het eerste gebruik van bepaalde functies pop-ups komen waarin gevraagd wordt om toestemming. Zo kun je zelf toegang geven tot bijvoorbeeld het adresboek of de camera, wat niet alleen beter is voor je privacy, maar ook voor je accu! Je kunt dit ook later in de instellingen wijzigen.

Helemaal nieuw is dit niet, maar het is goed dat Android er nu standaard mee komt. Apple heeft het al langer in haar smartphones zitten en er zijn ook ontwikkelaars geweest die dit in hun eigen Android software gebakken hebben.

io-whats-app-permission-650-80

 

 

2. De batterij gaat erop vooruit

Al wordt dit altijd geroepen bij de komst van nieuwe software, heeft Google een handige nieuwe functie geïntroduceerd voor Android Marshmallow: de doze functie. Als je de telefoon een tijd niet gebruikt, zal Android de apps in een sluimerstand zetten. Hierdoor is het systeem actiever bezig met het beperken van de energie slurpende apps als je de telefoon niet aan hebt staan. Volgens Google kan deze functie zelfs de standby-tijd verdubbelen! Dit klinkt natuurlijk heel interessant, maar we willen het eerst meemaken voordat we het 100% geloven.

android-doze-650-80

 

 

3. Verdere Google Now integratie

Google Now, een uitgebreide informatiedienst van Google, kennen we al langer. De dienst koppelt resultaten van zoekopdrachten op één locatie, zodat je minder uitgebreid hoeft te zoeken tot je de gewenste informatie gevonden hebt. Google Now is op Android Marshmallow nog verder geïntegreerd in het besturingssysteem; je kunt vanuit apps informatie op Google Now zoeken. Wanneer je een berichtje krijgt over een restaurant, kun je automatisch het telefoonnummer opzoeken voor en reservering, de openingstijden zoeken en de navigatie starten. Over privacy hoef je geen zorgen te maken: Voor deze integratie ben jij namelijk in de lead. Google zal niet automatisch informatie uit jouw berichten halen.

In het verlengde van Google Now, wordt de zoekmachine nog slimmer. Het is nu net alsof je fysiek met iemand een conversatie hebt. Als jij bijvoorbeeld muziek aan het luisteren bent en je wil weten wie de zanger van de band is, kun je gewoon de vraag stellen “Wie is de lead zanger?”. Now On Tap legt zelf de link met de muziek die je speelt. Ook wanneer je eerder een vraag gesteld hebt en je gaat door op deze vraag, legt Google de link tussen de vorige vraag en de nieuwe. Bijvoorbeeld de vragen: “Wat is de nieuwste telefoon van Samsung” –> “Wanneer is deze telefoon aangekondigd?” –> “Waar?” zijn aan elkaar gelinkt. Je hoeft de Galaxy S6 niet meer los te noemen.

now-on-tap-spotify-650-80

 

 

4. Google Photo

Google heeft ook een nieuwe fotodienst aangekondigd, die gratis ongelimiteerde opslag biedt voor foto’s tot 16 megapixel en 1080p video. De dienst slaat de foto’s op hoge kwaliteit op in de cloud, zodat je overal door al jouw foto’s kunt bladeren. Je kunt een foto dus nooit meer kwijtraken, alles is veilig opgeslagen. Voor betere vindbaarheid van de foto’s kun je in- en uitzoomen, zodat je sneller de foto vindt die je op dat moment zoekt. Daarnaast is deze dienst is zo slim dat je ook kunt zoeken op foto’s. Stel dat je zoekt op “telefoon” haalt de dienst automatisch alle foto’s op waar een telefoon in staat. Ook zit er een gezichtsherkenning in; door te tikken op een gezicht kun je verdere foto’s van deze persoon ophalen.

Het is een heel interessante optie, maar zoals bij alles moet je wel oppassen bij het woord ‘gratis’. Google heeft in ieder geval aangegeven dat ze jouw foto’s niet gebruiken voor commerciële of promotiedoeleinden, tenzij hier expliciet om gevraagd wordt. Google gebruikt de foto zelf dus niet, maar voor een bedrijf die 90% van het geld uit advertenties haalt, moet je wel afvragen waar de dienst jouw foto’s dan wel voor kan gebruiken. De dienst kan namelijk zo slim zijn dat je nog slimmere advertenties krijgt op basis  van jouw foto’s. Een hoop foto’s van je kat kan bijvoorbeeld leiden tot reclame voor kattenvoer, om een voorbeeld te noemen. De vraag is of dit je zal tegenhouden om alle foto’s te uploaden, want een goede en gratis back-up is natuurlijk altijd mooi meegenomen! De app is nu al beschikbaar voor iedereen die erin geïnteresseerd is. 

 

5. Verdere aanpassingen

Naast bovenstaande punten heeft Google ook veel andere dingen aangekondigd voor het Android besturingssysteem. Zo gaat de zoekgigant werken aan een eigen betaaldienst via NFC, zoals we eerder bij de iPhone 6 al zagen. Elke telefoon met Android KitKat en hoger krijgt deze mogelijkheid. Helaas is het nog niet bekend wanneer dit in Nederland gaat komen; aan het begin zal Android Pay vooral in de VS komen.

Ook gaat Google de vingerafdruk-scanners over het hele platform standaardiseren. Naast het ontgrendelen van de telefoon, kun je straks ook aankopen met de vingerafdruk doen en kunnen ontwikkelaars de vingerafdruk gebruiken voor hun apps. Dat betekent dat je binnenkort minder wachtwoorden hoeft in te vullen en je vingerafdruk voldoende is!

In de werking van de software zitten ook een aantal verbeteringen. Het app-menu scrollt nu verticaal in plaats van horizontaal en lijkt meer op de indeling van bijvoorbeeld het adresboek. De apps staan duidelijk op alfabetische volgorde waardoor je sneller door kunt klikken naar de letter die je nodig hebt en er zit een zoekfunctie in. Google geeft nu ook meer inzicht in het verbruik van het geheugen per app. Je ziet in een overzicht het gemiddelde- en maximale verbruik, waardoor je nog sneller de zware apps kunt opsporen. 

 

Voor het multitasken is de nieuwe Android ook beter; selecteren, highlighten en kopiëren gaat veel makkelijker. Je hebt geen toolbar meer nodig en alles moet vanuit de vingertop kunnen komen. Ook heeft Google aandacht besteed aan het simplificeren van de volume-instellingen en krijg je betere controle over de verschillende audio-instellingen van bijvoorbeeld de ringtones, muziek, alarm en telefoongesprekken.

De Chrome app  kan straks per website verschillen, zodat je de handigste instellingen bij de hand hebt die je voor die specifieke site nodig hebt. Ook onthoudt Android straks beter welke apps je veel gebruikt, waardoor je minder vaak de vraag krijgt met welke app je een link wil openen.

 

Tot slot

Android Marshmallow is een minder grote update dan we vorig jaar bij Lollipop gezien hebben. Vooral de kleine wijzigingen zijn kenmerkend voor de nieuwe software. We zijn heel benieuwd naar de Doze-functie waarmee je meer uit de accu kunt halen en zijn ook nieuwsgierig naar de verdere integratie van Google Now. Het kan het gebruik makkelijker maken, maar hoe vaak pas je dit toe?

Dat je apps na afloop kunt beperken is misschien wel een van de grootste veranderingen. Je houdt meer controle over het gebruik van je telefoon en kunt hiermee de accuduur verlengen. Hoe minder iets als locatiegegevens gebruikt wordt, des te beter het voor je batterij is. Ook heb je hierdoor meer controle over je eigen privacygegevens, wat wij natuurlijk ook alleen maar toejuichen!

Maar om te zeggen dat het een grote update is? Het lijkt vooral dat Android en Apple steeds meer naar elkaar groeien. Waar je in iOS 8 de eerste widgets kreeg – iets waar Android om bekend stond – krijgt het OS van Google nu een aantal dingen waar iOS om bekend staat. App-machtigingen, de toepassing van de vingerafdruk, de selectiemogelijkheid en een eigen betaaldienst… het klinkt allemaal heel bekend.

De Android Marshmallow update wordt vanaf nu op de telefoons uitgerold. De werkelijke datum is afhankelijk van het merk. Wat vinden jullie van deze update?

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant