Wat is AR en wat kan je ermee? Voorbeelden van de kracht van AR.

AR gaat het helemaal worden in 2017, dus lees zeker even verder als je nog nooit van deze innovatie hebt gehoord. De afkorting AR staat voor Augmented Reality, wat betekent “toevoegen” aan de realiteit. Je krijgt via een smartphone, tablet of speciale bril virtuele objecten te zien in je omgeving alsof ze er echt zijn.

Verschillende apps en games gebruiken AR al:

Ingress is een spel van dezelfde makers als Pokémon GO en werkt volgens hetzelfde principe. Je bezoekt plaatsen in de echte wereld, die je in het spel moet veroveren en waar je beloningen verzamelt.

Ingress

Domino World laat je met virtuele dominosteentjes spelen op oppervlakken in de fysieke wereld. De tafel in onderstaande foto is echt, de steentjes zijn dat niet.

Domino World

In de app Dinosaurs Among Us kan je dankzij AR verschillende 3D modellen bekijken van dinosaurussen, alsof ze in de kamer staan.

Dinosaurs Among Us zet de dino's in je woonkamer

De toekomst
Wat brengt AR ons in de toekomst? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Krijg hulp van een expert via AR. Laat iemand live meekijken en deze persoon kan jou direct laten zien hoe je iets kan repareren, zoals bijvoorbeeld een verstopte leiding. Of ontdek met een digitale handleiding hoe jouw auto nu echt in elkaar zit.

Krijg hulp bij het herstellen van de wasbak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ontwerpers, architecten of ingenieurs kunnen hun creaties in 3D direct bekijken en aanpassen nog voordat het design echt gebouwd is. Prototypes zijn straks dus verleden tijd. Fouten kunnen nu door middel van AR vroegtijdig worden opgespoord. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook geld.

holopraktijkvolvo.f3e4b2cfb6a4

Richt je huis al een keer in om te testen, nog voordat je naar de winkel gaat! Soms is het moeilijk kiezen uit een platte catalogus. Wil je eerst even zien of een kast wel de juiste kleur en formaat heeft, dan kan dat via AR!

ViewAR_BUTLERS_Screenshot

In de medische wereld kan AR van onschatbare waarde zijn. Door een 3D scan te maken van de patiënt of van een orgaan kan een arts nauwkeurigere diagnoses stellen.

--600--vr-medisch.b1f8f88b8a97

Je skivakantie wordt nog een stuk leuker met AR! Met een speciale bril krijg je informatie over je afdaling, zoals je snelheid of de ideale weg naar beneden. Ook gevaarlijke hellingen zijn duidelijk aangeduid, wat weer een stuk veiliger is!

RideOn-First-Augmented-Reality-Goggles

De ideale route wordt duidelijk aangegeven op deze skibril

Ben jij al overtuigd van de mogelijkheden van AR, of weet je nog een toepassing die we hier niet beschreven hebben? Laat het ons weten in de comments!

Share

Ook interessant