Typen op je telefoon

Sinds de invoering van de sms is het typen op een telefoon iets wat veel mensen voor een uitdaging stelde, en sinds de smarthphones er is wordt de telefoon steeds vaker gebruikt als volledige (zak)computer en is typen op je telefoon essentieel. De verschillende toetsenborden komen voorbij in chronologische volgorde.

In de begindagen van de sms was het typen voor menig mobiele telefoon gebruiker nog een hel. Vaak klikken op hetzelfde knopje (MultiTap genoemd) om één letter tevoorschijn te toveren.Gelukkig was het zogenaamde T9-systeem al snel in opmars, waardoor je nog maar één keer op een knop hoefde te drukken en door combinaties van andere knoppen een woord vormde. Voor het woord ‘hallo’ bijvoorbeeld drukte je achtereenvolgens op de: 4 (GHI), 1 (ABC), 5 (JKL), 5 (JKL) om af te sluiten met de 6 (MNO). Je telefoon geeft suggesties en jij kiest de passende uit.

Helaas is het woordenboek van de T9 niet altijd even goed doordat je sommige woorden niet kan vinden en wijzigingen niet werden opgeslagen. Vaak levert dat hilarische woorden op. Telecomaanbieder KPN speelde slim in op deze ‘typefouten’ met de ‘goeiemoggel’ commercial. Een grappige, herkenbare en daardoor succesvolle reclame. Veel mensen namen de sms-taal van KPN over en er werd vooral op de werkvloer flink op los gegoeiemoggeld.

De jaren die daarop volgde komen er steeds meer telefoons met gehele toetsenborden verstopt in hun telefoon. Nokia is daarin een voorloper met telefoons die je als het ware uit kon schuiven.

Het is alleen de vraag of zo’n toetsenbord sneller typt dan met T9, veel (jongere) gebruikers waren erg bedreven in het T9 typen. Het typen met zo’n minitoetsenbord is dus zeker niet voor iedereen weggelegd, maar wel een welkome toevoeging!

Door de opkomst van de smartphone wordt het T9 systeem voor veel mensen een achterhaalt systeem, vrijwel alle nieuwe telefoons kregen een touchscreen waar een volledig toetsenbord beschikbaar is. Maar ‘gewoon’ typen gaat voor mensen nog te traag, daarom is er voor veel telefoons een autocorrect functie zodat bepaalde woorden voorspelt en gecorrigeerd worden. Vooral de autocorrectfunctie van de iPhone is een veel besproken item op internet vanwege de misvattingen na ‘verkeerd’ getypte woorden. Hieronder zie je daarvan een Engels voorbeeld.

De volgende stap in het mobiel typen werd geïntroduceerd met ‘Swype’ in 2009. Samsung gebruikte als eerste de nieuwe tekstinvoer die later door veel Androidtoestellen werd overgenomen. Swype maakt handig gebruik van de functionaliteiten van het touchscreen door over het scherm te vegen. Zie het filmpje hieronder voor verdere uitleg.

Typen op je mobiele telefoon werd dus steeds makkelijker, maar zo snel als typen met een normaal tienvingerig toetsenbord zal het waarschijnlijk nooit worden. Al komen sommige mensen wel in de buurt als je kijkt naar de wereldrecords sneltypen. Ben jij ook zo snel? Wat is jouw favoriete manier van typen?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant