Het is veel te snel gegaan, maar het jaar 2013 is weer ten einde. Afgelopen jaar zal de technologische geschiedenisboeken in gaan als het jaar dat het afluisterschandaal van de NSA naar buiten kwam, sociaal netwerk Hyves verdween, de Bitcoin geïntroduceerd werd en de eerste testversies van Google Glass het licht zagen. Maar wat gebeurde er specifiek op telecomgebied? Lees hieronder onze terugblik op telecomjaar 2013.
4G in Nederland
2013 was het jaar dat we in Nederland eindelijk gebruik konden maken van snel internet op de mobiele telefoon. Tot nu toe was 3G de snelste manier om op je smartphone te kunnen internetten. 4G is wel tot 10x sneller dan wat tot nu toe mogelijk was!
In februari dit jaar kwam KPN voor het eerst met de uitrol van de zogeheten LTE frequenties. Men was eerst sceptisch omdat de 3G-verbinding niet in alle gebieden even goed is, maar de reacties zijn verbluffend. Doordat de 4G frequenties parallel aan de 2G- en 3G frequenties lopen, wordt het netwerk minder snel overbelast. Je hebt te maken met een veel stabieler internetnetwerk; zolang je in een 4G-omgeving zit, houd je langer je snelheid vast.
Omdat 4G de snelheid van het Wi-Fi netwerk thuis kan behalen, wordt de smartphone nog meer voor internet gebruikt. Het gaat zelfs zo ver dat KPN Hi in het afgelopen jaar met abonnementen is gekomen waarmee je standaard begint met een internetbundel en je een losse bundel moet nemen als je ook wil bellen!
Op het moment is 4G beschikbaar bij alle grote netwerken: KPN, Hi, Vodafone en T-Mobile. Wanneer de andere netwerken de 4G uitrollen is nog niet bekend. Wil je meer weten over 4G en kijken wanneer er 4G bij jou beschikbaar is? Kijk dan op http://blog.phonehouse.nl/4G
Microsoft neemt Nokia over
2013 is ook het jaar dat Windows Phone grote stappen heeft gezet. In september kwam het nieuws uit dat computergigant Microsoft de telefoonfabrikant Nokia over zou nemen. Al waren er al geruime tijd geruchten over een overname, blijft het een verrassing: Nokia was immers jaren lang de marktleider van mobiele telefoons. Nu Nokia in handen van Microsoft is, heeft Microsoft meer grip op de markt. Had de multinational eerst alleen grip op de software, heeft Microsoft nu ook meer grip op de hardwarekeuzes van de leverancier. Microsoft heeft aangegeven dat andere fabrikanten naast Nokia nog gewoon Windows Phone kunnen produceren.
Smartwatches zien het licht
Er wordt al jaren over gesproken, maar dit jaar is de toekomst een stukje dichterbij gekomen. Waar in de jaren tachtig al bij Knight Rider of James Bond een slim horloge te zien was, heeft het een tijd moeten duren voordat de smartwatch officieel in de winkels te verkrijgen was. Al zijn in de afgelopen 20 jaar al veel ´slimme horloges´ op de markt gekomen, begint het succes nu toe te slaan met de waterdichte Sony Smartwatch 2 en de langverwachte Samsung Galaxy Gear. Met de laatstgenoemde kun je zelfs foto´s maken en zonder headset bellen! Het hele jaar door zijn er ook geruchten geweest van een smartwatch vanuit Apple, maar dit is tot nu toe nog bij geruchten gebleven. Misschien in 2014?
Bekijk hier de geschiedenis van de smartwatch.
Vingerafdruk scanner
Apple heeft met de nieuwe iPhone 5S een nieuwe trend op de markt gezet door een vingerafdruk scanner in de telefoon te zetten. De scanner leest binnen fractie van een seconde je vingerafdruk, zodat je geen pincode meer in hoeft te toetsen. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om ook aankopen te doen zonder een wachtwoord in te toetsen en wie weet wat er in de toekomst nog gaat komen! HTC heeft het idee ondertussen ook al toegepast in de HTC One Max en de geruchten gaan dat meer smartphone producenten een vingerafdruk scanner gaan gebruiken.
Camera-strijd
Het is velen ontgaan, maar er is in 2013 een flinke stap gemaakt met de camera’s van smartphones. Waar er in het verleden alleen werd gesproken over het aantal megapixels, zoeken de fabrikanten nu naar nieuwe manieren om voor betere foto’s te zorgen.
Nokia richt zich op achteraf zoomen met de Nokia Lumia 1020. Deze Windows Phone heeft een 41 (!) megapixel camera. De Finse fabrikant gebruikt deze camera zodat je na afloop nog in kunt zoomen op een foto, zonder kwaliteit te verliezen. Verder zou een hoog aantal megapixels voor minder ruis zorgen.
HTC heeft bij introductie van de HTC One een nieuwe variant op de megapixels geïntroduceerd: de ‘ultrapixel’. Deze techniek maakt gebruik van grotere pixels, zodat elke pixel tot 300% meer licht kan vastleggen. De camera van de nieuwe HTC telefoons heeft daarnaast een diafragma van f/2.0 voor meer lichttoevoer, een optische beeldstabilisatie om trillingen tegen te gaan en heeft de HTC Imagechip voor continue autofocus en ruisonderdrukking.
Samsung speelde in het afgelopen jaar in op de dalende vraag naar losse camera´s en bracht de Samsung Galaxy S4 Zoom op de markt: een kruising tussen een smartphone en een compact camera. Deze telefoon is in veel opzichten vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S4, maar heeft een zoomlens met 10x optische zoom op de achterkant. De telefoon is dan wel wat dikker en zwaarder dan de S4, maar je krijgt er mooie foto´s voor terug!
Het antwoord van Sony in de camerastrijd is misschien nog wel het meest opvallend: ze zijn in het afgelopen jaar met losse lenzen voor de smartphone gekomen. De lenzen zijn los te koop en via NFC of Wi-Fi te koppelen aan je Android of iOS smartphone. De QX10 heeft een 18 megapixel beeldsensor, 10x optische zoom en een eigen processor, zodat je zelfs los van de telefoon foto´s kunt maken. Het duurdere broertje, de QX100, heeft een grotere sensor, is lichtsterker en telt 20 megapixels.
Terugblik op telecomjaar 2013 – tot slot
Wat zijn voor jou de grootste ontwikkelingen in 2013? En wat verwacht jij in 2014? Komen de Phonebloks volgend jaar al op de markt? Verwacht je een andere ontwikkeling? Deel het met ons!
Namens Phone House wensen wij jullie een hele fijne jaarwisseling en een prachtig 2014!