Het telecom jaaroverzicht van 2017

2017 is alweer bijna ten einde, een bewogen jaar waarin er ontzettend veel is gebeurd. Donald Trump werd
verkozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten, Europa werd wederom  geteisterd door verschillende aanslagen, Nederland kreeg er twee nieuwe bewoners bij in de vorm van panda’s en de VVD werd wederom de grootste partij tijdens de verkiezingen. Ook op telecomgebied was het een bewogen jaar en daarom zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar voor jou op een rij.

Samsung Galaxy S8 en S8+
Op 28 April 2017 waren de Samsung Galaxy S8 en S8+ verkrijgbaar in Nederland. De opvolger van de S7 bracht een flinke verbetering met zich mee door met name het inifinity display. Een randloos scherm in een relatief compacte behuizing. Door verbeteringen aan te brengen in de camera, processor en de amoled technologie was Samsung erin geslaagd om dit toestel naar het volgende niveau te tillen. Waar het voor ons nog niet zo lang geleden leek dat de Samsung Galaxy S8 en S8+ uitkwamen, is Samsung al bezig met de release van de S9. Samsung hoopt het nieuwe toestel in maart 2018 te presenteren.

galaxys8

 

Roaming kosten in het buitenland
Vanaf 15 juni 2017 betalen we gaan extra kosten meer voor het bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Voor deze tijd mochten telecombedrijven extra kosten rekenen voor het roamen in het buitenland. Gelukkig is dat verleden tijd en kunnen we nu voor dezelfde kosten als in Nederland bellen, sms’en en internetten binnen de EU. Houdt er echter rekening mee dat de netwerkaanbieders nog wel extra kosten in rekening mogen brengen voor het bellen naar een buitenlands nummer binnen Nederland. Raadpleeg voor de exacte voorwaarden over roamen in het buitenland altijd even de website van jouw netwerkaanbieder.

roamingkosten

Android 8.0 Oreo
Ook dit jaar kwam Android weer met een update voor zijn gekoppelde smartphones. En zoals we gewend zijn konden we ook dit jaar weer een aparte naam verwachten. De update werd vernoemd naar het bekende zwarte koekje, namelijk Oreo. De update bracht verbeteringen met zich mee op het gebied van notificaties, multitasking en accuduur. Google presenteerde de update al in Augustus van dit jaar, maar verwacht voor het einde van dit jaar pas de update voor belangrijke smartphones van andere fabrikanten uit te brengen.

android 8.0 oreo

Samsung Galaxy Note 8
We moesten er even op wachten, maar op 15 September 2017 was de Samsung Galaxy Note 8 beschikbaar in Nederland. Na de gigantische problemen omtrent de Note 7 besloot Samsung om er alles aan te doen om de problematiek dit keer te voorkomen. En dat is gelukt ook! Met een dubbele camera, randloos scherm en gezichtsherkenning is het vernieuwing geweest ten opzichte van de Note 7.

samsung note 8

Sony Xperia Xz1 en XZ1 Compact
In September was het zover, de nieuwe Sony Xperia was verkrijgbaar in Nederland. Naast de Xperia XZ1 kwam Sony ook met het kleine broertje, namelijk de XZ1 compact. Met speakers in de behulzing, waterbestendigheid en een 3D creator kan het toestel zich meten met de rest. Daarnaast beschikt het toestel over de Snapdragon 835 en draait het op de nieuwste versie van Android. Wil je graag een toestel wat goed in de hand ligt? Kies dan voor de XZ1 compact. Een echte krachtpatser in een klein formaat.

Sony Xperia XZ1

Apple iPhone 8
Waar Apple normaal gesproken de s-versie had uitgebracht van de iPhone 7, kwam Apple dit jaar al gelijk met een nieuw model, namelijk de iPhone 8 en de 8Plus. Waarschijnlijk sloeg Apple de s-versie over aangezien deze niet genoeg werd verkocht. Sinds 22 September 2017 zijn de iPhone 8 en 8Plus beschikbaar in Nederland. Echt onder de indruk waren we niet, daar het toestel wel veel verbeteringen met zich meebracht, maar geen innoverende specificaties had. De iPhone 8Plus bracht wel een dubbele camera met zich mee, een flinke verbetering ten opzichte van de iPhone 7Plus.

iPhone 8

Apple iPhone X
Tegelijkertijd met de iPhone 8(Plus) werd de iPhone X gepresenteerd. Ten ere van het 10-jarig jubileum werd deze telefoon uitgebracht en wat was de wereld onder de indruk. Waar de iPhone 8 niet zoveel innovaties met zich meebracht, bracht de iPhone X dit wel met zich mee. Naast de glazen achterkant zit er een dubbele camera op het toestel, beschikt het over augmented reality en beschikt het toestel over gezichtsherkenning. Aan deze innovaties zit echter ook een duur prijskaartje, rond de €1200. Sinds 3 November 2017 is de iPhone X beschikbaar in Nederland, maar veel plezier hebben de meeste mensen er nog niet van gehad. Door productieproblemen zijn er maar erg weinig iPhone X beschikbaar waardoor vele mensen het toestel nog niet tot hun beschikking hebben. Laten we hopen dat de productieproblemen in 2018 opgelost zijn!

iPhone X

Huawei Mate 10 Pro
Naast Apple en Samsung kwam Huawei dit jaar ook met een nieuw toestel dat beschikt over een randloos scherm. De Mate 10 Pro is het eerste toestel wat Huawei uitbrengt dat beschikt over een randloos scherm en dat doen ze goed. De voorkant bestaat maar liefs uit 81% scherm. Daarnaast beschikt het toestel over kunstmatige intelligentie en een dubbele camera. Sinds 23 November 2017 is het toestel beschikbaar in Nederland. Mocht het toestel je te duur zijn, Huawei heeft ook de Huawei Mate 10 Lite uitgebracht wat je honderden euro’s scheelt.

Huawei mate 10

T-Mobile wil Tele2 overnemen
In week 50 van 2017 maakte T-Mobile en Tele2 bekend dat het netwerk Tele2 vanaf midden 2018 onder T-Mobile zal komen te vallen. Deutsche Telecom, het moederbedrijf van T-Mobile neemt de Nederlandse tak van Tele2 over mits er goedkeuring komt vanuit de mededingingsautoriteiten. Als het allemaal goedgekeurd wordt dan zullen we volgend jaar nog maar 3 grote netwerken hebben in Nederland.

En jij?
Er is duidelijk veel gebeurd in 2017 op het gebied van Telecom. We merken dat de fabrikanten steeds harder concurreren om de beste en meest innoverende smartphone op de markt te brengen. Hierdoor wordt voor ons de keuze voor een nieuwe smartphone steeds lastiger, zeker omdat ze allemaal op elkaar gaan lijken! Wat vond jij de grootste ontwikkeling van 2017? En wat verwacht jij in het jaar 2018? Laat het ons weten in de comments want we zijn erg benieuwd! Voor nu wensen we jou alvast een gelukkig en gezond 2018. 

Share

Ook interessant