Tweede kamer wil gebruik van smartphone tijdens het rijden aanpakken

De Tweede kamer is van mening dat het kabinet meer moet doen om het gebruik van smartphones achter het stuur tegen te gaan, zo meldt de NOS. De vier regeringspartijen zullen deze week verschillende voorstellen doen om het aantal ongelukken, door het gebruik van de smartphone, terug te dringen.

Van Nieuwehuizen zou werken aan een wet waardoor mensen die zich schuldig maken aan het gebruik maken van een smartphone achter het stuur, hogere straffen krijgen. CDA pleit voor een overheidscampagne om mensen bewust te maken voor de gevaren van het gebruik maken van je smartphone achter het stuur.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen (VVD) is momenteel bezig met een herziening van de Wegenverkeerswet waarin het harder aanpakken van smartphone gebruik achter het stuur opgenomen dient te worden.

De Minister kijkt daarnaast ook naar technische mogelijkheden om de smartphone te blokkeren tijdens het rijden. “Met telecomproviders kun je erover spreken, dat het zo ingesteld wordt in de auto, zodra je gaat rijden, je niet meer kan appen of sms’en”, geeft de minister aan.

Hogere straffen
VVD-kamerlid Remco Dijkstra is van mening dat hogere straffen op zijn plaats zijn, zeker wanneer iemand in herhaling valt. “Voor mensen die in herhaling vallen moet een permanente rijontzegging mogelijk worden”.

Voor nu wordt men bestraft voor appen achter het stuur door middel van een taakstraf. Volgens VVD-Kamerlid Dijkstra moet daar een einde aan komen. Ook is het nu erg moeilijk om te achterhalen of iemand heeft geappt tijdens het veroorzaken van een ongeluk. Ook dat zou beter controleerbaar moeten worden.

Hufterfeiten
Volgens CDA-Kamerlid van Dam zou het gebruik van een smartphone achter het stuur moeten vallen onder de zogenaamde hufterfeiten. Onder hufterfeiten vallen op dit moment het rijden onder invloed, negeren van verkeersborden en niet stoppen voor een zebrapad. Hufterfeiten worden strenger bestraft en kunnen zelfs een gevangenisstraf opleveren.

Vanmiddag vanaf 17.00 uur wordt er in de Tweede Kamer verder gesproken over het gebruik van smartphones achter het stuur.

Share

Ook interessant