Smartphone termen

In de smartphone wereld komen veelal lastige termen voor. Gezien de snelheid van ontwikkelingen snappen we het volkomen dat niet iedereen elke term die wij gebruiken kent. Daarom hebben wij een handige woordenlijst gemaakt met de verschillende smartphone termen. Klik hieronder op een letter om snel naar de woorden te springen. Mis je nog een uitleg? Laat het ons weten in de comments!

 

Spring snel naar:

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

#

1080p
1080p, ook bekend als Full HD, is een schermresolutie die vaak gebruikt wordt voor video’s en smartphone schermen. Hoe hoger het getal, des te scherper het beeld is. 1080p bestaat uit 1080 beeldlijnen. De ‘P’ staat voor progressive scanning, waarbij alle beeldlijnen worden ververst, in tegenstelling tot de interlaced scanning die oude analoge tv’s gebruikten. Hierdoor is de verticale resolutie hoger en zie je tegenwoordig geen trilling meer in horizontale lijnen.

2G
2G is de tweede generatie van mobiele netwerken. Onder 2G kun je bellen en sms’en, maar kun je ook internetten, al valt de snelheid flink tegen.

2K
De resolutie van 2K schermen ligt iets hoger dan bij Full HD schermen, waardoor je een iets betere beeldkwaliteit krijgt.

3,5mm aansluiting (jack)
Dankzij de 3,5mm aansluiting kun je de meeste oordopjes, headsets en AUX kabels aan de telefoon koppelen om muziek te luisteren.

30-pins connector
De 30-pins connector is de oude oplaadaansluiting van de iPhone. Dit zijn de brede opladers die tot de iPhone 4s gebruikt werden. Tegenwoordig gebruikt Apple lightning connectors.

3G
3G is de derde generatie van mobiele netwerken. Met 3G kun je bellen en sms’en en relatief snel internetten.

4G
4G is de vierde generatie van mobiele netwerken. Je kunt hiermee supersnel internetten, maar is afhankelijk van 3G voor telefoongesprekken en sms’jes.

4K
4K (ook wel UHD of Ultra HD genoemd) is een superscherpe schermresolutie die meer dan vier keer hoger ligt dan Full HD. Deze resolutie wordt vooral gebruikt in de betere bioscopen, al komt deze technologie ook beschikbaar voor consumenten. De eerste 4K televisies zijn al beschikbaar en ook de Sony Xperia Z5 Premium heeft een 4K scherm.

720p
720p is een schermresolutie die in de volksmond bekend staat als HD. 720p zie je vaak terug in smartphone schermen en geeft scherpe beelden.

Naar boven

A

A-GPS
De A-GPS (Assisted GPS) functie van de telefoon zorgt ervoor dat de telefoon sneller een GPS signaal kan vinden. A-GPS download de huidige locatie van de satellieten, zodat de GPS gerichter kan zoeken naar een signaal.

A2DP
Met de A2DP functie van Bluetooth kun je naast het verzenden van bestanden en telefoneren met een carkit, ook draadloos muziek luisteren met een Bluetooth headset.

Abonnement
Wanneer je een abonnement hebt, heb je vooraf in een contract je verbruik afgestemd. Elke maand ontvang je een rekening voor de afgesproken minuten, sms’jes en data. Wat de kosten buiten de bundel zijn en hoe lang de minuten/sms/data houdbaar zijn, verschilt per netwerk. Er zijn abonnementen in combinatie met een telefoon en sim-only’s voor het geval je nog een goede telefoon in gebruik hebt. De Phone House winkel kan je helpen met de vergelijking tussen de verschillende abonnementen, zodat je altijd het abonnement hebt die bij jouw gebruik past.

Accelerometer
Een accelerometer houdt bij of je telefoon of tablet beweegt. Hierdoor kan het scherm automatisch meedraaien of kun je sommige games bedienen.

AMOLED
AMOLED is een type schermtechnologie die vooral gebruikt wordt door Samsung. AMOLED schermen hebben zeer heldere kleuren en een mooi contrast. Daarnaast verbruiken AMOLED schermen weinig energie, waardoor je langer met de accu kunt doen.

Android
Android is een besturingssysteem dat op veel smartphones draait. Het is afkomstig van Google en is eenvoudig naar smaak aan te passen, waardoor je de telefoon helemaal ‘eigen’ kunt maken.

Apps
Apps zijn programma’s voor de smartphone of tablet, die te downloaden zijn via de Google Play Store, Apple App Store of Windows Phone Store. Apps kunnen zowel programma’s zijn die helpen bij de dagelijkse werkzaamheden als spelletjes voor vermaak.

Autofocus
De autofocus zorgt ervoor dat de camera kan scherpstellen op het onderwerp van de foto. Fabrikanten zorgen er tegenwoordig voor dat de autofocus met de dag sneller wordt, tegenwoordig kan dit al in 0,3 seconden!

Auto-sync
Auto-sync is wanneer de telefoon automatisch met een ander apparaat, server of website verbindt om te updaten. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld automatisch e-mails binnen te halen of foto’s te uploaden naar de computer of cloud-dienst.

Naar boven

B


Barometer
Sommige smartphones hebben een ingebouwde Barometer. Deze chip meet bewegingen en kan de hoogte en luchtdruk meten, zodat je beter inzichten krijgt in de fitnessapps.

Beeldprocessor
De beeldprocessor van de camera haalt alle informatie van de sensor en maakt hier een digitale afbeelding van. Geavanceerde cameratelefoons hebben een speciale beeldprocessor, al gebruiken de meeste telefoons gewoon een eigen processor om foto’s om te zetten.

Beltegoed opwaarderen
Wanneer je een pre-paid telefoon hebt, heb je zelf in de hand wat je betaalt aan telefoonkosten. Je kunt dan in de Phone House winkel een beltegoedbon kopen en het tegoed opwaarderen. Het geld van deze opwaardering wordt gebruikt om weer te kunnen bellen, sms’en en internetten.

BlackBerry OS
BlackBerry OS is het besturingssysteem dat op BlackBerry smartphones draait.

Bloatware
De vooraf geïnstalleerde apps van telefoonfabrikanten worden in de volksmond vaak bloatware genoemd. Dit zijn apps die standaard op een telefoon meegeleverd worden, niet vaak gebruikt worden niet te verwijderen zijn. Tegenwoordig stappen veel fabrikanten van deze ‘ongewenste apps’ af.

Bluetooth
Bluetooth verbindt jouw telefoon met andere Bluetooth apparaten. Dankzij Bluetooth kun je bijvoorbeeld draadloos bestanden zenden of bellen via een headset.

Brick
Wanneer een gebruiker aan de software van de telefoon heeft gesleuteld (middels ‘rooting’ of ‘jailbreaken’) en de telefoon nergens meer op reageert, wordt dit een brick genoemd. De telefoon is dan in dat geval vergelijkbaar met een ‘dure baksteen’ waar je niks meer mee kunt.

 

Naar boven

C


Capacitieve stylus
Een capacitive stylus is een styluspen die elektrische signalen gebruikt om telefoons met een capacitief touchscreen te bedienen. Een voorbeeld hiervan is Samsung S-Pen die meegeleverd wordt bij de Samsung Galaxy Note 4.

Capacitief touchscreen
Een capacitief touchscreen is tegenwoordig het meest gebruikte touchscreen in smartphones. Het scherm registreert kleine elektrische signalen van je vingers om het te bedienen. Capacitieve touchscreens zijn veel gevoeliger dan resistieve touchscreens, die enkel reageren op druk.

Cloud
Cloud opslagruimte maakt het mogelijk om bestanden online op te slaan, zodat je overal en van verschillende apparaten je foto’s en documenten kunt bekijken.

Cortana
Cortana is de digitale spraakassistent van Windows Phone telefoons.

 

Naar boven

D


Data
Bij je abonnement kun je kiezen uit een aantal minuten, smsj’es en data (ook aangeduid met “MB’s”). De hoeveelheid data geeft aan hoeveel je elke maand kunt internetten binnen je abonnement.

Digital noise cancellation
Digital noise cancellation is een headset technologie die geluiden van buitenaf afkapt wanneer je muziek luistert. Door de noise cancellation kun je muziek en films beter volgen. Lees verder

Diafragma (f-stop)
Het diafragma (of f-stop) van een camera vertelt hoeveel licht er door de lens op de sensor kan vallen. Hoe lager het diafragma (f-getal), des te meer licht op de foto kan komen. Hierdoor kun je sneller foto’s maken met weinig licht. Lees verder

Digitale beeldstabilisatie
Digitale beeldstabilisatie gebruikt software om bewogen beelden foto’s recht te trekken. De meeste smartphones maken hier gebruik van, tenzij er nadrukkelijk optische beeldstabilisatie (of optical image stabilisation/OIS) vermeld staat op de doos.

DLNA
DLNA laat gadgets bestanden overbrengen via het Wi-Fi network. Je kunt zo bijvoorbeeld een video van de telefoon afspelen op de tv.

Draadloos laden
Dankzij de draadloos-mogelijkheid kun je de telefoon opladen zonder er een kabeltje in te hoeven stoppen. Dit werkt vaak via de QI techniek, wat een vorm van inductie is. Het enige wat je hoeft te doen is de telefoon op een draadloos laadplateau te leggen en de batterij stroomt vol.
Voor draadloos laden heb je een telefoon nodig die dit ondersteunt (zoals de Samsung Galaxy S6) en een draadloos laadplateau. Dit kunnen losse apparaatjes zijn, maar dit wordt tegenwoordig ook al breder ingezet in bijvoorbeeld IKEA kasten.

Dual band
Een dual band telefoon ondersteunt twee verschillende netwerkfrequenties. De Europese dual band telefoons ondersteunen de frequenties 900 en 1800, waarmee je de telefoon in Europa, Afrika en Azie kunt gebruiken.

Dual core
Een dual core processor bestaat uit twee onderdelen, die los van elkaar taken kunnen uitvoeren. Bij zwaardere processen kunnen ze samenwerken om de uitvoering te versnellen.

Dual flash (dubbele flitser)
Een dubbele flitser wordt gebruikt door sommige smartphone camera’s om een natuurlijkere lichtbron te produceren. De twee flitsers hebben elk een eigen kleur om de juiste belichting te berekenen.

 

Naar boven

E


EDGE
EDGE was het eerste 3G netwerk en gaf je toegang tot sneller internet. Telefoons kunnen nog steeds EDGE ontvangen (als er bovenaan de taakbalk een E’tje staat), maar in vergelijking met 4G of zelfs 3G is het zeer langzaam.

 

Naar boven

F


Fitness armband / Smart band
Een smart band is een armband die je beweging bijhoudt. Het apparaatje draag je om de pols en meet hoeveel je loopt, het aantal verbrande calorieën en soms ook de hartslag. Smartbands hebben doorgaans een smartphone nodig om er alles uit te halen.

F-stop (diafragma)
Het F-getal van een camera vertelt hoeveel licht er door de lens op de sensor kan vallen. Hoe lager het diafragma (f-getal), des te meer licht op de foto kan komen. Hierdoor kun je sneller foto’s maken met weinig licht. Lees verder.

Flagship (high end)
De flagship smartphone van een merk is het paradepaardje van dat moment. Samsung heeft bijvoorbeeld de Galaxy S-serie, Sony heeft de Z-serie en LG heeft de G-serie waarbij alles uit de kast gehaald wordt om dit de beste smartphone van dat moment te maken. Vaak zijn deze telefoons ook wat duurder, omdat ze extra uitgebreide functies en premium uitstraling hebben ten opzichte van mid-range telefoons.

Full HD (1080p)
Full HD, ook wel aangegeven als 1080p, is een schermresolutie die vaak gebruikt wordt voor video’s en smartphone schermen. Hoe hoger het getal, des te scherper het beeld is. Een Full HD scherm telt 1920 bij 1080 pixels.

 

Naar boven

G


GB (gigabyte)
Een gigabyte is een meeteenheid om bestandsgroottes of opslagruimte te berekenen. 1GB is ongeveer gelijk aan 200 MP3-nummers of 350 foto’s (8 megapixel). Voor mobiel internet staat 1GB data ongeveer gelijk aan ruim 20.000 tekstuele e-mails, 7 uur internetten (zonder video’s), 27 HD-video’s van 5 minuten en 6,5 uur beeldbellen via Skype.

Gesture control
Gesture control refereert aan de manier waarop wij met touchscreens werken. De gebaren zijn onder andere het ‘swypen’ over het scherm, in- en uitzoomen door middel van pincing, en op het scherm tappen om iets te selecteren.

GHz (gigahertz)

Gigahertz is een meeteenheid van processor snelheden. Een hoger aantal GHz laat een telefoon sneller opdrachten uitvoeren.

GLONASS
GLONASS (Global Navigation Satellite System) is een Russisch satelliet plaatsbepaling systeem, vergelijkbaar met het Amerikaanse GPS.

Google Now
Google Now is een geavanceerd zoeksysteem van Google. Google Now herkent spraakopdrachten om de telefoon te besturen en heeft een zelflerend vermogen om jouw dag te managen. Zo krijg je bijvoorbeeld een herinnering wanneer je een afspraak hebt, berekent NOW uit zichzelf een nieuwe route wanneer er file staat en krijg je de bezienswaardigheden in de buurt te zien op basis van het tijdstip en het weer.

Gorilla Glass
Gorilla Glass is een speciaal type glas om het touchscreen te beschermen. Het is kras en schokbestendig, zodat het niet zo snel breekt als een normaal display. Lees hier meer over Gorilla Glass.

GPRS
GPRS (General Packet Radio Service) is een 2G telefoonsignaal waarmee je afbeeldingen kunt verzenden en kunt internetten. Wanneer je geen 3G of 4G dekking hebt kun je internetten via GPRS, wat vele malen langzamer is.

GPS
GPS, of Global Positioning System, gebruikt satellieten om je locatie vast te stellen, zodat je de telefoon kunt gebruiken als navigatiesysteem.

 

Naar boven

H


Hartslagmeter
Om meer inzicht te krijgen in de sportprestaties, worden telkens meer smartphones uitgerust met een hartslagmeter. Dit is een losse sensor die uit de vinger een hartslag kan meten. Deze gegevens worden vervolgens gekoppeld aan fitness apps.

HDMI
HDMI (High Definition Multimedia Interface) is een aansluiting om apparaten aan een HD televisie te koppelen. Het grootste voordeel van een HDMI-kabel is dat je video’s in HD kunt afspelen.

HDR
HDR (High Dynamic Range) is een camera modus om meer detail in de foto te krijgen bij moeilijk belichte foto’s. HDR maakt snel een overbelichte, normale en onderbelichte foto en combineert dit, zodat je toch details uit de schaduwen en overbelichte stukken in de foto krijgt.

Hexa core
Een Hexa core processor bevat zes processorkernen. Elke kern kan een eigen handeling uitvoeren, maar kan ook met de andere kernen samenwerken om sneller een taak uit te voeren. De LG G4 maakt bijvoorbeeld gebruik van een hexa core kern.

Hot swap / hot plugging
Een hot swap is het loskoppelen van onderdelen terwijl het apparaat gewoon aan staat. Bijvoorbeeld het verwisselen van een SD-kaart zonder dat je eerst de telefoon uit zet.

HSDPA
HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), ook wel bekend als 3.5G/3G+, is een protocol voor de mobiele telefoons. Bij het downloaden van grotere bestanden wordt de UMTS-snelheid tot 10 keer vergroot, zodat je sneller je bestanden binnen haalt. Op de telefoon wordt HSDPA aangegeven met een H in de statusbalk.

 

Naar boven

I

Infrarood blaster
De infrarood blaster van een smartphone transformeert je telefoon in een afstandsbediening voor de televisie. Telefoons met een infrarood blaster komen met een speciale app om je elektronische apparaten te bedienen.

iOS
iOS is het besturingssysteem van Apple die gebruikt wordt op de iPhone en iPad.

IP classificatie
De IP (ingress Protection) classificatie vertelt hoeveel water en stof een telefoon aan kan. Het eerste getal staat voor de stofdichtheid en de laatste voor de vochtresistentie. De hoogst mogelijke rating is 69, wat betekent dat het apparaat water en stofdicht is. Sony spant altijd de kroon in de IP-ratings. De IP68 classificering van de Xperia Z5 (Compact) vertelt ons dat de telefoon volledig stofdicht is en beschermd is tegen onderdompeling in water op diepten van meer dan 1 meter. Let natuurlijk wel op dat de klepjes allemaal dicht zijn. Lees hier meer over IP classificaties

IPS
IPS (in-plane switching) is een schermtechnologie die gebruikt wordt in LCD schermen. De techniek maakt kleuren helderder en zorgt voor een bredere kijkhoek.

IPS Quantum display
IPS Quantum display is een unieke schermtechnologie die LG gebruik om helderdere, kleurrijkere en dunnere telefoonschermen te produceren.

 

Naar boven

J


Jailbreak
Een jailbreak is een manier om de software van de iPhone open te breken om zelf eigen apps erop te draaien. Dankzij een jailbreak kun je handelingen op de iPhone doen die officieel niet door Apple ondersteund wordt. In tegenstelling tot in andere landen is een jailbreak in Nederland niet illegaal, maar sleutelen aan software is wel op eigen risico.

 

Naar boven

L

Laser Autofocus
De Laser Autofucus is een uitvinding van LG om de camera sneller te laten scherpstellen op het onderwerp. Bij deze techniek wordt een laser gebruikt om de afstand tot het onderwerp te meten. Lees hier meer over Laser Autofocus

LCD
LCD (liquid crystal display) is een type schermtechnologie die erg vaak voorkomt. Het grote voordeel is dat LCD schermen natuurgetrouwe kleuren laat zien.

LED
LED (light emitting diode) zijn zeer kleine felle lampjes die weinig energie kosten. Hierom worden LED lampjes gebruikt in camera flitsers en notificatielampjes.

Lifi
Wellicht de opvolger van wifi. Deze nieuwe techniek gebruikt licht om data over te zenden, terwijl wifi gebruik maakt van radiosignalen. De eerste tests wijzen uit dat de internetsnelheden met lifi tot 100x sneller zijn dan met wifi, met downloadsnelheden tot 1Gbps. En deze techniek komt sneller naar ons toe dan je zou verwachten: Harold Haas, de uitvinder van lifi, heeft al de bèta versie van eerste lifi router op de markt gebracht. Klik hier voor meer informatie over lifi.

Lichtsensor
Tegenwoordig heeft bijna elke telefoon een lichtsensor. Deze sensor zit aan de voorkant van de telefoon en meet het omgevingslicht om de helderheid van het scherm ter compensatie aan te passen.

Lightning connector
De lightning connector is Apple’s eigen aansluiting die gebruikt wordt om een iPhone of iPad op te laden.

Live tile
Live tiles zijn de kleine vierkantjes die het Windows Phone menu opmaken. Het heet een Live Tile omdat elk vierkantje automatisch voorzien wordt van de laatste informatie uit de betreffende app.

LTE
LTE (Long Term Evolution) is de 4G-internet verbinding. LTE zorgt voor extreme snel internet, vergelijkbaar met het wifi bereik thuis.

 

Naar boven

M

mAh
mAh (milliampère uur) is de meeteenheid die gebruikt wordt om de accu capaciteit weer te geven. Hoe hoger het getal, des te meer capaciteit er in de smartphone batterij zit.

MHz
MHz (megahertz) is een meeteenheid om processorsnelheid te berekenen. Hoe hoger het MHz (of GHz) getal, des te sneller de telefoon taken kan uitvoeren.

Micro SIM
Micro SIM kaarten zijn kleine simkaarten die gebruikt worden in veel smartphones. Micro SIM is op dit moment de middelste maat simkaart, wat ruimte bespaart in het binnenwerk van de telefoon zonder signaalverlies.

Micro USB
Micro USB is een type aansluiting om mobiele telefoons mee op te laden of om smartphones aan een computer te verbinden. Op een enkele smartphone na, heeft elke Android en Windows Phone smartphone een Micro USB aansluiting.

Micro-SD
Micro-SD is een type geheugenkaart. De kaart is zeer klein maar heeft een hoge opslagcapaciteit, wat het ideaal maakt voor smartphones.

Mid-range
Mid-range telefoons zijn smartphones die wat voordeliger op de markt gezet zijn. Deze telefoons hebben voornamelijk het meest essentiële om goed en snel te kunnen werken, maar heeft minder extra’s dan bij de flagship smartphone zit. Ook is de mid-range vaak gemaakt van plastic, in plaats van hoogwaardige materialen als glas en metaal.

MMS
MMS (multimedia messaging service) is een type SMS die een afbeelding of geluidsbestand bevat.

Mobiele data
Mobiele data wordt gebruikt om de telefoon te verbinden met het internet wanneer je niet op Wi-Fi zit. De data wordt berekend in megabytes en gigabytes.

Modulair
Een apparaat is modulair wanneer het gemaakt is van eenvoudig te installeren onderdelen of modules, iets wat bij desktop computers al jaren mogelijk is. Google is (naar idee van een Nederlander) bezig met de ontwikkeling van een modulaire smartphone, wat het mogelijk maakt om je eigen smartphone te maken door losse onderdelen samen te stellen.

MP (megapixel)
Een megapixel is een meeteenheid om de grootte van een foto te meten. Digitale foto’s zijn gemaakt van kleine puntjes (pixels) en een megapixel bevat 1 miljoen pixels.

Multitasking
Multitasking is wanneer je telefoon of tablet meer dan één ding tegelijkertijd kan doen. Wanneer je muziek luistert terwijl je op Facebook zit, is de telefoon aan het multitasken.

 

Naar boven

N

Nano SIM
Een Nano simkaart is op het moment het kleinste type simkaart. Door de kaart kleiner te maken kan de overgebleven ruimte gebruikt worden om andere essentiële onderdelen in de telefoon te plaatsen.

Nexus
Nexus smartphones zijn de telefoons die op de oorspronkelijke Android vanuit Google draaien.  De populaire ‘ontwikkelaar-telefoons’ zijn al sinds 2011 een begrip onder smartphone liefhebbers omdat de telefoon puur Android draait zonder zware schil van een fabrikant. Elk jaar kiest Google voor een andere Android fabrikant om een Nexus telefoon te maken. In 2015 heeft Google gekozen voor twee varianten: de high-end Huawei Nexus 6P en de mid-range LG Nexus 5X.

NFC
NFC (near field communication) maakt het mogelijk om data te verzenden door apparaten dicht bij elkaar te houden. Op dit moment wordt het voornamelijk gebruikt om betalingen te verrichten (contactloos betalen met bankpasjes, helaas is het nog niet mogelijk met de telefoon), maar het kan ook worden gebruikt om bestanden tussen NFC telefoons uit te wisselen.

Nomofobie
Angst om niet continu bereikbaar te zijn en het ongemak dat je voelt wanneer de telefoon niet binnen handbereik ligt.

 

Naar boven

O

Octa core
Een octa core processor bestaat uit acht rekenkernen. Elke kern kan zich bezig houden met een eigen taak, maar bij zwaardere processen kunnen deze kernen ook samen werken om nog sneller de opdracht te verwerken.

Optische beeldstabilisatie (OIS)
Een camera met optische beeldstabilisatie heeft kleine kogellagers of veertjes rond de cameramodule om de lens stil te houden. De lagertjes of springveertjes vangen de schokken op, zodat je minder last hebt van bewogen foto’s. De meeste smartphonecamera’s gebruiken op dit moment digitale beeldstabilisatie waarbij bewegingen digitaal gecompenseerd worden, maar optische beeldstabilisatie werkt vele malen beter.

Open source
Wanneer een programma open source is, is de originele code vrij verkrijgbaar. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de code gratis naar smaak aanpassen. Het besturingssysteem Android is een voorbeeld van een veelgebruikt open source programma.

Operating system (OS)
Een Operating System is de software die op de telefoon, tablet of computer draait. Enkele bekende Operating Systems zijn Apple iOS, Android en Windows.

 

Naar boven

P


Pre-paid
Pre-paid is een type simkaart waarbij je vooraf betaalt voor de gesprekken, smsjes en internet die je gebruikt. Wanneer je tegoed op is moet je de kaart weer opwaarderen om anderen weer te kunnen bellen en sms’en. Het grote voordeel van pre-paid is dat je de kosten volledig in de hand houdt en nooit te veel betaalt, al kosten de minuten, sms’jes en data wel meer.

Phablet
Een phablet is een grote smartphone, officieel met een schermgrootte tussen een 5,3” en de 7”. De titel is in het leven geroepen toen de eerste Samsung Galaxy Note uitkwam en alle telefoons een scherm van rond de 4” hadden.

Phubbing
Phubbing is wellicht een onbekende term, maar het gebeurd vaker dan je zou denken! Phubbing is wanneer je iemand negeert in een sociale situatie, door op de telefoon te kijken in plaats van op te letten wat de gesprekspartner zegt.

Pixel
Pixels zijn kleine puntjes die samen digitale afbeeldingen maken. Hoe meer pixels er in een afbeelding zitten, des te scherper en detailrijker de afbeelding wordt.

Processor
De processor is het kloppende hart van een telefoon of tablet. Alles van de telefoon draait op deze processor en een geavanceerdere processor met meer GHz zorgt voor een snellere telefoon.

Provider
Wanneer we het over een provider hebben, dan hebben we het over een mobiele netwerkaanbieder als KPN, T-Mobile en Vodafone. Bij Phone House kun je terecht voor zowel nieuwe abonnementen als verlengingen bij alle providers.

Proximity sensor (Nabijheidssensor)
De nabijheidssensor zit aan de voorkant van een telefoon en bepaalt of het scherm aan of uit moet staan. Omdat in het verleden er vaak knopjes ingedrukt werden tijdens het bellen, zijn deze sensors in het leven geroepen. Zodra de sensor bijna tegen je hoofd gaat tijdens een telefoongesprek, wordt het scherm automatisch uitgezet.

 

Naar boven

Q


Qi
Qi is de meest gebruikte methode om een smartphone draadloos op te laden. De techniek werkt via magnetische inductie, waardoor de telefoon opgeladen wordt wanneer je ‘m op een laadblok legt.

Quad band
Quad band telefoons ondersteunen vier verschillende telefoonfrequenties. Dit houdt in dat de telefoon overal ter wereld gebruikt kan worden.

Quad core
Een quad core processor bestaat uit vier rekenkernen. Elke kern kan zich bezig houden met een eigen taak, maar bij zwaardere processen kunnen deze kernen ook samen werken om nog sneller de opdracht te verwerken.

Quad HD
Quad HD is een veelgebruikte schermresolutie van high-end telefoons. De resolutie van 2560 bij 1440 pixels is vier keer zo groot als dat van een 720p HD-scherm, waardoor de beelden nog scherper worden.

QWERTY toetsenbord
Een QWERTY toetsenbord is de toetsenbordindeling die we in Nederland gebruiken op computers en laptops. QWERTY staat voor de bovenste zes letters van het toetsenbord. Omdat smartphone toetsenborden tegenwoordig ook de QWERTY indeling gebruiken op het touchscreens, wordt de term gebruikt om te verwijzen naar een volwaardig touchscreen toetsenbord.

 

Naar boven

R

RAM
RAM (Random Access Memory) verwijst naar het werkgeheugen van mobiele telefoons en laptops. Dit geheugen wordt door de telefoon gebruikt om taken uit te voeren. Hoe meer RAM-geheugen je in de telefoon hebt, des te meer de smartphone tegelijkertijd kan doen.

Resistief touchscreen
Een recistief touchscreen is de voorganger van de touchscreens zoals we het nu kennen. Deze touchscreens reageerden op drukpunten en konden door deze technologie maar een aanraking tegelijkertijd herkennen. Een groot voordeel hiervan was dat je alle soorten pennen als stylus kon gebruiken, maar de schermen waren minder stevig dan nu, het werkte minder snel en je had geen multi-touch.  Tegenwoordig hebben de meeste smartphones een capacitief touchscreen, die gebruik maken van de kleine elektrische signalen van je vingers.

Resolutie
Resolutie verwijst naar het aantal pixels op een scherm of in een camera sensor. Een hogere resolutie verwijst naar meer pixels, wat voor een scherper beeld zorgt.

Roaming
Als het netwerk van je eigen provider niet beschikbaar is, zoekt je telefoon naar een ander geschikt netwerk om mee te verbinden. Dit heet roaming. Zo kun je in het buitenland bijvoorbeeld gebruik maken van de netwerken van een buitenlandse provider, zodat je toch kunt bellen en/of internetten. Let op: bellen, sms’en en internetten in het buitenland kost op dit moment extra.

Rooting
Zoals de naam doet vermoeden (root = wortel), is rooting een manier om de Android software van de telefoon open te breken en er zelf mee te knutselen. Met een root is het mogelijk om meer uit de software te halen en om bloatware te verwijderen. Net als bij een jailbreak is deze handeling niet illegaal, maar zijn de gevolgen voor eigen risico. Veel fabrikanten geven zelfs geen fabrieksgarantie meer wanneer een telefoon een root heeft. Middels een root kun je namelijk ook schade aan het binnenwerk van de telefoon veroorzaken (door bijvoorbeeld het overclocken van de processor), wat niet binnen de garantie valt.

 

Naar boven

S

Scherpte diepte
Scherpte diepte is een kenmerk in foto’s. Als een camera goede scherpte diepte heeft, houdt dit in dat het focus-onderwerp scherp is, en de omgeving vager is. Een groot diafragma (klein f-getal) helpt met het maken van scherpte diepte. Lees hier meer

Simlockvrij
Een simlockvrije telefoon is een telefoon die niet gebonden is aan een provider. Met name prepaid telefoons zijn hebben een simlock erop zitten, waardoor enkel de bijgeleverde simkaart of een prepaid simkaart van dezelfde provider erop passen. Ook sommige telefoons van netwerkwinkels worden met met een simlock geleverd. De losse telefoons van Phone House zijn simlockvrij en komen direct vanuit de fabrikant, zodat je de simkaart van elke provider in de telefoon kunt stoppen.

Siri
Siri is de digitale spraakassistent van de iPhone en iPad. Met de spraaksoftware kun je de telefoon besturen en dingen op het internet opzoeken. Sinds iOS 8.4 is Siri ook in het Nederlands te gebruiken.

Smartphone
Een smartphone is een mobiele telefoon die naast de belfunctie ook apps en toegang tot het internet heeft.

Smartwatch
Een smartwatch is een slim horloge die ook apps heeft. Smartwatches zijn meestal verbonden aan een smartphone en geven de notificaties, inkomende oproepen en SMS’jes van de telefoon door.

SMS
SMS (Short Messaging Service) is een kort tekstberichtje die over het mobiele netwerk verstuurd wordt.

Snapdragon
Snapdragon is de merknaam voor de mobiele processor van fabrikant Qualcomm. Deze processors zijn vaak in high-end telefoons te vinden.

Spreektijd
Spreektijd is naast standby tijd een manier om accuduur aan te geven. Het geeft weer hoe lang je continue aan de telefoon kunt zijn voordat de batterij leeg is.

Standaard simkaart (mini sim)
De standard simkaart, beter bekend als de Mini Sim, is het standaard formaat simkaart. Tegenwoordig zijn er ook simkaarten die kleiner zijn: de Micro Sim en de Nano Simkaart (het kleinste formaat). Simkaarten bevatten jouw klantgegevens bij de provider en maken het mogelijk om aan een mobiel netwerk te verbinden.

Standby tijd
De standby tijd vertelt hoe lang je met een batterij zou kunnen doen. De fabrikant meet dit door de telefoon in te schakelen en niet te gebruiken. De standby tijd is hierom ook niet gelijk aan de werkelijke gebruikstijd die per persoon verschillend is. De werkelijke batterijduur is mede afhankelijk van de schermactiviteit, gebruiksintensiviteit, apps, bereik, bluetooth en andere lopende signalen.

Stereo speakers
Stereo speakesr zijn twee boxen in een telefoon die hetzelfde geluid op hetzelfde moment afspelen. Hierdoor krijgen muziek en films een betere geluidskwaliteit.

Streaming
Streaming is wanneer je muziek of films download en direct afspeelt. Denk hierbij aan het streamen van video’s via Netflix of YouTube of muziek luisteren via Spotify.

Stylus
Een stylus is een pennetje om op een touchscreen te gebruiken. Dankzij de dunne punt kun je de smartphone makkelijker en met meer precisie bedienen.

Super AMOLED
AMOLED is een type schermtechnologie die vooral gebruikt wordt door Samsung. Super AMOLED schermen hebben zeer heldere kleuren en een mooi contrast. Daarnaast verbruiken deze schermen weinig energie, waardoor je langer met de accu kunt doen.

Synchroniseren
Synchroniseren is wanneer je data van het ene naar het andere apparaat overzet. Zo kun je bijvoorbeeld een actielijst van de computer naar de telefoon synchroniseren of synchroniseer je e-mails van het internet naar de tablet.

 

Naar boven

T

Tethering
Tethering is wanneer je jouw mobiele data deelt met andere apparaten. Zo kun je met de laptop gebruik maken van het internet op de mobiele telefoon.

Tri band
Tri band telefoons ondersteunen drie verschillende telefoonfrequenties. Dit houdt in dat de telefoon overal ter wereld gebruikt kan worden buiten centraal- en zuid Amerika.

 

Naar boven

U

 

Ultra HD (UHD / 4K)
Ultra HD (ook wel 4K genoemd) is een superscherpe schermresolutie die meer dan vier keer hoger ligt dan Full HD. Deze resolutie wordt vooral gebruikt in de betere bioscopen, al komt deze technologie ook beschikbaar voor consumenten. De eerste UHD televisies zijn al beschikbaar en ook de Sony Xperia Z5 Premium heeft een UHD scherm.

UltraPixel
De Ultrapixel is een uitvinding van HTC. Ultrapixels refereren naar de grotere pixels van HTC camera’s, waardoor elke pixel meer licht kan opvangen. Hierdoor kunnen foto’s met weinig omgevingslicht nog steeds helder genomen worden.

Verlengen
Verlengen is wanneer je huidige abonnement afloopt en je bij dezelfde provider wil blijven. Tijdens een verlenging kun je opnieuw kiezen voor een abonnement met telefoon of een sim-only, waarbij je gewoon door blijft bellen met je huidige telefoon. Bij Phone House kun je het abonnement van elk netwerk verlengen, maakt niet uit waar je dit abonnement oorspronkelijk gehaald hebt.

USB host
USB host is wanneer je telefoon accessoires (zoals verwisselbare schijven) in de micro-USB poort ondersteunt.

USB Type C (USB 3.1)
USB Type C is het nieuwste soort USB aansluiting. Deze aansluiting wordt onder andere al gebruikt in de nieuwste Apple Macbook, maar ook in smartphones als de Nexus 5X en 6P. De grootste voordelen van deze aansluiting is dat de stekker geen boven- en onderkant meer heeft en dus op elke manier in het appraat geprikt kan worden. Ook zorgt de nieuwe USB voor snellere communicatie tussen apparaten en kan USB-C tegelijkertijd opladen en data verzenden. USB Type C zullen we in de komende tijd steeds vaker tegen gaan komen, aangezien het genoeg kracht heeft om zowel laptops op te laden als voor een telefoon.

User interface (UI)
Een User Interface is de gebruikersomgeving van de telefoon software. De UI is niet alleen het uiterlijk van de telefoon, maar vertaalt ook je invoering (als het drukken op een knop) naar een handeling in de software.

 

Naar boven

V

VoLTE
VoLTE is bellen via het 4G-netwerk. Hierdoor heb je geen 2G en 3G meer nodig. De techniek heeft tot 3x meer capaciteit dan 3G (UMTS) en tot 6x meer capaciteit dan 2G (GSM). Onder andere Tele2 biedt abonnementen aan die gebruik maken van deze techniek, al moet hier wel een telefoon bij gezocht worden die VoLTE ondersteunt.

VPN
Een VPN (virtual private network) is een privénetwerk waar je op afstand verbinding mee kunt maken. Door een VPN laat je de computer of smartphone denken dat het op aan andere locatie is. Het meest voorkomende VPN is het netwerk van je werk, waar je vanuit huis op kunt inloggen.

 

Naar boven

W

Wearable
Een wearable is een stuk technologie wat je fysiek aan je lichaam kunt dragen. Voorbeelden hiervan zijn smartwatches, smartbands en Google Glass.

Widget
Widgets zijn te vinden op Android telefoons (en iPhones in de taakbalk). Een widget is een uitgeklede versie van een app wat je op je hoofdscherm kunt zetten, waardoor je niet het hele programma moet openen om de inhoud te zien. Zo kun je bijvoorbeeld via een widget al de weersverwachting bekijken, zonder eerst Buienradar te hoeven opstarten.

Wi-Fi
Wi-Fi is een draadloze internetverbinding waarmee je kunt verbinden met een vaste internetaansluiting. Wanneer je via Wi-Fi op het internet zit, gaat dit niet ten koste van de maandelijkse of prepaid databundel.

Wi-Fi hotspot
Wi-Fi hotspots zijn openbare Wi-Fi netwerken. Veel koffietentjes en restaurants hebben Wi-Fi hotspots zodat je gratis gebruik kunt maken van hun internet.

Windows Phone (WP)
Windows Phone is het besturingssysteem van Microsoft. Het grote voordeel van WP is dat het zeer goed samenwerkt met andere producten van Microsoft, zoals Office en Xbox.

 

Naar boven

X

Xenon
Xenon het een type flitser dat veel voorkomt in digitale camera’s, maar niet vaak meer voorkomt in smartphones. Xenon flitsers geven een zeer heldere flits en zorgen voor een mooie natuurgetrouwe kleur. De meeste smartphones hebben tegenwoordig een (dual) LED flitser die minder fel is, maar wel energiezuiniger is en gebruikt kan worden als zaklamp.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant