Smartphone met irisscanner? Welcome to the future

Enkele jaren terug had elk telefoonmerk een vast patroon om de telefoon te ontgrendelen: Nokia had de toetsencombinatie “Menu + sterretje”, Siemens gebruikte de # toets en een Sony-Ericsson ontgrendelde je met het sterretje en vervolgens op de knop onder het scherm. Bij de komst van de iPhone kwam het ‘swypen’ om de telefoon te ontgrendelen, gevolgd door een toetsencombinatie. Later is het ontgrendelen nog veiliger geworden met de komst van de vingerafdruk scanner. ViewSonic gaat hier nog een stap verder met de V55, een smartphone met irisscanner. 

De techniek om jezelf te identificeren door middel van je ogen bestaat al langer. In 1985 ontdekten de Amerikaanse oogartsen Leonard Flom en Aran Safir dat de unieke textuur van de iris gebruikt kan worden om mensen te herkennen. Net als de vingerafdruk vertoont elke iris een uniek patroon, zelfs bij eeneiige tweelingen. De iris is echter een stabielere toepassing omdat de iris, in tegenstelling tot de vingerafdruk, gedurende de levensloop van de mens nauwelijks wijzigt. Een irisscanner is daarom moeilijker te manipuleren.

Tot nu toe wordt deze identificatie technologie vooral gebruikt op vliegvelden als Schiphol. Frequent flyers met een speciale kaart kunnen zich daar identificeren door het oog te scannen. Zover bekend is ViewSonic de eerste fabrikant die deze technologie beschikbaar maakt voor de consument. In de commercial hieronder is niet alleen te zien hoe mensen de irisscanner gebruiken om de smartphone te unlocken, maar ook om e-mail te checken of voor hun kopje koffie te betalen. 

Buiten deze scanmethode is de ViewSonic V55 niet een heel opvallende telefoon. Volgens de geruchten krijgt de smartphone met irisscanner een 13-megapixel camera waar je externe lenzen op kan plaatsen, een 5.5″ Full HD display, een 1.4GHz Qualcomm Snapdragon 410 processor, 16 of 32GB opslaggeheugen en 2 GB RAM geheugen. De telefoon wordt in de loop van 2015 verwacht, maar zover bekend niet in Nederland. 

Wat dus vooral interessant is, is dat deze nieuwe techniek nu naar smartphones komt! Met een irisscanner zijn je bestanden nog veiliger op de telefoon en kost het unlocken van de smartphone nog minder moeite. Kijk jij ook uit naar een smartphone met irisscanner? 

 

 

Bron

 

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant