We kunnen het bijna niet geloven, maar 2015 is alweer bijna ten einde. En wat is er veel gebeurd afgelopen jaar: het nieuws stond in het teken van terrorisme, het Amerikaanse homohuwelijk, FIFA, vluchtelingen en de uplift in onze economie. Maar ook op telecomvlak is er veel gebeurd. In het smartphone jaaroverzicht 2015 blikken we terug op de grootste ontwikkelingen van afgelopen jaar.
Samsungs nieuwe strategie
Samsung was eind 2014 al gestart met een nieuwe strategie om minder plastic in de telefoons te gebruiken en meer met premium materialen te komen. Het merk had in 2015 de metalen Galaxy A-serie geïntroduceerd waarmee je voor een mooi bedrag al hoogwaardig aanvoelende telefoons kreeg.
Ook de opvolger van de Samsung Galaxy S5 had een volledig nieuw ontwerp gekregen: de Samsung Galaxy S6 is compleet gemaakt van stevig glas met metaal. Het Koreaanse merk kwam tegelijkertijd ook met de Galaxy S6 Edge: een telefoon met een futuristisch dual-edge design die van binnen praktisch hetzelfde was als de Galaxy S6. Dit succes bleek uiteindelijk zo groot dat Samsung in Europa afscheid nam van de populaire Galaxy Note-serie, en enkel de Galaxy S6 Edge+ uitbracht.
Met de nieuwe designstrategie van de S6-lijn is de mogelijkheid van uitbreidbaar geheugen ingewisseld voor vaste opslagcapaciteiten. Samsung heeft hiervoor gekozen om zeker te zijn dat iedereen de maximale snelheid haalt uit de telefoon. SD-kaarten met langzame schrijfsnelheden staan dan niet meer in de weg voor het extra snelle DDR4-geheugen van de Galaxy S6. Daarnaast heeft Samsung extra snelheidswinst behaald door minder vooraf geïnstalleerde apps op de S6-telefoons te zetten. Het gros van de eigen apps is voor de liefhebber te downloaden in de Samsung app-store.
Apple brengt de iPhone 6s uit
Apple heeft in 2015 de iPhone 6s en iPhone 6s Plus uitgebracht. De telefoons lijken van buiten exact op de voorganger, maar hebben – zoals we gewend zijn bij de iPhone S-lijn – veel verbeteringen onder de motorkap. Zo is Touch ID 2x zo snel geworden, is het aluminium extra stevig, zit er een betere camera in met meer megapixels en bevat de 6s een veel betere processor. Deze processor is tot 70% sneller dan die van de iPhone 6 en de grafische kaart is zelfs tot 90% sneller.
De grootste wijziging zit echter in het scherm: Apple heeft met 3D Touch een nieuwe touchscreen technologie uitgevonden. Door een app harder in te drukken kun je in het programma kijken en krijg je extra snelkoppelingen binnen de app.
Smartphone en pc in één
Afgelopen jaar heeft Microsoft ook een sterke troef gemaakt door de mogelijkheden van computer en smartphone verder te combineren. We weten allemaal dat Windows 10 op de computers is gekomen (wie heeft de pop-up niet gezien?), maar dat een smartphone dienst kan doen als een volwaardige Windows pc is nieuw. Dankzij de Microsoft Display Dock kun je een toetsenbord, muis en monitor aan de nieuwe Microsoft Lumia 950 en 950XL aansluiten en de meegeleverde Microsoft apps zich omvormen tot een groot scherm. Tegelijkertijd kun je de telefoon nog steeds als second screen blijven gebruiken. Ideaal!
De strijd om de beste foto’s
De strijd om de beste foto’s is afgelopen jaar wederom losgebarsten. De fabrikanten lijken eindelijk van de megapixel-gekte af te stappen en letten meer op kwaliteit. We waren dan ook zeker blij dat Samsung met de Galaxy S6-serie zich richtte op het diafragma van de camera, in plaats van het aantal megapixels.Sony richtte zich daarentegen vooral op de grotere sensor met de Xperia Z5 (Compact) wat meer detail vast kan leggen en LG richtte zich op de overall beleving.
De camera van LG G4 is de meest uitgebreide camera op een smartphone tot nu toe en heeft het grootste diafragma (f/1.8), waardoor er meer licht op de sensor terecht kan komen. Maar hoe je het ook bekijkt, je kunt de plank niet mis slaan met de smartphone camera’s van afgelopen jaar.
Nog hogere schermresolutie
2015 is ook het jaar dat de eerste telefoon met een 4K beeldresolutie uitkwam. Terwijl we vorig jaar nog opkeken van de Quad-HD resolutie (4x de resolutie van een HD-scherm) van de LG G3 en Samsung Galaxy Note 4, is dit nu een veelgebruikte resolutie geworden. De eerste telefoon met 4K-resolutie is van Sony geworden: de Xperia Z5 Premium.
De netwerken zijn volop in beweging
Niet alleen telefoonfabrikanten, maar ook de netwerken hebben in 2015 veel veranderd. Het grootste nieuws was dat Hi, het bekende jongerenmerk van KPN, gestopt is (bekijk hier de leukste video’s van Hi). Alle Hi klanten zijn overgegaan op KPN en hebben hierbij een leuk cadeautje in de vorm van extra minuten of MB’s gehad van KPN. De provider is afgelopen jaar nog verder gegaan met het uitdelen van cadeaus: alle klanten die een mobiel en een Alles-in-1 pakket van KPN combineren hebben nu standaard 5,- korting op hun mobiele bundel.
2015 was ook het jaar van provider Tele2. De van oorsprong Zweedse provider is in november een overgegaan op haar eigen 4G netwerk en mag zich daarmee de eerste 4G-only provider noemen. De prijzen van de abonnementen zijn zeer interessant, maar het is helaas niet mogelijk om uit alle telefoons te kiezen. De telefoons moeten namelijk VoLTE (Voice over LTE) ondersteunen om te kunnen bellen. Dit houdt in dat de meeste nieuwe smartphones gewoon ondersteund worden door het netwerk. Huidige klanten merken hier geen beperkingen in.
T-Mobile heeft in 2015 ook een aantal veranderingen doorstaan. Het merk kreeg afgelopen jaar landelijke 4G-ondersteuning heeft de nieuwe Stel Samen & Stel Bij abonnementen geïntroduceerd. Dit houdt in dat je elke maand je bundel naar boven, beneden of helemaal uit kunt zetten. Ook maakt T-Mobile de eerste stap naar voordelig internationaal gebruik: alle Stel Samen & Stel Bij klanten met belminuten kunnen elke maand 120 minuten bellen in het buitenland zonder extra kosten.
Wat jij?
2015 is een bewogen jaar geweest, maar met zeker interessante ontwikkelingen. Goedkope bundels die nog meer om (4G) internet draaien, smartphones met nieuwe designs, betere camera’s en zwaardere processoren… Wat vind jij de grootste ontwikkeling van 2015? En wat verwacht je voor volgend jaar? Geef je mening in de comments! Alvast gelukkig nieuwjaar!