Smartphone jaaroverzicht 2014

2014 was het jaar van de eerste Koningsdag, onze successen tijdens het WK, de Olympische Spelen en het Eurovisie Songfestival. Ook gaat afgelopen jaar de boeken in als het jaar dat Nederland samen kwam na vliegramp MH17, het jaar dat iedereen massaal meedeed aan de ice bucket challenge en het jaar van de felle zwarte pieten discussie. Maar wat is er allemaal gebeurd op het vlak van mobiele telefonie? Bekijk hieronder het smartphone jaaroverzicht 2014. 

 

Telefoons worden nog groter

Mensen verwachten telkens meer van een smartphone en ze gebruiken het steeds intensiever. De wens naar grote touchscreens is nu zelfs bij Apple doorgedrongen. Het bedrijf uit Cupertino is afgelopen jaar van het vertrouwde design afgestapt en heeft de telefoons eindelijk groter gemaakt. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de iPhone 6, die een 4,7″ display bevat, maar geeft de consument ook de keuze voor de iPhone 6 Plus met een groot 5,5″ scherm. Doordat de telefoons ook nog ronder en platter geworden zijn, lijkt het een heel ander soort telefoon geworden. Dit leidde tot een nieuwe reeks klachten over bendgate: gebruikers met een iPhone 6 Plus klaagden dat hun telefoon uit zichzelf boog. Volgens een statement van Apple zijn er in totaal 9 klachten binnengekomen, van de miljoenen verkochte iPhones. Het buigen van de iPhone 6 Plus is ‘extreem zeldzaam bij normaal gebruik’.

Naast Apple hebben ook andere merken gekozen voor een groter scherm. Waar enkele jaren terug het 5,3 inch scherm van de Samsung Galaxy Note enkel voor een niche-markt was, is een 5″ scherm nu eerder regel dan uitzondering. Het scherm van LG’s flagship, de LG G3, is zelfs gegroeid naar 5,5 inch! Gelukkig weten steeds meer fabrikanten tegenwoordig het maximale uit de verhoudingen te halen. Zo is de behuizing van de LG G3 veel kleiner dan de behuizing van de  iPhone 6 Plus, terwijl het scherm even groot is.

vergelijking

 

Om het maximale uit het scherm te halen werd afgelopen jaar ook het Quad-HD scherm geïntroduceerd: een scherm met een hogere resolutie dan de meeste televisies op de markt. De LG G3 kreeg als eerste smartphone een qHD-resolutie, al volgden de Samsung Galaxy Note 4 en de Motorola Nexus 6 al snel.

 

Gebogen schermen

Nu de schermen groter worden, wordt er ook gezocht naar nieuwe manieren die het eenvoudiger maken om deze grote schermen te bedienen. Bij de Samsung Galaxy Notes  wordt een speciaal pennetje bijgeleverd, maar LG zocht naar een andere manier: de LG G Flex kreeg als allereerste telefoon in Nederland een gebogen scherm. Deze ronding in het scherm moet het zicht op het beeld evenredig verdelen, net als bij een IMAX bioscoop. Ook maakt de ronding het makkelijker om de hoeken van het 6″ scherm aan te raken. Zoals de naam al doet vermoeden, is het scherm niet alleen gebogen maar ook flexibel. Omdat de telefoon een behoorlijk apparaat voor je broekzak is, kan de Flex meebuigen zonder het scherm te breken.

 

ronde schermen

 

Na de LG G Flex was het een tijd rustig omtrent gebogen schermen, het lijkt nog niet aan te slaan bij de massa. Al heeft Samsung onlangs ook een telefoon met een gebogen scherm uitgebracht: de Samsung Galaxy Note Edge. Deze telefoon is echter niet op dezelfde manier gebogen als de LG G Flex, maar heeft het toestel een touchscreen die doorloopt tot aan de zijkant. Dit verlengstuk van het touchscreen biedt ruimte voor extra informatie terwijl je met andere apps bezig bent en heeft ruimte voor een extra rij apps.

Samsung heeft ook een gebogen scherm in één van haar smartwatches gebruikt: de Samsung Galaxy Gear S. De fabrikant heeft het scherm zo gebogen dat er een groter scherm op een horloge geplaatst kan worden, zonder dat dit vervelend om de pols zit.

 

Meer focus op gezondheid

Steeds meer telefoons richten zich op fitness en gezondheid. Apples’ iOS 8 is ingericht zodat er meer data opgehaald kan worden uit je dagelijks gebruik om je voortgang in jouw fitheid bij te houden. Maar ook Samsung timmert hard aan de weg met S Health. Afgelopen jaar was het jaar van de smartbands en fitnesstrackers voor de telefoon en liet je telefoon nog meer dan voorheen bijhouden hoe fit jij bent. Ideaal voor de goede voornemens!

 

Wearables worden volwassen

Vorig jaar hadden we tijdens het jaaroverzicht al aandacht besteed aan wearables. In 2013 bracht Samsung de Samsung Gear uit en kwam Sony met de SmartWatch 2. Na deze aftrap is afgelopen jaar de wearable revolutie begonnen: Samsung heeft 6 smartwatches aangekondigd (waarvan 5 met het eigen besturingssysteem Tizen), LG heeft 2 smartwatches op de markt gezet, Motorola viel op met de Moto360 en de veelal besproken Apple Watch is eindelijk aangekondigd.

smartwatch

Om de wearables volwassener te maken, heeft ook Google zich in de strijd gemengd. 2014 was het geboortejaar van Android Wear, Googles’ eigen besturingssysteem die gebaseerd is op het Android 5.0 platform. De software kan zich aanpassen aan alle verschillende formaten schermen en maakt voor het eerst ronde touchscreens mogelijk. Een smartwatch hoeft nu niet meer op een halve computer te lijken, maar kan ook lijken op een klassiek horloge. De LG G Watch R heeft een volledig rond scherm met een strakke ring om het scherm, zodat het lijkt alsof je een gewoon analoog klokje draagt.

 

Samsung Experience Stores

Als een merk afgelopen jaar niet stil gezeten heeft, was dit Samsung wel. Samsung en Dixons Carphone, het moederbedrijf van Phone House, hebben in Europa zestig Samsung Experience Stores geopend. In deze winkels kunnen klanten terecht om de samenwerking tussen verschillende Samsung producten te ervaren en alle nieuwste Samsung gadgets te testen. Ook zijn deze winkels een offieel Samsung reparatiepunt, zodat iedereen er terecht kan met vragen over hun Samsung product. In Nederland zijn er op het moment zes Samsung Experience Stores: In AmersfoortAmsterdamApeldoornDen HaagEindhoven en in Haarlem.

04DO6116

Ook heeft Samsung afgelopen jaar haar designstrategie onder de loep genomen. Waar de Samsung Galaxy S5 van buitenaf veel lijkt op een waterdichte versie van de Galaxy S4, heeft de fabrikant later in het jaar aangekondigd dat ze over gaan op een nieuw design. Nieuwe Samsung smartphones als de Samsung Galaxy Alpha en de Note 4 hebben een metalen rand gekregen, waardoor de telefoons steviger aanvoelen. Samsung lijkt geheel van het plastic afgestapt te zijn en gaat zich meer richten op premium smartphones.

 

Tot slot

Er is afgelopen jaar veel gebeurd in telecomland, te veel op in een blogpost op te noemen. We hebben het nog niet eens gehad over het feit dat Nokia officieel overgenomen is door Microsoft, de revolutie van het supersnel laden van je telefoon (Note 4/Nexus 6), de Extreme Battery Power Saving Modes, het platte design van Android 5.0, de Laser-autofocus van de LG G3 en de zelfhelende achterkant van de LG G Flex. Waarschijnlijk hebben we zelfs nog een aantal dingen gemist. Het was een mooi jaar met veel nieuwe ontwikkelingen, wat ons goede hoop geeft voor de ontwikkelingen van volgend jaar. Wat vind jij het ultieme hoogtepunt van 2014?

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant