Opladen van smartphone in de nacht kan brand veroorzaken

Volgens de brandweer en verzekeraars is een oververhitte accu van een smartphone één van de belangrijkste oorzaken van huisbranden. Wanneer je van huis bent of ligt te slapen wordt de kans op brandgevaar omdat je niet waar kan nemen of er sprake is van oververhitting. 

Dat stelt het Verbond van Verzekeraars vandaag in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden. Op het moment dat je smartphone is opgeladen en deze langer in de lader blijft zitten, wordt de kans groter dat je accu oververhit raakt of de lader zelf oververhit raakt. Daarnaast heeft het altijd de voorkeur om zelf aanwezig te zijn op het moment dat je smartphone wordt opgeladen. Wanneer je van huis bent of ligt te slapen is de kans dat je de oververhitting waarneemt een heel stuk kleiner. Wanneer je telefoon is opgeladen is het verstandig om de stekker er meteen uit te trekken.

Vooral de goedkopere opladers kunnen makkelijk oververhit raken, zeker in combinatie met een ouder toestel. Het advies luidt dan ook om altijd de originele oplader te gebruiken. Vorig jaar werden er nog 24 soorten opladers verboden vanwege brandgevaar door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

De helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektronische apparaten. Natuurlijk is de smartphone niet als enige schuldig, maar volgens algemeen directeur Richard Weurding is er wel een stijgende trend waar te nemen als het om smartphones gaat.

Hoewel het erg handig is om je smartphone ’s nachts op te laden, denk in de toekomst goed na over wanneer je je telefoon oplaadt. Denk daarbij goed na over de oplader die je gebruikt!

Share

Ook interessant