Nieuw wetvoorstel verbiedt Huawei in Amerika

De Amerikaanse telecomprovider AT&T zou worden verzocht om alle commerciƫle banden met de Chinese fabrikant Huawei te verbreken.

Hoewel Huawei niet meer weg te denken is in de Nederlandse markt, denkt de United States of America daar anders over. De Amerikanen maken zich zorgen over de nationale veiligheid als het aankomt op Huawei. De Chinese fabrikant zou namelijk goede banden hebben met de Chinese overheid, iets wat de Amerikanen als verdacht beschouwen. Er zou namelijk afluister- en meekijk apparatuur in de toestellen van Huawei verwerkt zijn.

Wetvoorstel
Congres man Mike Conaway, die op dit moment onderzoek doet naar de bemoeienis van de Russische overheid tijdens de verkiezingen, heeft een wetvoorstel ingediend waarbij alle Huawei en ZTE apparatuur verboden moet worden in alle overheidsinstellingen in Amerika. Daarbij mogen er geen diensten meer worden afgenomen van bedrijven die gebruik maken van de apparatuur van Huawei en ZTE.

Inlichtingdienst
Volgens veiligheidsexperts zou informatie van een Huawei telefoon gedeeld kunnen worden met de inlichtingdienst van China. Als er een vermoeden is dat apparatuur of dienstverlening afkomstig is uit landen die in Amerika niet vertrouwt, dan mogen de apparatuur en diensten verboden worden. Naast apparatuur uit China is Amerika ook erg kritisch op apparatuur dat uit Rusland komt.

Procedure
Er moet nog wat gebeuren voordat het wetvoorstel aangenomen kan worden. Zo zal Conaway goedkeuring moeten krijgen van een commissie die gaat over de hervorming van de overheid. Daarna zal het voorstel door het huis van afgevaardigden moeten komen en dient het Amerikaanse senaat in te stemmen met het voorstel.

Mike Conaway

Share

Ook interessant