De nieuwe LG G3 beschikt over een 13 megapixel camera met optische stabilisatie en een laser autofocus. Wat? Een laser? Ja, en het is niet alleen een marketingstunt. Je maakt er merkbaar sneller foto’s mee!
De Koreaanse fabrikant LG is niet bang om out-of-the-box te denken. Ze zijn het merk met de eerste 3D telefoon, de eerste buigbare telefoon, de eerste smartwatch met Android Wear en kwamen met de LG G2 als eerst met knoppen op de achterkant. Ook de LG G3 haalt het onderste uit de kan met een Quad-HD display en een laser autofocus voor snellere foto’s. Maar hoe werkt deze techniek?
De techniek
Ken je de digitale afstandsmeters waarbij mensen in de bouw of interieurdesign in één keer kunnen aflezen hoe groot een ruimte is? De laser autofocus van LG werkt in principe hetzelfde. Op het moment wanneer je een foto wil maken zendt de module naast de camera meerdere infrarood signalen uit die op het te fotograferen object weerkaatsen. Deze signalen zijn geheel veilig, in tegenstelling tot de goedkope laserpennen die oogschade kunnen aanrichten.
De telefoon meet de tijdsduur van het moment van zenden tot het moment dat de terug gekaatste stralen de telefoon weer bereikt om de afstand tot een object te meten. Hierdoor weet de telefoon waar het focuspunt van de camera moet liggen. Dit alles gebeurt allemaal in een fractie van een seconde. Om preciezer te zijn: de LG doet er welgeteld 0,276 seconde over voordat de locatie bepaald is.
Concurrentie
De Samsung Galaxy S5 en de HTC One (M8) maken gebruik van andere autofocus-technieken die met 0,3 seconden niet veel langzamer zijn dan de Laser Autofocus van de LG. Samsung heeft in de S5 de Phase Detection Autofocus (wordt onder meer in spiegelreflexcamera’s gebruikt) geplaatst en de HTC One M8 gebruikt de Duo Camera om sneller scherp te stellen.
Desalniettemin is de Laser autofocus van LG een knap staaltje werk. Door een laser te gebruiken kan er sneller en preciezer gefocust worden op een object, waardoor je minder snel je ‘money shot’ mist. Omdat er continu met de laser gefocust wordt houd je ook de focus vast; het focuspunt blijft niet hangen.
Ben je niet onder de indruk? Bekijk hieronder het filmpje om de laser autofocus in werking te zien in vergelijking met een ‘normale’ smartphone autofocus.