iOS 9 – nog slimmer en stabieler

iOS 9 is breed verkrijgbaar voor de iPhone en iPad. De nieuwste versie van iOS is onder andere slimmer, stabieler en heeft een betere accuduur dan voorheen. Ook zijn er een aantal aanpassingen gedaan voor iPads. 

iOS 8 was een minder groot succes dan Apple van tevoren gehoopt had. Het installatiebestand was ruim vier GB (!), waardoor veel gebruikers hun telefoon grotendeels leeg moesten halen om eenmaal de software te installeren. Bij iOS 9 is de update maar 1,3 GB vereisen. Maar ook onder de motorkap is iOS stabieler en sneller geworden en dit zorgt ook voor een betere accuduur. De iPhone doet standaard een uur langer met de batterij, wat extra verlengd kan worden met de Low Power-mode. Hierdoor worden een aantal achtergrondprocessen gestopt, waardoor de batterijduur met maximaal 3 uur verlengd wordt.

 

3 iphones siri

Spotlight en Siri worden slimmer

De zoekfunctie Spotlight is weer terug in het linker venster van je homescreen en is verder uitgebreid. App-ontwikkelaars kunnen ondersteuning voor Spotlight in hun app zetten, waardoor er nu ook gedeeplinkt wordt naar informatie binnen een app. Zoek je bijvoorbeeld een lekker recept, zoekt Spotlight jouw  recepten-apps door om het gewenste gerecht te vinden. Vanuit hier kun je vervolgens de app op het gewenste recept opstarten.

De virtuele spraakassistent Siri, die pas sinds enkele maanden in het Nederlands verkrijgbaar is, is bij de nieuwe update ook een stuk slimmer. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar een specifieke fotoreeks (bijvoorbeeld de vakantiefoto’s van augustus) en Siri opent vervolgens deze map.

Maar dat is nog niet alles: Siri wordt uitgebreid met de functie Proactive Assistant, waardoor je telefoon echt slim wordt. Siri houdt bijvoorbeeld rekening met het verkeer wanneer je een herinnering ingesteld hebt. Als je door een onbekend telefoonnummer gebeld wordt, helpt Siri door het telefoonnummer automatisch in de ontvangen e-mails op te zoeken. Siri onthoudt ook dat wanneer je elke ochtend gaat hardlopen, dat je hier een bepaalde playlist voor gebruikt. Wanneer je dan ’s ochtends de oordopjes inplugt speelt de telefoon automatisch deze playlist af.

Siri geeft suggesties wie je voor bepaalde meetings uit moet nodigen, komt met tips welke apps wellicht interessant zijn om te downloaden en geeft aan welke apps voor dat tijdstip van de dag handig zijn. En dit is allemaal voor het gemak van de gebruiker: deze informatie blijft gewoon anoniem op de iPhone staan en zal niet met Apple gedeeld worden. Er wordt niks gedeeld met jouw Apple ID.

 

 

apps

Updates in apps

Notities
Apple heeft een aantal apps een mooie update gegeven. Vooral de Notities app is een stuk beter bruikbaar geworden. Waar voorheen de app voornamelijk op tekst stuurde, is het straks makkelijker om foto’s te plaatsen en kun je checklists toevoegen. In de tekst zelf kun je nu ook andere lettergroottes toevoegen om een onderscheid te maken in de tekst. En wil je even snel een aantekening maken, kun je dit voortaan ook zelf met je hand tekenen.

Passbook
De app Passbook gaat vanaf iOS9 verder onder de naam Wallet en bevat ook de informatie van Apple Pay. Het wordt dus een echte portemonnee waarmee je betalingen kunt verrichten en je al je klantenkaarten opgeslagen hebt. Helaas moeten we alleen nog even wachten met de perfecte uitvoering hiervan. Apple Pay is nu al wel verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk, maar er is nog niks bekend over de Benelux.

Kaarten
De Kaarten app wordt in een select aantal steden uitgebreid met OV-informatie, maar helaas nog niet in Nederland. In iOS9 is het openbaar vervoer inzichtelijk in Berlijn, Londen en diverse steden in de VS en China. De Kaarten app geeft ook advies over de dichtstbijzijnde in- of uitgang van jouw station, wat erg handig kan zijn tijdens een vakantie in een vreemde stad. En de app geeft ook meer informatie over de steden: op basis van jouw locatie krijg je informatie over de dichtstbijzijnde Apple Pay locaties, restaurants en winkels.

Nieuws
Apple heeft ook de nieuwe app Nieuws geïntroduceerd, die in plaats komt van de huidige Kiosk-app. In plaats van enkel grote media te pakken, kun je voortaan ook kleine websites en blogs volgen, vergelijkbaar met Flipboard. De eerste uitvoering bevat echter nog geen Nederlandstalige websites, maar wel een groot aantal internationale blogs.

 

ipad video

Op de iPad

iOS 9 heeft voor de iPad Air 2 een leuke extra. Het is namelijk mogelijk om twee apps naast elkaar te draaien! Beide apps zijn actief op de voorgrond en kunnen synchroon naast elkaar gebruikt worden. Ook is het hierbij mogelijk om informatie van de ene naar de andere app te slepen. Op de andere iPads is het wel mogelijk om picture-in-picture video’s te kijken of te videochatten, zodat je tijdens een Facetime gesprek niet het hele scherm kwijt bent. Maar de echte Splitview functie is helaas niet beschikbaar.

Ook het toetsenbord van de iPad is uitgebreid. Het toetsenbord fungeert als trackpad wanneer je er met twee vingers overheen gaat en de functies kopiëren en plakken hebben hun eigen knoppen boven het toetsenbord gekregen.

 

Beschikbaarheid

iOS 9 is beschikbaar voor onderstaande apparaten:

– iPhone 4s
– iPhone 5
– iPhone 5c
– iPhone 5s
iPhone 6
– iPhone 6 Plus
– iPhone 6s
iPhone 6s Plus
– iPod Touch (5e generatie)
– iPad 2
– iPad (3e generatie)
– iPad (4e generatie)
– iPad Air
– iPad Air 2
– iPad Mini
– iPad Mini 2
– iPad Mini 3

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant