iOS 8 is de nieuwste versie van Apples’ eigen besturingssysteem. Een grote visuele verandering als bij de overstap naar iOS 7 is het niet, maar onder de motorkap is er veel veranderd. Wat zijn de grootste veranderingen van iOS 8 ten opzichte van de voorgaande versies?
Meer vrijheid
Over het algemeen zijn we zeer enthousiast over de aanpassingen van iOS8, al doet de software ons op veel vlakken aan Android denken. De software is veel toegankelijker voor eigen aanpassingen en werkt nog intuïtiever, er is een uitgebreide keuze aan gezondheidstoepassingen en je kunt nu eindelijk je apps delen met je gezin, zonder aan dubbele kosten te zitten. Voorheen kon je apps delen door je Apple-ID aan familieleden te geven, nu is dat niet meer nodig. Wel moet je hele gezin op dezelfde credit card aangemeld zijn.
Slimme notificaties
In iOS 8 kun je binnenkomende berichten direct vanuit de notificatiebalk behandelen, zonder je openstaande applicatie af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen de berichten te lezen, als gelezen te markeren of direct te verwijderen. Je hebt ook toegang tot deze functies vanuit het lock-scherm, zonder eerst je telefoon te ontgrendelen.
Widgets
Widgets in de notificatiebalk kenden we al in iOS 7, maar nu kun je deze losse programma’s ook zelf indelen en is het zelfs mogelijk om widgets van externe partijen te downloaden. Widgets op je hoofdscherm, zoals we het kennen bij Android, zijn helaas niet mogelijk.
Spraakherkenning
Ook heeft je iPhone sinds iOS 8 wel een Nederlandse spraakherkenning! Sinds de update van iOS 8.3 is Siri in het Nederlands (zie hieronder), maar je kunt ook hele berichtjes voorlezen in plaats van te typen. We hebben het even uitgetest en het werkt beter dan verwacht, gelijk de eerste zin werd foutloos van spraak naar tekst geconverteerd.
Toetsenbord
Het toetsenbord van iOS is met QuickType ook slimmer gemaakt. Het toetsenbord kijkt nu naar veelgebruikte woorden in bepaalde apps en helpt je sneller te typen. Deze functie is op het moment helaas nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar wij kunnen met iOS 8 wel toetsenborden van externe partijen downloaden. Download bijvoorbeeld Swype en typ net zoals je gewend bent op een Samsung telefoon.
Email
De sleep functie in Apples’ email app werkte al goed, maar nu zijn de functies verder uitgebreid. In iOS 7 kreeg je met een sleep over een bericht de knoppen ‘Meer’ en ‘Archiveer/Prullenmand’ en kreeg je niks te zien als je naar rechts sleepte. In iOS 8 krijg je met een sleep naar links de knoppen ‘Meer’, ‘Markeer’ en ‘Archiveer/Prullenmand’, met een sleep naar rechts kun je de email als gelezen markeren. Dit moet met de huidige bèta nog voorzichtig gebeuren. Als je te enthousiast sleept, verwijder je een bericht in één keer. Dat zal waarschijnlijk bij een volgende versie niet meer het geval zijn.
Favoriete contacten
Wanneer je dubbel op de home knop drukt, zie je nu boven de openstaande programma’s direct je recente en favoriete contactpersonen. Dit maakt het mogelijk om vanuit je taakbeheer een contactpersoon direct te bellen, sms’en of Facetimen. Graag hadden we gezien dat je in de dialer ook direct via ‘sms-taal’ een naam in kon typen, zoals we gewend zijn bij Android, maar dat heeft Apple nog niet ingebouwd. Gewone contacten moet je nog steeds zoeken via het standaard zoekveld.
Accugebruik
Een kleine aanpassing, maar wel handig, zijn de aanpassingen in het accugebruik. In iOS 7 kreeg je alleen te zien hoe lang je accu mee gaat, in de nieuwe versie zie je per app hoeveel een programma van je accuduur weg gesnoept heeft.
Camera
De camera-app heeft ook een aantal veranderingen ondervonden. Tijdens het filmen is het mogelijk om een Time-lapse te maken waarmee je een lang filmpje versneld afspeelt. Het is een grappige optie voor een keer, maar in praktijk houdt dit in dat je de telefoon een hele tijd stil moet houden om te filmen, wat niet veel gebruikers veel zullen doen.
Veel interessanter zijn de extra bewerkmogelijkheden van de foto’s. Bij iPhones was het al mogelijk om de afbeelding te croppen, de rode ogen te verwijderen, de kleuren te verbeteren en filters toe te passen. Nu kun je ook de foto recht trekken en de kleur en contrast aanpassen. Apple heeft hiermee een aantal handige opties uit het (betaalde) programma iPhoto gehaald, die het nabewerken van foto’s veel makkelijker maakt.
Health
Een van de meest besproken geruchten uit iOS 8 is de Health-app. Net als Samsung richt Apple ook de pijlen op de gezondheid van haar gebruikers. Apple doet het op één van de meest uitgebreide mogelijkheden tot nu toe: via de Health app. Deze app houdt bij wat jij belangrijk vind en geeft overzichtelijke grafieken van de voortgang. Houd je slaappatroon bij, je BMI, het aantal calorieën, of ga veel specifieker kijken naar je medicijngebruik. Het kan allemaal. Klik hier voor de complete lijst met health-mogelijkheden in iOS 8.
Hiernaast kun je ook je Medische contactgegevens aan de telefoon koppelen. Deze gegevens zijn zelf in te vullen en kunnen vanuit het lock-scherm opgevraagd worden. In deze lijst kun je een contactpersoon in nood aanwijzen, aangeven op welke medicatie je zit en je allergieën opsommen, maar ook weergeven of je donor bent en wat je bloedtype is. Klik hier om te zien welke gegevens je hier allemaal in kunt vullen.
Apple heeft nog geen apparaten waarmee al deze gegevens gemeten kunnen worden, maar het kan al wel een hint zijn wat er allemaal aan gaat komen. Of ondersteunende apparaten vanuit Apple zelf gaan komen of dat Apple meer samen gaat werken met externe bedrijven, is niet bekend.
Siri in het Nederlands
De spraakassistent Siri staat al sinds de iPhone 4S op de telefoon, maar tot voor kort kon je niks met deze Engelstalige toepassing. Sinds de iOS 8.3 update is het nu eindelijk mogelijk om Siri ook in het Nederlands in te stellen. Vraag bijvoorbeeld naar “Tapas in Amsterdam” en Siri laat je alle tapasrestaurants in Amsterdam zien. Ook kun je sneller berichtjes sturen naar bijvoorbeeld je vrienden en familie, door gewoon te zeggen: “Zeg tegen [naam] dat ik later ben”.
Je kunt Siri gebruiken voor de volgende opdrachten:
– Mensen opbellen
– Muzieknummers afspelen
– Berichten sturen naar contactpersonen
– Afspraken inplannen in agenda
– Herinneringen instellen
– Locaties opvragen
– E-mail versturen naar contactpersonen
– Aandelenkoersen opvragen
– Weerbericht opvragen
– Wekker instellen
– Zoeken op het web
– Notities maken
– Adresboek bekijken
– Algemene vragen stellen
– Apps opstarten
– Instellingen aanpassen
Hoe installeer je een iOS-update?
Je iOS device geeft zelf aan wanneer er een nieuwe update is. De datum en tijd verschilt per telefoon, aangezien dezelfde update voor heel de wereld beschikbaar is. Wil je de melding toch voor zijn, kun je handmatig kijken er al een update voor jouw telefoon beschikbaar is. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
Let op! Maak voordat je aan de update begint eerst een back-up van je gegevens. Download vervolgens de update over Wi-Fi. Het zou zonde zijn als je door de software-update door je databundel heen gaat.
Beschikbaarheid:
iOS 8 is geschikt zijn voor de volgende apparaten:
- iPhone 4s
- iPhone 5
- iPhone 5c
- iPhone 5s
- iPhone 6
- iPhone 6 Plus
- iPod Touch (5e generatie)
- iPad 2
- iPad (3e generatie)
- iPad (4e generatie)
- iPad Air
- iPad Air 2
- iPad Mini
- iPad Mini 2
- iPad Mini 3