Instant foto sharing: Van tintype naar de Google bril

Afgelopen week deelde Martijn de belangrijkste ontwikkelingen van   “The Next Web Conference 2013” met jullie.  Met gepaste afstand veroverde de Google Glass  de nummer 1 positie wat betreft aandacht in dat artikel.  Naast dat je vanaf nu feitelijk alles en iedereen binnen no-time kunt scannen en analyseren maakt deze super bril het ook mogelijk, om letterlijk met een knipoog een foto met de rest van de wereld te delen.  Nog makkelijker en nog sneller dan nu met Instagram. In dit artikel neem ik jullie mee in de roemruchte geschiedenis van meer dan 150 jaar ” instant foto sharing” .

Tintype  (1853)
De allereerste versie van een direct af te beelden foto werd tintype genoemd. Tintype werd door  Alexander Martin in Frankrijk uitgevonden, later dat decennium werd het patent ook verkocht aan Engeland en de Verenigde Staten. Het principe van tintype hield in dat een positief van een foto direct afgebeeld werd op een stenen ondergrond. Hoewel je een tintype afbeelding niet direct met honderden vrienden kon delen had het wel degelijk een sociaal karakter. Tintype werd namelijk gezien als de voor het gewone volk betaalbare  variant van de foto  en was enorm populair op kermissen, begraafplaatsen of jaarmarkten! Op bepaalde plekken of van gedenkwaardige gebeurtenissen moest ook toen dus al een eeuwige herinnering gemaakt worden.

 

 

 

 

Vakantiekiekje van de kids anno 1850

Polaroid (1948)
In 1948 bracht het bedrijf Polaroid de gelijknamige Polaroidcamera op de markt. Het bijzondere aan deze camera was dat het apparaat direct na het maken van de foto een afdruk daarvan kon maken. De Polaroidcamera kan gezien worden als de allereerste echte instant camera en wordt tot op de dag van vandaag  nog voor commerciële doeleinden gebruikt.  Hoewel het we het technische proces niet in deze blog gaan uitleggen werkt een Polaroidcamera in de praktijk vrij simpel.  De fotograaf drukt op een knop, er komt een blanco foto uit waarop na 60 seconden de daadwerkelijke foto op wordt afgebeeld.


 

 

 

 

Marilyn Monroe, de Kim Kardashian van de  jaren 50/60, liet zich maar wat graag met een Polaroid Camera fotograferen!  Hoewel haar exacte aantal fans en followers niet bekend waren,  wist ze wel dat haar populariteit door veel van zichzelf te laten zien alleen maar groter zou worden!

 

 

One-Hour foto’s (1970)
Een grote revolutionaire gebeurtenis kunnen we de komt van binnen 1 uur te ontwikkelen foto’s niet noemen. Dat het destijds als bijzonder handig ervaren werd kan wel gezegd worden.  Een uurtje wachten op kwaliteitsfoto’s maakte het bijvoorbeeld mogelijk om op huwelijken al redelijk snel de eerste trouwfoto’s op te hangen! Zo kon een bruid wat sneller haar jurk vervangen door een wat comfortabelere outfit om aan het feestgedruis mee te doen, zonder dat ze bang hoefde te zijn dat haar bijzondere dag niet bijzonder genoeg op de gevoelige plaat zou staan.

Instagram (2010)
Instagram is  vandaag de dag de moeder aller foto apps en wereldwijd een superhit. Het principe van Instagram is heel erg simpel: Je maakt een foto en kiest voor de  filter  waarvan jij vindt dat die de foto het beste kan opleuken. Zo kun je die leuke strandfoto met je vrienden van een nostalgisch jaren ’70 tintje voorzien of juist dat welverdiende lentebiertje op het terras nog vrolijker vastleggen dan voorheen!  Natuurlijk kun je deze foto’s supermakkelijk en razendsnel delen met al je vrienden via Facebook.  Let maar eens op hoe snel de thuisblijvers dan naar je toe komen! Op dit moment heeft Instagram wereldwijd meer dan 80 miljoen gebruikers en is het platform zelf in 2012  overgenomen door niemand minder dan Facebook voor 1 miljard Dollar.  Instagram is anno 2013 dan ook eerder een sociaal netwerk te noemen dan een foto applicatie. Ohja…. voor ouders die zich afvragen waar hun tieners opeens zijn heen gevlucht nadat ze zelf  met  Facebook zijn begonnen?Juist! Instagram!

 

 

 

 

Kim Kardashian, de Kim Kardashian van 2013, lijkt het ook niet erg te vinden om zo nu en dan een instant foto van haarzelf te delen via de verschillende social netwerken. Daar waar Merelyn in de jaren 50 een poloraid liet maken maakt Kim veelvuldig gebruik van Instagram. Aantal Followers? Meer dan 8 miljoen!

 

Google Glass (2013)
Hoewel we   hier en  hier al genoeg lovende dingen  hebben geschreven over Google Glass gaan we toch nog eventjes in op de instant foto functies.  De camera functies waarmee het allernieuwste technische snufje van s ’werelds populairste zoekmachine meet kan koketteren zijn dan ook de moeite waard.  Andere mensen kunnen bijna letterlijk vanuit jouw ogen meekijken met wat jij allemaal ziet. Hoewel dit natuurlijk voor zowel foto’s als video’s geldt lijkt het direct delen van visualiteiten  hiermee toch een nieuwe dimensie aan te tikken.  Hieronder dan nog 1 keer het demofilmpje!

Het staat jullie overigens vrij om de mooiste Instagram foto’s te sturen naar socialmedia@phonehouse.nl! Wie weet zie jij jezelf dan wel terug op onze  Facebookpagina!

 

Share

Peter

Google+ Facebooken, twitteren en apps uittesten. Dat zijn de alledaagse zaken die je als social media moderator van Phone House voor je kiezen krijgt. Heel vervelend allemaal.. maar iemand moet het doen! Voordeel voor jullie is dat alleen de nuttigste apps en de leukste accessoires op dit blog vermeld worden. Heb je suggesties, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stuur ze via socialmedia@phonehouse.nl naar Peter en hij voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant