HTC One M9: meer power in hetzelfde stijlvolle ontwerp

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona heeft niet alleen Samsung, maar ook HTC haar nieuwste flagship smartphone aangekondigd: de HTC One M9. De opvolger van de HTC One M8 ziet er van buiten redelijk hetzelfde uit, maar onder de motorkap is er toch best wat veranderd. Wij mochten er even mee spelen en dit zijn onze bevindingen.

Twee jaar terug kwam HTC binnen vallen met één van de meest opvallende smartphones van dat moment: de HTC One. De voor- en achterkant van de telefoon was gemaakt van aluminium, de camera had ‘ultrapixels’ die juist met weinig licht goede foto’s maakte en rond het scherm waren grote boxen voor de beste muziekbeleving. Toen HTC vorig jaar de HTC One M8 aankondigde, wist het bedrijf ons wederom te verrassen met een volledig aluminium frame, een duo-ultrapixel camera en verbeterde speakers die een voller en tot 25% harder geluid produceren. De vraag was dan ook lang wat de volgende stap zou zijn voor HTC.

 

m9drie

 

Design

De HTC One M9 is wederom een echte HTC: het design is overduidelijk herkenbaar en lijkt van buiten misschien wel iets te veel op haar voorganger. Als je de telefoon in de hand neemt vallen twee dingen op: de M9 heeft een duidelijke rand en de duo-camera van de M8 maakt plaats voor een enkele, grotere cameramodule. De nieuwe HTC is iets kleiner en dunner geworden, maar is wel een millimeter breder dan haar voorganger.

De aluminium unibody van de HTC One M8 was een echte eye-catcher. HTC heeft bij de One M9 echter gekozen voor een opstaande rand met knoppen. Deze relatief harde rand is duidelijk te voelen bij het vasthouden, maar dit is mede dankzij de vorm van de achterkant niet storend. Net als de voorgaande HTC telefoons ligt de One M9 weer goed in de hand; het formaat is prettig en het gewicht is goed. Het is geen lichte telefoon maar het voelt daardoor juist extra stevig aan.

De nieuwe rand om de telefoon wordt ook gebruikt voor een kleurcontrast: terwijl de Gun Metal-versie compleet uit een donkergrijze kleur bestaat, heeft de zilveren M9 een goudkleurige rand gekregen. Deze kleur is heel subtiel en we vonden het een stijlvolle kleurcombinatie die de telefoon net wat meer ‘af’ maakt.

zijkanten

In deze rand zitten de poorten voor de sim- en sd-kaart, de fysieke knoppen en een infraroodsensor voor wanneer je de telefoon als afstandsbediening wil gebruiken. De volumeknop bestaat uit twee losse knopjes met daaronder de aan- uit schakelaar. Dat deze schakelaar naar het midden van de telefoon verplaatst is, is voor het dagelijks gebruik zeer logisch. Je ontgrendelt net iets sneller de telefoon. Al is het wel even wennen, aangezien de aan- uit-knop bij de M8 nog boven de volumeknoppen zat.

 

Display en geluid

Aan de voorkant van de telefoon zijn het scherm en de stereo-speakers te vinden. De BoomSound speakers aan de voorkant waren in het verleden al goed, maar ze zijn zelfs nog iets verbeterd. HTC is een partnership aangegaan met Dolby om een 5.1 surround sound effect na te bootsen. Daarnaast ondersteunt de nieuwe telefoon 24-bit audio wat mooier geluid geeft dan cd-kwaliteit. Het geluid van de M9 klinkt inderdaad voller dan voorheen, wat een hele prestatie is! Waar we vorig jaar al enthousiast waren over het geluid van de M8, weet de HTC One M9 nog meer uit de muziek te halen.

Het 5″ Full-HD scherm is bij de HTC One M9 gelijk gebleven aan het display van haar voorganger; er zijn enkel softwarematige kleurverbeteringen gedaan. In tegenstelling tot de trend die de concurrentie volgt, kiest HTC bewust voor een Full HD scherm in plaats van een qHD resolutie. HTC geeft aan dat de pixeldichtheid van 441 dpi voldoende is voor het blote oog en vindt het onzin om hiervoor de accuduur op het spel te zetten. Op het scherm was dan ook weinig aan te merken: de kleuren waren ontzettend helder en er was geen pixel te zien.

 

Software

De HTC One M9 wordt geleverd met Android 5.0 Lollipop in combinatie met de nieuwste versie van de eigen softwareschil Sense. Op de telefoon zit HTC Sense 7, waarmee je alles kunt personaliseren zoals je zelf wilt. Een leuke nieuwe feature in deze nieuwe Sense is dat je thema’s kunt maken op basis van je favoriete foto’s. De telefoon kijkt naar de kleurelementen in jouw favoriete foto en past daar het kleurenschema en achtergrond op aan.

sense

 

Processor en accu

Een van de grootste vooruitgangen van de nieuwe HTC One M9 is wellicht de processor. Waar de HTC One M8 een 2,3 GHz quad-core processor kreeg, heeft de HTC One M9 een octacore processor die bestaat uit een 1,5GHz- en een 2GHz quad-core processor. Deze upgrade is vooral handig voor multitasking: nu Android-apps zwaarder worden bestaat de kans dat een standaard processor meer moeite heeft om meerdere apps vloeiend naast elkaar te draaien. De nieuwe processor is zo geoptimaliseerd dat je zonder moeilijkheden kunt switchen tussen de zwaarste apps.

Terwijl de HTC One M9 geen upgrade heeft in het scherm, wat één van de grootste accu drainers is, heeft HTC er wel voor gekozen om de batterij van meer kracht te voorzien. Goed nieuws, zeker omdat de telefoon er niet dikker van is geworden! De ingebouwde 2840 mAh accu kan het met gemak een dag volhouden, maar als je de telefoon toch een keer te veel hebt gebruikt zorgt de snellaad-technologie ervoor dat je na een half uurtje laadtijd alweer op 60% zit. 

 

Camera

Een van de veelgehoorde klachten over de HTC One M8 was de dual-camera. De ultrapixel technologie, wat ervoor zorgt dat er tot 300% meer omgevingslicht op de sensor kan komen, deed het vooral goed in situaties met weinig licht. Helaas viel de kwaliteit overdag tegen, wanneer mensen foto’s van de omgeving wilden maken. Deze ultrapixel camera is niet helemaal verdwenen uit de telefoon, maar is nu verplaatst naar de voorkant. De frontcamera doet het nu extra goed in low-light situaties zodat je tijdens het uitgaan nog steeds prachtige selfies kunt maken, zonder een flitser nodig te hebben.

camera zelf

 

De hoofdcamera van de HTC One M9 heeft een upgrade gekregen naar 20 megapixel met een dual-LED flitser. Dit is een welkome verandering in de strategie van HTC. De ultrapixel camera uit de voorganger voldeed wel, maar viel tegen in vergelijking met de concurrentie. De nieuwe camera heeft een grotere sensor, een krasvaste saffieren lens en een diafragma van f/2.2, zodat je ’s avonds minder snel een flitser nodig hebt.

HTC heeft ook gedacht aan de betere fotografie-enthousiast. Het is mogelijk om de foto’s in RAW-formaat te schieten, waardoor je de foto’s de computer goed kunt bewerken. Ook voor filmen is de telefoon meer dan geschikt. Zowel in Full HD als in 4K-resolutie zijn de kleuren helder, accuraat en met weinig ruis. Zie als voorbeeld onderstaand filmpje van GSMarena, omdat wij tijdens de beurs geen foto’s en video’s van de telefoon konden halen.

Tot slot

Van buiten lijkt het alsof de HTC One M9 geen grote vooruitgang is, maar als je verder dan het uiterlijk kijkt vallen gelijk een aantal dingen  positief op. HTC heeft goed naar de klanten geluisterd door de camera in de telefoon aan te passen. De ultrapixel camera aan de achterkant voldeed voor mooie foto’s, maar bleef achter op de concurrentie bij gebruik overdag. De nieuwe 20 megapixel camera pakt de draad weer volledig op en wist ons te verbazen met de foto- en filmkwaliteit. Fotografieliefhebbers zullen ook vooral blij zijn met de RAW-functie, waarmee je nog beter de foto’s kunt bewerken. Ben je meer van de goede muziek, dan is de HTC One M9 ook wat voor jou. De BoomSound speakers aan de voorkant geven een geweldig geluid, zelfs nog beter dan het geluid dat de HTC One M8 gaf.

Daarnaast heeft HTC de telefoon ook onder de motorkap een goede upgrade gegeven. De fabrikant is gebleven bij hetzelfde scherm maar dan wel met een zwaardere processor en een betere accu. Het is natuurlijk even afwachten totdat de telefoon werkelijk op de markt is, maar dit zou moeten betekenen dat de HTC nog langer op de accu mee gaat. Zit je dan toch zonder batterij? Prik je telefoon dan een half uur in de lader voor 60% extra batterijduur.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant