Is het einde van SMS in zicht?

Is het einde van sms in zicht? De SMS-berichten die vroeger ons beltegoed opslokten alsof het niks was, nemen tegenwoordig flink in populariteit af. Het lijkt nog als gisteren dat je een sms-bundel van 1.000 sms’jes afsloot om de kosten van je abonnement binnen de perken te houden. En dat lijkt nu allemaal ten einde. De reden? Messaging apps als WhatsApp. 

Afgelopen week heeft WhatsApp de cijfers van hun groei naar buiten gebracht. De messaging dienst heeft wereldwijd 700 miljoen actieve gebruikers, een groei van 200 miljoen over het afgelopen half jaar. Dagelijks versturen we wereldwijd 50% meer berichten via WhatsApp alleen dan dat we via SMS doen. De dienst van Facebook is verantwoordelijk voor het sturen van 30 miljard berichten per dag, terwijl er wereldwijd ‘maar’ 20 miljard sms’jes verstuurd worden. Zelfs nu veel providers hun klanten onbeperkt laten sms’en, blijft het aantal verstuurde sms dalen.

Diensten als WhatsApp blijven groeien, en flink ook! Door de flinke prijsdaling van smartphones – tegenwoordig heb je al een smartphone voor een paar tientjes – zal het aantal gebruikers van feature phones (de traditionele telefoon) elk jaar afnemen. Waar er in 2012 wereldwijd nog ruim 58% feature phones verkocht zijn, verwacht onderzoeksbureau IDC dat er in 2017 nog maar 33,6% in omloop zijn!

Westerse landen als Nederland zijn al grotendeels over op smartphones: volgens onderzoeksbureau TelecomPaper gebruikt driekwart van de Nederlanders een smartphone. De aanschafkosten van een smartphone zijn een grote dreiging voor de SMS: het maakt voor WhatsApp niet uit of je een duurdere telefoon als de iPhone 6 of Galaxy Note 4 gebruikt of een goedkopere smartphone als een Galaxy S4 Mini. Het is tegenwoordig bijna makkelijker en goedkoper om een smartphone aan te schaffen en te WhatsAppen in plaats van te SMS’en. Je koopt een goedkope prepaid smartphone en kunt al appen via WiFi.

 

In perspectief

Dat WhatsApp groot is, is ongetwijfeld waar. Maar hoe groot is de messaging dienst? Hieronder staan enkele feitjes over WhatsApp uitgelicht om de grootte in beeld te brengen. Wat verwachten jullie? Is het einde van SMS in zicht? En SMS’en jullie nog?

infographic groei whatsapp

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant