Facebook Privacy: hoe scherm je persoonsgegevens af?

Iedere keer wanneer de algemene voorwaarden van Facebook worden aangepast komt er veel ophef over de wijziging. Overal staat immers dat Als je de voorwaarden goed leest, staat er overal dat je privégegevens gebruikt kunnen worden. Erger nog: Facebook heeft carte blance om jouw foto’s en video’s zonder toestemming te gebruiken voor commerciële doeleinden! Maar, klopt dat dan ook wel? Geek Squad Agent Sander neemt een kijkje naar de nieuwe voorwaarden en komt met tips voor het afschermen van je privacy.

 

Wat verandert er?

Op 1 januari 2015 gaan de nieuwe algemene voorwaarden van Facebook van kracht. Hierin valt het volgende artikel op:

 artikel 2.1: Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.

 

Natuurlijk staan er meer dingen in vermeld, maar dit is het voornaamste artikel waar nu naar gewezen wordt. Veel mensen lezen hierin dat Facebook al je gegevens mag doorverkopen, wanneer je vanaf 1 januari 2015 het sociale medium gebruikt. Wat er echter staat, is dat Facebook dit mag doen mits je dit in je privacyinstellingen aan hebt staan. Jij hebt als eindgebruiker van Facebook nog altijd zelf de regie in wat er kan worden gebruikt.

 

Ook vallen veel mensen over het volgende artikel:

artikel 9.1Je geeft ons toestemming je naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals een merk dat je leuk vindt) te gebruiken voor commerciële, gesponsorde of gerelateerde inhoud die door ons wordt aangeboden of verbeterd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf of een andere entiteit toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen, zonder dat je daarvoor compensatie krijgt. Als je een specifieke doelgroep hebt geselecteerd voor je inhoud of informatie, respecteren we bij het gebruik je keuze.

In dit artikel is vooral de laatste zin belangrijkst. Zolang je jouw informatie op “Openbaar” hebt staan, mogen derden deze informatie gebruiken. Als dit niet het geval is, mag dit niet.

Eigenlijk verandert er weinig aan de artikelen waar men nu over valt. Als je de oude voorwaarden naast de nieuwe voorwaarden legt, zul je zien dat er vooral wat aan het taalgebruik gedaan is. Bijvoorbeeld de zin ‘Beleid inzake gegevens’  is nu veranderd in ‘gegevensbeleid’. Artikel 9.1 is zelfs in zijn geheel onveranderd. Dit heb ik gecontroleerd via http://www.diffnow.com/, een website waar je verschillen in documenten kan bekijken.

Facebook privacy instellingen

Dat de artikelen praktisch onveranderd zijn, neemt niet weg dat je de privacyinstellingen kunt nalopen en eventueel overwegen of je dit aan moet passen. Sterker nog; we kunnen het alleen maar aanraden! Begin bijvoorbeeld bij de handige Facebook privacy checker, rechts bovenin de blauwe balk:

1blauwe balk

Als je op de bovenste knop drukt (die vrolijke dino achter de laptop), krijg je een overzicht te zien wie er bij jouw informatie kan komen. Controleer hier vooral stap 2: de apps. Ook deze hebben hun eigen privacy instellingen en zouden nog wel eens op ‘Openbaar’ kunnen staan. Dit kan je aanpassen naar ‘Vrienden’ of ‘Alleen ik’. Je kunt een app en de volledige Facebook geschiedenis ook verwijderen door op het kruisje te klikken.

1-1

Onder de optie ‘Wie kan mijn inhoud zien?’ de volgende optie vinden:

2

Deze functie laat jouw Facebook pagina zien zoals hij door onbekenden te bekijken is. Dit is dus ook de informatie die Facebook op 1 januari 2015 mag gebruiken voor hun advertentieprogramma, als je vanaf die datum actief Facebook gebruikt.

 

Hoe pas ik mijn privacyinstellingen aan?

Als je niet tevreden bent over wat er allemaal openbaar staat, kun je dit nog altijd aanpassen. Druk bovenaan je Facebookpagina op het slotje en druk op ‘Bekijk meer instellingen’. Nu kom je bij je Privacyinstellingen, die we hieronder nader zullen toelichten:

Wie kan mijn inhoud zien?
Hier pas je aan wie jouw berichten kunnen zien. Dit kan op ‘Openbaar’ of ‘Vrienden’ staan. Je kunt dit ook voor een gerichte groep vrienden beschikbaar maken, maar dit kan je beter selecteren wanneer dat van toepassing is voor een specifiek bericht die je bijvoorbeeld niet aan je baas wilt laten zien.

In het Activiteitlogboek staan al jouw eigen berichten of de posts waar je op gereageerd hebt met een reactie of een Vind-ik-leuk. Hier kun je duidelijk zien welke handeling onder welke privacyinstelling zit. Let wel op dat als een bericht van een vriend op openbaar staat, dat jouw reactie dus ook openbaar wordt. Dit verandert alleen als jouw vriend besluit zijn of haar privacyinstellingen aan te passen, of als jij je reactie verwijderd.

De functie ‘Eerdere berichten beperken’ is erg belangrijk. Facebook was ooit volledig openbaar, maar dit is vrij recentelijk naar de standaardoptie ‘Vrienden’ veranderd. Houd er rekening mee dat alle posts voor die overgang nog steeds openbaar staan. Door je oude berichten te beperken pas je dit allemaal aan naar de instelling ‘Vrienden’. Het kan even duren voordat dit in zijn geheel is verwerkt.

 

Wie kan me opzoeken?
Onder dit kopje kun je instellen of je openbare profiel te vinden is in zoekmachines zoals Google of Bing. Standaard staat dit op ‘Ja’. Door dit aan te passen naar ‘Nee’ kunnen mensen je alleen vinden als ze specifiek op Facebook zoeken. Controleer gelijk of je gevonden kunt worden aan de hand van je telefoonnummer of e-mailadres.

Het kopje ‘Tijdlijn en Taggen’ (links van de privacyinstellingen) bevat ook nog een paar privacy gerelateerde opties.  Hier staat bijvoorbeeld de functie ‘Wie kan dingen op mijn tijdlijn zien’ tussen.

 

Tot slot

Het kan zijn dat je geschrokken bent van de algemene voorwaarden van Facebook. Gelukkig kun je zelf bepalen hoe veel er openbaar staat. Bedenk altijd dat gratis diensten niet altijd gratis en vrijblijvend zijn en dat deze partijen toch ergens geld aan moeten verdienen.

Daarnaast heeft Facebook al een tijd rechten in de voorwaarden staan waar wij tot nu toe nog niet van hebben gezien dat het gebruikt wordt. Op het moment hebben wij nog niet gezien dat Facebook andermans foto’s gebruikt voor hun eigen communicatie. Wil je dit tegen gaan? Wees dan kritisch wat je online plaatst en gebruik een watermerk wanneer je zakelijk foto’s plaatst. Vraag jezelf altijd af: wil je wel dat iedereen alles kan zien wat jij doet? Dingen voorkomen is altijd beter dan genezen, maar gelukkig kunnen we onze persoonsgegevens ook afschermen.

Via: Geek Squad Nederland

Share

Agent Sander

Geeksquad agent Sander is, zoals het een ware Geek betaamt, op de hoogte van alle nieuwe technologische ontwikkelingen. Waar het hart vol van is daar loopt de mond van over.

Wil je meer weten over Sander en de andere Geeksquad agents? Neem dan ook eens een kijkje op de Geeksquad website.

Ook interessant