Facebook Home

Met Facebook Home krijgt Facebook na hun  nieuwe tijdlijn en  social search opnieuw een groots aangekondigde softwarupdate. Ditmaal voor Android smartphones. De geruchten gingen dat er een echte Facebook telefoon zou komen, maar dat bleek (helaas) niet het geval te zijn. Een geheel eigen homescreen (startscherm) is wat Facebook Home gaat inhouden. Mark Zuckerberg presenteerde afgelopen woensdag een feature waarmee je jouw Android telefoon ombouwt tot een krachtig sociaal apparaat, zo noemde hij het zelf althans. Het is een starscherm dat dient als extra laag bovenop het Android besturingssysteem. Hieronder de introductie van Facebook.

Voor mensen
Hoe gaat Home het telefoongebruik veranderen? “De telefoons van nu zijn ontworpen voor apps, niet voor mensen”, zo legt Zuckerberg uit en Facebook Home moet dit omdraaien. Makkelijk en snel toegang tot de mensen die voor jou belangrijk zijn.  Home is geen app, maar een scherm dat direct wordt weergegeven. Je hoeft niets te ontgrendelen of te openen.  Alles komt meteen naar je toe en is fantastisch vormgegeven. Scherm vullende foto’s, goed geïntegreerde statusupdates en simpele bediening om te switchen binnen Home of naar apps.

Home ziet er heel gaaf uit en lijkt ook goed te werken door de toegankelijk bediening. Toch zullen er veel gebruikers zijn die liever hun eigen startscherm van hun Android toestel zien met de vertrouwde apps en widgets. Al zal het ook voor echte social fans een goede toevoeging zijn. Niet voor niets is de Facebook app wereldwijd de langst gebruikte applicatie. Zuckerberg: “De Facebook app wordt gemiddeld drie keer langer gebruikt dan andere apps”.

Android
Waarom eigenlijk op Android? Omdat Android een open platform is waar je makkelijk Facebook Home kan integreren, zoals Zuckerberg liet zien met onderstaande afbeelding. Android is gemaakt voor dergelijke integratie, in tegenstelling tot andere besturingssystemen.

Privacy
Naast de kritiek dat Facebook nu je hele telefoon overneemt, kwam ook het onderwerp privacy traditiegetrouw ter sprake. Home gaat door de prominente aanwezigheid namelijk veel van jouw persoonlijke data beheren.Dat is ook wat het een advertentie goudmijn maakt voor Facebook. Zuckerberg reageerde hierop door te zeggen dat Facebook geen informatie van andere apps zal gebruiken en ook locatiegegevens zullen niet worden misbruikt. Facebook houdt echter wel bij welke andere apps er geïnstalleerd zijn en heeft toegang tot systeem berichten. Er komt dus wel meer data binnen bij Facebook dan bij de normale app. Mocht je toch nog bezwaar  hebben vanwege de privacy dan “Kan je Home ook uitzetten of deïnstalleren”  aldus Zuckerberg. Zou wat zijn als dat niet kon.

Meer
Wil je nog meer over Facebook Home weten? Kijk dan naar de live presentatie van Mark Zuckerberg en bekijk gewoon voor de lol nog even deze advertentie. Zelfs in het vliegtuig ontkom je er niet aan.

Facebook Home is vanaf 12 april gratis te downloaden in de Google Play-store voor: HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III, Note II en binnenkort ook voor de HTC One en Samsung Galaxy S4.

We zijn benieuwd naar jouw mening! Wil jij Home graag op je telefoon of juist niet?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant