Aan wie heb jij jouw smartphone eigenlijk te danken?

eerste mobiele telefoon

Vandaag op 9 november vieren wij de dag van de uitvinders. Dankzij deze bijzondere mensen en hun uitvindingen is ons leven een stuk gemakkelijker geworden. Op deze dag sporen we huidige uitvinders aan om door te blijven gaan met innoveren. Tegelijkertijd herinneren we de briljante uitvinders van dingen die wij tegenwoordig heel normaal vinden. Wat dacht je van de smartphone zoals wij deze kennen? Deze was zonder de uitvinder van de eerste mobiele telefoon nooit mogelijk geweest. Daarom brengen wij vandaag een ode aan Martin Cooper!

De uitvinder van de mobiele telefoon

Martin Cooper is geboren in 1928 en groeide op in Chicago. Cooper had een toekomstvisie was dat het niet alleen mogelijk zou zijn om een telefoon in huis en in de auto te gebruiken, maar iedereen ook op straat de telefoon kon gebruiken. In 1950 behaalde Martin Cooper zijn tweedegraads diploma elektrotechniek aan het Illinois Insitute of Technology.

Zijn carrière bij Motorola begon in 1954. Daarnaast studeerde hij in de avonduren voor zijn mastergraad in de elektrotechniek. Deze behaalde hij in 1957. Cooper bleef werkzaam bij Motorola terwijl hij in de avonduren lesgaf op het Illinois Institute of Technology. In 1970 werd hij door Motorola benoemd als hoofd van de afdeling autotelefonie.

bron afbeelding: WBUR

 

De eerste mobiele telefoon

Na jaren van onderzoek slaagden Cooper en zijn team er in 1973 in het eerste werkende prototype te ontwikkelen. Het prototype van de eerste mobiele telefoon werkte wel, maar praktisch was het niet. De telefoon was namelijk zo groot als een baksteen en woog meer dan een kilo! Probeer die maar eens gemakkelijk mee te nemen.. In 1983 was het moment daar en werd de DynaTAC-telefoon voor consumentengebruik op de markt gebracht. Op zoek naar de nieuwste toestellen van Motorola? Bekijk deze hier.

Het allereerste mobiele telefoongesprek vond plaats tussen Martin Cooper en Joel Engel, die voor de concurrent AT&T ook een mobiele telefoon probeerde te ontwikkelen. Martin Cooper startte het gesprek met de woorden: “Joel, ik bel je met een ‘echte’ mobiele telefoon. Deze DynaTAC-telefoon kostte toen wel een fortuin, ongeveer net zoveel als een kleine auto. Cooper en zijn vrouw zijn daarnaast de uitvinders van een vereenvoudigde telefoon voor senioren, de Jitterbug.

 

Bron afbeelding: Igyaan

Mogelijkheden voor telefonie

Toch is de ondertussen 89-jarige Martin Cooper van mening dat nog lang niet alle mogelijkheden van de mobiele telefoon worden benut. Volgens hem staat het hele concept van data en mobiel computergebruik nog in de kinderschoenen en zouden er veel meer medische toepassingen mogelijk moeten zijn. Ook hoopt Cooper dat de mobiele telefoon in de toekomst ook als onderwijs-instrument gebruikt zal worden. Gek genoeg is hij door zijn uitvinding niet rijk geworden. Hij heeft zijn uitvinding voor een symbolische dollar verkocht aan Motorola. Tegenwoordig zijn mobiele telefoons niet meer weg te denken uit onze samenleving en zijn er talloze mogelijkheden voor games en apps. Waarvoor gebruik jij je mobiele telefoon?

 

Share

Ook interessant