Blauwe vinkjes in WhatsApp: wat is het en hoe kan ik het voorkomen?

Er was al lange tijd onduidelijkheid over de vinkjes in WhatsApp. We hadden al een klokje wanneer een ‘appje nog niet verzonden was, een vinkje bij het versturen van een bericht en twee vinkjes wanneer het berichtje ontvangen werd. Met de nieuwste update van WhatsApp komen er nu ook twee blauwe vinkjes bij. Wat houdt dit in?

Wanneer de zender en de ontvanger de nieuwste versie van WhatsApp hebben draaien, krijg je vanaf nu blauwe vinkjes te zien bij berichten. Deze blauwe vinkjes gaan een stuk verder dan de vinkjes van WhatsApp voorheen deden, de blauwe vinkjes zijn namelijk een leesbevestiging. Als je de conversatie opent, komt dit icoontje bij de zender in beeld.

Ook in een groepschat komen de blauwe vinkjes terug, maar dan pas als iedereen uit de chat het bericht heeft gelezen. In de tussentijd kun je in het berichteninformatie-scherm zien hoe laat het ‘appje is afgeleverd en welke ontvangers je bericht hebben gelezen. Dit scherm kun je opvragen door het berichtje te selecteren en vervolgens op icon-info te klikken.

 

Wat houden de vinkjes in?

Er is altijd veel onduidelijkheid geweest wat de WhatsApp icoontjes inhouden. Lange tijd ging het gerucht dat het eerste vinkje liet zien dat het bericht verzonden was en het tweede vinkje voor een gelezen bericht stond. Zie hieronder waar de icoontjes wel voor staan en wanneer deze icoontjes voorkomen:

icon clock Nog niet verstuurd
Je telefoon heeft tijdelijk geen- of slecht internetbereik. 

icon-grey   Verstuurd, nog niet ontvangen
Het bericht is aangekomen bij de server van WhatsApp, maar is nog niet aangekomen bij de ontvanger. Redenen hiervoor kunnen zijn dat de telefoon van de ontvanger uit staat, de ontvanger tijdelijk slecht bereik heeft, of (indien het structureel is) de ontvanger je geblokkeerd heeft.
Wanneer de ontvanger een iPhone heeft kan het ook voorkomen dat de ontvanger het bericht enkel gelezen heeft op het vergrendelscherm, maar nog niet in WhatsApp zelf. Ook dan zul je maar een enkel vinkje zien.

icon-grey-double Ontvangen, nog niet gelezen
Het bericht is aangekomen op de telefoon van de ontvanger, maar is nog niet gelezen. Je krijgt ook grijze vinkjes te zien wanneer de ontvanger nog niet de nieuwste versie van WhatsApp geïnstalleerd heeft.

icon-blue Gelezen
De ontvanger heeft de conversatie met jou geopend en het bericht gelezen.

 

Kun je blauwe vinkjes voorkomen?

Blauwe vinkjes kunnen gezien worden als een inbreuk op je privacy. Wat als je nou niet wilt dat de zender inzicht heeft of je een bericht gelezen hebt? Je kunt de leesbevestiging als volgt voorkomen:

  • Doe geen WhatsApp update meer
  • Lees het bericht alleen in het vergrendelscherm van de iPhone of de notificatiebalk van je Android telefoon; de blauwe vinkjes verschijnen enkel wanneer je het bericht in het programma WhatsApp gelezen hebt
  • Beetje omslachtig: Zet na het ontvangen van een bericht je 3G en Wi-Fi uit en open je WhatsApp in offline-modus

 

Wat vind jij van de ontvangstbevestiging in WhatsApp? Zat je op deze wijziging te wachten, of ga je nu liever kijken naar een andere messaging-app?

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant