Apple Watch: It is time…

Als we praten over de smartwatch die het langst in het geruchtencircuit is geweest, dan is het wel de Apple Watch. Ons blog over de geruchten van de iWatch dateert al van februari 2013 en iedereen wist zeker dat de iWatch aangekondigd zou worden bij de lancering van de iPhone 5s in september vorig jaar. Een jaar later is hij dan eindelijk aangekondigd: de Apple Watch.

Geschiedenis

De geruchten van de iWatch zijn al jaren bezig. Toen naar buiten kwam dat Apple een horloge ging maken, kwamen de wildste ideeën naar boven. Zo zou Apple een glazen band maken die om de pols geslagen kon worden, klokjes met gebogen glas, een rond horloge of een compacte smartband uitbrengen. De afbeelding hieronder laat een greep zien uit de vele ‘uitgelekte’ concepten. Mooie mock-ups, maar niks in vergelijking met wat het echt geworden is.

concepten

In de tussentijd hebben veel concurrenten al smartwatches uitgebracht en is het productsoort een stuk volwassener geworden. Het concept smartwatch bestaat al vele jaren, maar in de afgelopen maanden is de focus er pas echt op gelegd: Samsung heeft de Gear 2 aangekondigd, LG en Samsung hebben horloges met Android Wear op de markt gezet en is er zelfs al een Samsung smartwatch met een eigen simkaart. Apple gaat nu de strijd aan met de Apple Watch: Apples’ eerste echte smartwatch (de iPod Nano uit 2010 niet meegerekend).

 

Verschillende varianten

De Apple Watch komt uit in zes verschillende kleuren en materialen: roestvrij staal, zwart roestvrij staal, zilver aluminium, donkergrijs aluminium, 18-karaats geel goud en 18-karaats rood goud. Dit houdt in dat er ook verschillende prijspunten komen, die verschillen per type materiaal.

Apple maakt onderscheid in de Apple Watch, een roestvrij stalen horloge met saffieren glasplaat, die te combineren is met een reeks metalen en lederen bandjes, de Watch Sport, een aluminium horloge met frisse, kleurrijke bandjes en de Apple Watch Edition, een exclusieve gouden lijn met saffieren glasplaat en luxe bandjes.

applewatch soorten

Om ervoor te zorgen dat het horloge goed staat op verschillende polsen, heeft Apple de klokjes in twee maten gemaakt: 38 en 42mm. Ook stelt Apple verschillende Watch Faces beschikbaar, zodat je het horloge naast het materiaal en de verschillende bandjes ook softwarematig naar je smaak kunt indelen.

 

De bediening

De Crown (het draaiwieltje) van de Apple Watch is het hart van je apparaat. Wanneer je aan dit wieltje draait kun je door applicaties scrollen en inzoomen. Natuurlijk kun je hier ook het drukgevoelige touchscreen voor gebruiken, maar het intuïtieve draaiknopje werkt fijner en preciezer, gezien het relatief kleine display.

De Crown neemt naast de scroll-functie ook de homebutton over. Met een simpele druk op de bovenkant kun je terug gaan naar je hoofdscherm. Onder de Crown zit nog een fysieke knop, waarmee je het adresboek kunt oproepen. Wanneer je vrienden ook een Apple Watch hebben kun je kleine trillingen, tekeningen, berichtjes of bewegende emoticons sturen. Het is zelfs mogelijk om je hartslag naar vrienden te zenden of je horloge als walkie-talkie te gebruiken.

Net als we eerder bij smartwatches gezien hebben, wordt het scherm geactiveerd door met je horloge richting je gezicht te draaien. Vervolgens kun je met de Crown een app zoeken of openen. Wanneer je een bericht binnen krijgt, kun je reageren door een van de voorgeselecteerde antwoorden te kiezen. Het horloge houdt bij wat de meest gegeven reacties zijn en geeft de optie dit te gebruiken. Ook is het mogelijk om het antwoord te dicteren, waardoor de gesproken woorden omgezet worden in tekst.

Wanneer je gebeld wordt kun je antwoorden met de ingebouwde speaker, maar je kunt het gesprek ook eenvoudig overzetten naar je iPhone voor extra privacy. Wanneer je in de auto zit, stuur het het gesprek eenvoudig door naar de bluetooth headset of de speaker van de auto. Zit je in een meeting en wordt je gebeld? Geen zorgen: negeer de oproep door je hand op het horloge te plaatsen.

 

Fitness

De Apple Watch heeft verschillende sensoren die je helpen met de sportresultaten. De accelerometer houdt bij hoeveel je beweegt en er zit een sensor in die je hartslag bijhoudt. Het horloge combineert deze gegevens met de GPS en Wi-Fi in de iPhone om te zien welke afstand je afgelegd hebt.

De ‘Activity App’ laat in een simpel grafiekje zien hoeveel je dagelijks beweegt. De buitenste ring in dit grafiekje laat zien hoeveel calorien je verbrand hebt, de middelste laat zien hoeveel minuten je op een dag bewogen hebt en de binnenste ring laat zien hoeveel tijd je stilstaat of zit. Je stelt zelf je doelen in en kunt snel zien hoe ver je al bent.

applewatch SPORT

Het horloge wordt standaard met de workout app geleverd, die per tak van sport de vooruitgang bijhoudt. Voordat je aan een activiteit begint stel je in wat je doel is en de app houdt bij hoe ver je bent gekomen. Het horloge helpt je te motiveren tijdens de training door aan te geven wanneer je halverwege of bijna klaar bent. Vervolgens kun je op het horloge of op je telefoon zien wat de voortgang is over de afgelopen periode.

 

Verdere apps

Apple zou Apple niet zijn als er geen apps op het horloge gezet konden worden. Standaard heeft de smartwatch een kalender, Siri, de foto-app, Apple Maps, Passbook (handig voor Apple Pay), een muziekspeler, een afstandsbediening voor de Apple TV en veel meer. Een andere handige optie is de remote camera, waarmee je op afstand foto’s kunt maken. Vanaf je horloge zie je een preview van de foto voordat je de foto schiet. Let natuurlijk wel op dat je telefoon niet gestolen wordt wanneer je een groepsfoto op afstand maakt. 😉

Omdat het een nieuw systeem is, heeft Apple de WatchKit live gezet. Hiermee kunnen ontwikkelaars zelf een app maken voor de smartwatch. Het aantal apps is nu nog beperkt, maar zal in korte tijd flink uitgebreid worden.

 

Tot slot

De Apple Watch wordt begin volgend jaar uitgebracht en krijgt een adviesprijs vanaf $ 349,-. De prijs per type verschilt, verwacht dus niet dat ook de 18-karaats gouden Apple Watch te krijgen is voor deze prijs. 

Wat vinden jullie van de Apple Watch? Voldoet het klokje aan jouw verwachtingen, of vind je de andere beschikbare wearables een betere optie? Verwacht jij in het komende jaar met een smartwatch om je pols te lopen?

 Alle versies van de Apple Watch: 

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant