Apple presenteert nieuwe iPhones (en meer!)

Apple heeft op het jaarlijkse event de nieuwe line-up voor de iPhone 14 (Pro) gepresenteerd. Zoals ieder jaar krijgen we middels een (video)presentatie alle informatie over de nieuwe iPhones. Dit jaar konden we in september klaar gaan zitten voor het ‘Far-out event’. We praten je bij over al het nieuws rondom de nieuwste iPhones, Apple Watches én Airpods!

iPhone 14 (plus)

Links de reguliere iPhone 14 , rechts de nieuwe iPhone 14 Plus

Maatje groter

Het hele jaar ging het gerucht dat Apple een einde ging maken aan de mini-variant van de iPhone. Met de presentatie is dit definitief bevestigd. Wie liever een maatje kleiner wil zal zich moeten wenden tot de iPhone 13 mini of de iPhone SE. Vanaf dit jaar legt Apple juist de nadruk op een maatje groter. Zo is er naast de ‘reguliere’ iPhone 14 nu plaats voor de iPhone 14 Plus. Qua specificaties nagenoeg gelijk aan de 14, met het formaat van een Pro Max die we de laatste jaren gewend zijn.

Chip

De iPhone 13 serie had over de gehele breedte de A15 Bionic Chip die het toestel als een zonnetje liet draaien. Hoewel er in snelheid tegenwoordig weinig winst te behalen valt in een nieuwe iPhone (ze zijn immers al supersnel), komt Apple toch met een nieuwe chip; de A16 Bionic. Opvallend is echter het feit dat deze alleen bij de Pro modellen te vinden is, de reguliere 14 (en Plus) moeten het dit jaar doen met de ‘oude’ chip van vorig jaar.

Camera

De nieuwe modellen van Apple zijn op de belangrijkste vlakken weer wat vooruitgegaan t.o.v. de 13-serie. Zo zijn de camera’s van de 14 verbeterd. Nu nóg mooiere foto’s wanneer de verlichting niet denderend is. Een grotere sensor en softwareverbeteringen brengen een aanzienlijke verbetering in de camera. Ook video is er flink op vooruitgegaan, met ‘action mode’. Deze modus verbetert de beeldstabiliteit bij bewegend filmen.

Batterij

Batterijduur is bij de non-pro modellen licht verbeterd. De 14 Plus krijgt voor het eerst de beste batterij van alle modellen, je hebt dus niet per se een Pro nodig voor de beste batterij!

Wederom hebben alleen de Pro-modellen een 120hz scherm. Beelden zijn met deze verversingssnelheid zo extra vloeiend, wat prettig is met scrollen en video’s kijken. De non-pro moet het doen met slechts 60hz, wat in het smartphone-landschap wat gedateerd aanvoelt. Zeker voor toestellen die in de buurt komen van een prijs van duizend euro is een 90hz of 120hz scherm inmiddels vrij gangbaar.

De reguliere 14 is verkijgbaar vanaf 16 september, de 14 Plus is beschikbaar vanaf 7 oktober in de kleuren zwart, zilver, lichtblauw, paars en rood.

iPhone 14 samenvatting

iPhone 14 Pro (Max)

Notch maakt plaats voor de pil

De iPhone X (of 10 in de volksmond) introduceerde de nu zo herkenbare ‘notch’; de inkeping aan de bovenkant van het scherm die de gezichtsherkenning mogelijk maakt. De ‘notch’ maakt enkel bij de Pro-varianten plaats voor een pilvormige uitsparing. De ruimte wordt door Apple het ‘Dynamic Island’ genoemd. De pil wordt aangepast aan de meldingen die je krijgt, om minder ‘storend’ aan te voelen wanneer je met iets anders bezig bent.

Scherm

Het scherm krijgt nog dunnere randen dan zijn voorganger en is aanzienlijk helderder (tot 2x hoger dan voorheen). Ook introduceert Apple het ‘Always On Display’, waardoor je vergrendelscherm altijd nuttige informatie laat zien, maar dan gedimd. Zo blijft je iPhone ook in sluimerstand je nutigge informatie geven, handig!

A16 Chip

De chip is 40% sneller dan alle concurerende smartphones en verbruikt slecht 1/3 van de energie die concurerende smartphones gebruiken, hierdoor is het toestel enorm energie-efficiënt. Ideaal dus voor het always-on-scherm. Ook is de Chip essentieel voor de nieuwe camerafuncties van de 14 Pro (Max).

Camera

Van 12 naar 48 megapixels! Apple verbetert enerzijds de hardwarematige lens. De camera maakt tot 2x betere foto’s in slecht belichte omgevingen. Met ProRaw en 48 megapixel schiet je als fotograaf enorm hoge kwaliteit beelden, die daarna volledig naar eigen hand te verwerken/bewerken zijn. Kortom, fotografen kunnen met een 14 Pro (Max) voor hun werk nóg vaker de traditionele camera thuislaten.

Batterij

Bij de 14 Pro (Max) komt er vanwege de nieuwe functie ‘always-on display’, waarbij je scherm ook in de vergrendelde stand aanstaat, een aanzienlijk grotere batterij. Dit is nodig om de te compenseren voor deze toffe nieuwe feature.

De Pro modellen zijn verkrijgbaar vanaf 16 september en te bestellen in de kleuren zwart, zilver, goud en paars.

iPhone 14 Pro (Max) samenvatting

iOS 16

Het nieuwe besturingssysteem iOS 16 is binnenkort beschikbaar voor alle iPhones vanaf de iPhone 7 en brengt een aantal verbeteringen met zich mee. Zo is er, vergelijkbaar met de Apple Watch, enorm veel vrijheid om je lock-screen vorm te geven. Je kiest nu niet alleen je achtergrondfoto, maar hebt ook de mogelijkheid om diepte in je achtergrond te verwerken. Ook je eigen lettertype, kleuren etc. heb je nu volledig zelf in de hand!

De verschillende focus modi zijn al even bekend, zo heb je een slaap- of werkstand die bepalen welke meldingen je krijgt (of juist niet krijgt). Apple heeft nu de functies uitgebreid, waardoor je ook tijdens je werk precies kunt instellen hoe je vergrendelscherm er uit ziet.

Gebruikers die veel sms’jes versturen hebben nu de mogelijkheid om berichten aan te passen nadat deze verzonden zijn. Hoewel in Nederland WhatsApp bij velen populairder is voegt Apple toch een handige functie toe aan het ‘ouderwets’ sms’en.

Een van de meest gevraagde functies wordt nu echt toegevoegd door Apple; het tonen van een batterijpercentage boven in het scherm. Dit percentage neemt plaats in het batterij-icoontje. Handig!

Airpods Pro

Ook de beste draadloze oortjes van Apple hebben een opvolger gekregen. De nieuwe variant bevat de H2-chip moet de opvolger van de Airpods Pro een aantal verbeteringen geven in audiokwaliteit. Zo hoor je meer detail in hoge en lage noten. Met ‘personalized spatial audio’ stemmen de Airpods het geluid af op jouw specifieke oorkanaal. De ‘noise cancellation’ zou dubbel zoveel geluid wegfilteren, ideaal voor momenten waarop je graag jezelf wilt afsluiten van geluid/herrie om je heen. Ook krijgt de case van de oortjes eigen speakers, zodat ze automatisch een geluid afspelen als je ze kwijt bent. De Airpods Pro 2 verschijnen op 23 september. De ideale kompaan voor je iPhone.

Airpods Pro (2e gen) samenvatting

Nieuwe Apple horloges

Apple begon zijn presentatie met de populaire wearable: de Apple Watch. Het poplaire horloge wat vooral geliefd is voor zijn sport- en gezondheidsfuncties krijgt meerdere nieuwe modellen.

Apple Watch Series 8

De Watch Series 8 is met name verbeterd in de betere helderheid van het always-on display. De Series 8 kan nu o.a. je temperatuur meten, wat inzicht moet geven voor de ovulatie-cyclus van vrouwelijke gebruikers. Ook een nieuwe veiligheidsfunctie ‘crash detection’ is nieuw en verbindt je horloge automatisch met de hulpdiensten zodra er een zware crash is gedetecteerd, die tevens je locatie doorgeeft. Ten slotte geeft de ‘low power mode’ je tot 36 uur batterij wanneer deze is volgeladen.

Vanaf 16 september kun je dit staaltje techniek om je pols hebben.

Apple Watch SE

De SE is een ‘instap’ variant van de Apple Watch. Deze goedkopere variant is 20% sneller dan zijn voorganger, krijgt nieuwe kleuren en geeft je toegang tot de ‘crash detection’ die ook in de Series 8 te vinden is. Volgens Apple is de SE hét model voor je kinderen, gezien deze te koppelen is aan andermans telefoon (bijv. jouw eigen iPhone als vader/moeder). Ook is de SE de goedkoopste nieuwe toevoeging aan het horloge.

Apple Watch Ultra

De Watch Ultra: ook ideaal voor scubadivers

Voor de échte fanatiekelingen heeft Apple een geheel nieuw model toegevoegd aan haar horloge-assortiment. De Watch Ultra is robuurster en sterker voor gebruikers die bijvoorbeeld extreme sporten beoefenen.

Dit horloge heeft een hogere helderheid, meer speakers en komt standaard uitgerust met LTE (netwerkconnectiviteit). De batterijduur is maar liefst 60 uur en geeft je dus 2,5 dag zorgeloos gebruik! De Watch Ultra heeft ook zijn eigen titanium band en ontvangt een eigen ‘Watch-face’; een speciaal samengestelde achtergrond. Ten slotte heeft de Watch Ultra een verbeterde vorm van GPS, ideaal als je in de wildernis aan het kamperen bent en de weg volledig kwijt bent. Vanaf 23 september is dit horloge te verkrijgen.

Meer weten over de (prijs en beschikbaarheid van de) nieuwe iPhones? Of twijfel je tussen verschillende modellen? De deskundige medewerkers van Phone House helpen je met advies over welke smartphone het beste bij je past! Vind een winkel bij jou in de buurt!

Share

Ook interessant